Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Opinie Hein Praats, 31 jul 2017 09:36

Spreid ook in opkomende markten

0 0 Leestijd ongeveer

De discussie over de beste manier om te beleggen in opkomende markten wordt dagelijks gevoerd. Met een landenfonds in een specifieke opkomende markt investeren of juist kiezen voor een veel bredere benadering met een global emerging markets strategie? Het antwoord op die vraag is actueel nu opkomende markten hun goede lijn van 2016 ook de eerste helft van dit jaar hebben doorgetrokken. De verwachting is dat de (economische) omstandigheden de komende tijd gunstig blijven, met een goed draaiende wereldeconomie en genoeg sterke, interne fundamenten in opkomende markten zelf. Hoog rendement, maar niet risicovrij Door waardedalingen van lokale valuta's steeg de laatste jaren de concurrentiekracht aanzienlijk in opkomende markten. Ook werden tekorten op betalingsbalansen vaak omgezet in overschotten en stijgen inmiddels de bedrijfswinsten weer. Bovenal liggen de rendementen een stuk boven die van ontwikkelde landen. Maar hogere rendementen gaan vaak gepaard met grotere risico’s. Het gevaar van genoemde depreciaties van lokale valuta's blijft altijd op de loer liggen. Kijk maar naar de 25% daling in de Turkse lira sinds de mislukte coup in Turkije iets meer dan een jaar geleden. Ook kunnen ogenschijnlijk rustige politieke en macro-economische omstandigheden zomaar omslaan in onzekerheid en zelfs paniek. Neem Zuid-Afrika – tijden geliefd bij grote en kleine investeerders – waar de van corruptie verdachte president Zuma met zijn uitspraken en beleid beleggers steeds verder van Zuid-Afrika wegdrijft. Of Mexico, waar onder beleggers niet alleen onzekerheid heerst over ‘de muur van Trump’, maar wellicht nog meer over de grote Mexicaanse economische afhankelijkheid van de Verenigde Staten. Nog een voorbeeld van een valkuil Een ander voorbeeld waar het met een landenfonds faliekant mis kan gaan, is Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land presteerde grandioos aan het begin van deze 21ste eeuw toen ook commodities aan hun grote opwaartse vlucht begonnen. Kort na de financiële crisis profiteerde Brazilië zelfs nog van de opleving toen China in 2009 de opkomende markten weer stimuleerde. Maar van lange duur was het niet; kort daarna stortte de markt volledig in. Sindsdien is het land eigenlijk van de regen in de drup gekomen met als ‘apotheose’ de scherpe val van de Braziliaanse beurs in mei dit jaar. Dat kwam allemaal door een gigantisch politiek schandaal, waar de zittende president van het land, Temer, werd (en nog steeds wordt) beschuldigd van betrokkenheid bij grote corruptiepraktijken. Oude industrie geen eeuwige winnaar Terug naar de vraag van de te volgen strategie. Fondsen die in een specifiek land beleggen kunnen aantrekkelijke rendementen behalen, maar die gaan vaak gepaard met een hoge volatiliteit. Alleen daarom al zou een strategie op een bredere basis geprefereerd moeten worden. Landenfondsen hebben zeker een verklaarbare aantrekkingskracht, die vooral toeneemt wanneer een markt over langere tijd goed presteert. Dat is bijvoorbeeld het geval met India, dat al sinds 2001 beter presteert dan de MSCI Emerging Markets Index. Maar daar zit meteen ook een negatieve kant aan: nieuwe beleggers lopen het gevaar om in te stappen in een markt die misschien juist wel op zijn hoogtepunt staat. Daarnaast neigt een landenfonds vaak naar een passieve benadering, waar vooral een index van het specifieke land wordt gevolgd. De kans is groot dat op die manier niet alleen de winnaars uit het verleden worden geselecteerd – of juist fondsen die zwaar wegen in die typerende index – maar ook dat vaak teveel de oude industrie van een land wordt vertegenwoordigd. Een actieve strategie met individuele aandelenselectie uit een breed geografisch assortiment is juist nodig voor onderscheidende resultaten. Regionale spreiding werkt Het voordeel van een global emerging markets-strategie ten opzichte van een landenfonds, is dat in tijden van mindere prestaties in de ene opkomende markt, er andere regio’s zijn die wel goed presteren. Juist een brede selectie van regio’s en sectoren kan té grote rendementsschommelingen voorkomen. Hoe breder en  evenwichtiger de portfolio, hoe beter risico en beloning op elkaar kunnen worden afgestemd. Global emerging markets-strategieën bieden de mogelijkheid om met investeringskapitaal te schuiven naar de markt waar de beleggingsvooruitzichten het beste zijn. Zodra een beter risicogewogen rendement wordt gesignaleerd in een andere markt, kan de kapitaalstroom in die richting worden verplaatst. Met een actieve benadering kunnen tevens kansen gecreëerd worden door ook individuele small- en midcaps (buiten een aandelenindex om) te selecteren. Die flexibiliteit stelt beleggers beter in staat om met vooruitziende blik de juiste keuzes te maken uit een palet aan mogelijkheden in opkomende markten.

Lees ook: Beter Beleggen: Hoe haal je het meeste uit je geld?


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor deze aandelen? U kunt zich als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.

De discussie over de beste manier om te beleggen in opkomende markten wordt dagelijks gevoerd. Met een landenfonds in een specifieke opkomende markt investeren of juist kiezen voor een veel bredere benadering met een global emerging markets strategie?

Het antwoord op die vraag is actueel nu opkomende markten hun goede lijn van 2016 ook de eerste helft van dit jaar hebben doorgetrokken. De verwachting is dat de (economische) omstandigheden de komende tijd gunstig blijven, met een goed draaiende wereldeconomie en genoeg sterke, interne fundamenten in opkomende markten zelf.

Hoog rendement, maar niet risicovrij

Door waardedalingen van lokale valuta’s steeg de laatste jaren de concurrentiekracht aanzienlijk in opkomende markten. Ook werden tekorten op betalingsbalansen vaak omgezet in overschotten en stijgen inmiddels de bedrijfswinsten weer. Bovenal liggen de rendementen een stuk boven die van ontwikkelde landen.

Maar hogere rendementen gaan vaak gepaard met grotere risico’s. Het gevaar van genoemde depreciaties van lokale valuta’s blijft altijd op de loer liggen. Kijk maar naar de 25% daling in de Turkse lira sinds de mislukte coup in Turkije iets meer dan een jaar geleden.

Ook kunnen ogenschijnlijk rustige politieke en macro-economische omstandigheden zomaar omslaan in onzekerheid en zelfs paniek. Neem Zuid-Afrika – tijden geliefd bij grote en kleine investeerders – waar de van corruptie verdachte president Zuma met zijn uitspraken en beleid beleggers steeds verder van Zuid-Afrika wegdrijft. Of Mexico, waar onder beleggers niet alleen onzekerheid heerst over ‘de muur van Trump’, maar wellicht nog meer over de grote Mexicaanse economische afhankelijkheid van de Verenigde Staten.

Nog een voorbeeld van een valkuil

Een ander voorbeeld waar het met een landenfonds faliekant mis kan gaan, is Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land presteerde grandioos aan het begin van deze 21ste eeuw toen ook commodities aan hun grote opwaartse vlucht begonnen. Kort na de financiële crisis profiteerde Brazilië zelfs nog van de opleving toen China in 2009 de opkomende markten weer stimuleerde.

Maar van lange duur was het niet; kort daarna stortte de markt volledig in. Sindsdien is het land eigenlijk van de regen in de drup gekomen met als ‘apotheose’ de scherpe val van de Braziliaanse beurs in mei dit jaar. Dat kwam allemaal door een gigantisch politiek schandaal, waar de zittende president van het land, Temer, werd (en nog steeds wordt) beschuldigd van betrokkenheid bij grote corruptiepraktijken.

Oude industrie geen eeuwige winnaar

Terug naar de vraag van de te volgen strategie. Fondsen die in een specifiek land beleggen kunnen aantrekkelijke rendementen behalen, maar die gaan vaak gepaard met een hoge volatiliteit. Alleen daarom al zou een strategie op een bredere basis geprefereerd moeten worden.

Landenfondsen hebben zeker een verklaarbare aantrekkingskracht, die vooral toeneemt wanneer een markt over langere tijd goed presteert. Dat is bijvoorbeeld het geval met India, dat al sinds 2001 beter presteert dan de MSCI Emerging Markets Index. Maar daar zit meteen ook een negatieve kant aan: nieuwe beleggers lopen het gevaar om in te stappen in een markt die misschien juist wel op zijn hoogtepunt staat.

Daarnaast neigt een landenfonds vaak naar een passieve benadering, waar vooral een index van het specifieke land wordt gevolgd. De kans is groot dat op die manier niet alleen de winnaars uit het verleden worden geselecteerd – of juist fondsen die zwaar wegen in die typerende index – maar ook dat vaak teveel de oude industrie van een land wordt vertegenwoordigd.

Een actieve strategie met individuele aandelenselectie uit een breed geografisch assortiment is juist nodig voor onderscheidende resultaten.

Regionale spreiding werkt

Het voordeel van een global emerging markets-strategie ten opzichte van een landenfonds, is dat in tijden van mindere prestaties in de ene opkomende markt, er andere regio’s zijn die wel goed presteren. Juist een brede selectie van regio’s en sectoren kan té grote rendementsschommelingen voorkomen. Hoe breder en  evenwichtiger de portfolio, hoe beter risico en beloning op elkaar kunnen worden afgestemd.

Global emerging markets-strategieën bieden de mogelijkheid om met investeringskapitaal te schuiven naar de markt waar de beleggingsvooruitzichten het beste zijn. Zodra een beter risicogewogen rendement wordt gesignaleerd in een andere markt, kan de kapitaalstroom in die richting worden verplaatst. Met een actieve benadering kunnen tevens kansen gecreëerd worden door ook individuele small- en midcaps (buiten een aandelenindex om) te selecteren.

Die flexibiliteit stelt beleggers beter in staat om met vooruitziende blik de juiste keuzes te maken uit een palet aan mogelijkheden in opkomende markten.

Lees ook: Beter Beleggen: Hoe haal je het meeste uit je geld?


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor deze aandelen? U kunt zich als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!