Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Johan Brinkman, 12 jul 2017 16:17

De beste en slechtste tips van de eerste helft 2017

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

De overnamebiedingen op Unilever, AkzoNobel en Refresco en de opmars van Amazon in de VS oefenden in het eerste halfjaar grote invloed uit op de koersvorming van AEX- en AMX-aandelen en daarmee op de rendementen van de analistenadviezen. En met de oplopende renteverwachtingen sinds vorige maand verwachten wij niet dat de volatiliteit in de tweede jaarhelft gaan afnemen op de Nederlandse beurs.

Tweemaal per jaar maakt onderzoeksbureau Quantalytica voor ­Beleggers Belangen een analyse van de rendementen van de analistentips voor AEX- en AMX-aandelen van elf binnen- en buitenlandse brokers. Op basis hiervan kunnen wij u wederom melden wat in het afgelopen halfjaar de beste en slechtste koopaanbevelingen zijn geweest en de beste verkooptips. Het gat tussen de beste tip Arcadis (+35,4%) en de slechtste tip Ahold Delhaize (-16,9%) is wederom groot.

Tot en met 30 juni 2017 gaven de analisten van de elf banken 198 aandelen op enig moment een koopadvies mee. Daarvan resulteerden er 130 (65,7%) in winst en 68 (34,3%) in verlies. De onderzochte kooptips waren afkomstig van ABN Amro, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ING, JPMorgan, Morgan Stanley, NIBC Markets (het voormalige SNS Securities), Theodoor Gilissen en UBS.

Arcadis bovenaan
Wat waren de tien beste kooptips in de eerste helft van 2017? Op de eerste plaats dus Arcadis. Joost van Beek van Theodoor Gilissen verhoogde op 16 februari zijn advies van ‘niet-aanbevolen’ naar ‘aanbevolen’. Een klassiek voorbeeld van ‘buy the dips’, want het aandeel bodemde die dag nadat het ingenieursbureau bekend had gemaakt dat de winstgevendheid in het vierde kwartaal van 2016 aanmerkelijk was verslechterd. Het eerste kwartaal verliep vervolgens minder slecht dan verwacht, waarna de koers verder opliep.

Drie analisten die sinds eind vorig jaar TKH Group op ‘kopen’ hadden staan, delen 30 juni de tweede plaats in de rangschikking van beste tips. De medio vorig jaar ingezette rally zette in de eerste jaarhelft vrijwel onafgebroken door.  De cijfers over het eerste kwartaal, die begin mei werden bekendgemaakt, bevestigden de goede gang van zaken: 2017 wordt een topjaar voor TKH. Tijs Hollestelle (ING Research), Maarten Bakker (ABN Amro) en weer Joost van Beek (Theodoor Gilissen) deden daarmee goede zaken.

Op de derde tot en met de vijfde plaats treffen we drie analisten aan die ieder hun klanten het aandeel AkzoNobel hadden aangeraden. Dit aandeel schoot omhoog nadat het Amerikaanse PPG Industries begin maart een bod van bijna €21 mrd (€83 per aandeel) uitbracht op het chemiebedrijf. Alle drie de analisten hadden op AkzoNobel al sinds eind 2016 op ‘kopen’, staan, maar  Timothy Jones (Deutsche Bank) was de enige die zijn advies in het voorjaar niet verlaagde en bleef profiteren.

Overnamespeculaties waren er ook de oorzaak van dat het koopadvies dat Stoyko Moev (JPMorgan), Matthias Maenhaut (ING Research) en Robert Jan Vos (ABN Amro) sinds begin dit jaar hanteerden op Refresco zo goed rendeerden. In de koers van de bottelaar van fris- en fruitdrank kwam sinds het bod van PAI begin april wel erg veel verbeelding te zitten. Dat bleek echter niet geheel onterecht, gezien de geruchten dat de Franse investeerder een nieuw bod heeft uitgebracht. Het leverde een gedeelde zesde stek op.

Goede timing
Timing is het sleutelwoord bij de zevende beste tip, namelijk die van Milou Beunk (Goldman Sachs). Zij verlaagde haar koopadvies op IMCD halverwege mei precies op de hoogste koers sinds de beursgang in 2014.  Kort daarvoor was uit de cijfers over het eerste kwartaal gebleken dat de chemisch distributeur de groei in het eerste kwartaal goed had weten vast te houden. Maar beleggers vonden het daarna, waarschijnlijk vanwege de opgelopen waardering, wel eventjes welletjes en dat had Beunk goed gezien.

Een derde aandeel dat in het eerste halfjaar profiteerde van een overnamebod, is Unilever. Een kwartet analisten dat Unilever sinds begin vorig jaar positief hebben aanbevolen, behaalde daarmee voor hun klanten een uitstekend rendement. Daarbij was ook positief dat Unilever het strategische antwoord op de bieding van Kraft Heinz – zoals de hogere uitkeringen aan de aandeelhouders – wist te ondersteunen met omzetcijfers over het eerste kwartaal die beter waren dan verwacht. Een gedeelde achtste plaats.

Op de negende plek vinden we een analist – Quirijn Mulder van ING Research – die ook een kooptip gaf op IMCD, maar die dit aandeel een paar weken langer had aanbevolen dan Beunk van Goldman Sachs. En een zestal vindt elkaar op de tiende plek van onze rangschikking met een koopadvies sinds eind vorig jaar op ASMI. De chipmachinemaker ASMI rapporteerde bij de cijfers over het eerste kwartaal een recordniveau van de ontvangen orders. Daarop volgde vorige maand een nieuwe koerspiek.

Van kwaad tot erger
Dan de slechtste koopadviezen. Hierin voeren Ahold Delhaize en Vopak de boventoon. Het retailbedrijf rendeerde in de eerste twee maanden van het jaar nog vrij vlak, maar daarna ging het met de koers van kwaad tot erger. En als je dan zoals Edouard Aubin (Morgan Stanley) juist op 1 maart Ahold Delhaize een koopadvies hebt gegeven, valt je vier maanden later de twijfelachtige eer ten deel om de slechtste kooptip van het eerste halfjaar te hebben gegeven.

Ook zeer verkeerd getimede kooptips waren die van Nick Nieland (Citi Research) en  Michael Shillaker (Credit Suisse) op respectievelijk Galapagos (15 mei) en Aperam (10 februari). In het afgelopen halfjaar bereikten deze aandelen hun koerspiek op 13 april respectievelijk 13 februari. De koersvorming van Galapagos wordt sterk bepaald door de kans op een overname. Omdat hij in dit spel verkeerd zat, leverde Nieland de op-een-na slechtste kooptip.

Aperam is een ander verhaal. De roestvrijstaalproducent kende in het eerste kwartaal weliswaar een sterk cyclisch winstherstel, maar de dalende prijzen zullen echter voor meer tegenwind gaan zorgen. Beleggers begonnen daarop vanaf half februari vooruit te lopen, dus de timing van het koopadvies van Michael Shillaker kon eigenlijk niet slechter. Goed voor een derde plek in onze rangschikking van slechtste koopadviezen over het eerste halfjaar.

Zeperd
Echter, Ahold Delhaize was in de afgelopen zes maanden toch voor de meeste analisten een zeperd. Zeker als je zoals Aubin van Morgan Stanley een koopaanbeveling doet nabij de koerspiek van het halfjaar. Maar ook als je de mondiale grootgrutter al sinds het eind van vorig jaar op ‘kopen’ hebt staan. Dat overkwam maar liefst een zestal analisten, tezamen op de vierde plek. En ook Stewart McGuire van Credit Suisse, die Ahold Delhaize op 7 februari een koopadvies gaf, deelt met een vijfde plaats in de malaise rond dit aandeel.

Het supermarktaandeel was zoals gesteld het gehele afgelopen halfjaar al geen feestnummer, maar het genadeschot kwam na de aankondiging van Amazon op 16 juni dat het de Amerikaanse supermarkt­keten Whole Foods wil overnemen. Beleggers zijn bang voor de concurrentiekracht van Amazon in de voor Ahold Delhaize belangrijke Amerikaanse markt. En dat is volgens ons terecht.

Kerend tij
Net als Michael Shillaker bij Aperam gaf Eugene King van Goldman Sachs bij ArcelorMittal een koopadvies nabij de koerspiek van het afgelopen halfjaar. Daarmee bezorgde hij zichzelf de zesde plek op onze lijst van slechtste koopadviezen. Het sentiment rond ArcelorMittal, in 2016 nog de beste kooptip van het jaar, begon in februari te keren en ook de tot tevredenheid stemmende financiële resultaten over het eerste kwartaal konden de twijfels van beleggers niet wegnemen.

Ook voor Fugro en Gemalto geldt dat het koerspatroon na de eerste twee maanden verslechterde. Martijn den Drijver (zevende) hanteerde al sinds eind vorig jaar een koopadvies op de bodemonderzoeker, die ook over het eerste kwartaal slechte cijfers presenteerde. En Sandeep Deshpande van JPMorgan tekende voor een achtste plek met de koopadvies tot 23 maart op Gemalto. Dat was kort na het zoveelste winstalarm voor de digitale beveiliger.

Met gepaste afstand van Ahold Delhaize was Vopak in het eerste halfjaar het tweede AEX-fonds dat meerdere analisten ongelukkig maakte. Quirijn Mulder (ING Research), Doug Hayes (Morgan Stanley), Martijn den Drijver (NIBC Markets), Dominic Edridge (UBS) en Thomas Yoichi Adolff (Credit Suisse) hadden alle vijf het tank­opslagbedrijf sinds eind vorig jaar op ‘kopen’ staan en legden daarbij beslag op een gedeelde negende plek in het klassement van de slechtste tips. Het aandeel leed vooral onder een lagere bezettingsgraad.

Hoe ook een pas kortlopend koopadvies tot een vermelding kan leiden, bewees Niel Green van JPMorgan met zijn koopadvies van 2 juni op Unibail-Rodamco. De opgelopen renteverwachtingen zetten het vastgoedfonds in de tweede helft van juni een groot aantal dagen op verlies. Het stabiele beeld dat wij eerder dit voorjaar verwachtten voor Unibail-Rodamco en andere vastgoedfondsen is daardoor danig onder druk komen te staan. Een tiende plek op de lijst van slechtste koopadviezen.

Eervolle vermeldingen
Om positief te eindigen vermelden we ook nog twee aandelen die we nog niet eerder hebben genoemd en die de lijst aanvoeren met beste verkoopadviezen. Vooral Arjan van Veen (UBS) en Joost van Beek (Theodoor Gilissen) verdienen hier een eervolle vermelding vanwege het feit dat ze Aegon respectievelijk Boskalis al sinds eind vorig jaar op ‘verkopen’ hebben staan. Aan het einde van dit jaar zullen we uiteraard de eindbalans opmaken van de analistentips voor heel 2017.

Lees ook: Megarendementen voor onze beste tips


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!