Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 11 jul 2017 14:52

Column: Amerikaanse aandelen gaan niet verdubbelen

0 0 Leestijd ongeveer

Volgens zijn Wikipediapagina voorspelde econoom Martin A. Armstrong tot op de dag nauwkeurig de crash van 1987. In 1999 claimde hij dat hij ook de Nikkei-crash die begon in 1989 en de financiële crisis in Rusland in 1998 had zien aankomen. Een lezer bracht mij zijn nieuwste voorspelling onder ogen.

De bullmarkt in staatsobligaties is na 35 jaar over en als veilige haven wordt staatspapier ingeruild voor aandelen en goud. Het zullen vooral Amerikaanse aandelen zijn. De Verenigde Staten staan er namelijk beter voor dan Europa of Japan. Armstrong ziet een stijging van de Amerikaanse aandelenmarkt met meer dan 100% als een zeer reële mogelijkheid, eventueel voorafgegaan door een ‘false move’, een daling die iedereen op het verkeerde been zet.

Ik reageer op Facebook en Twitter met: ‘leuk verhaal, maar vergeet niet dat er in de afgelopen honderden jaren altijd heel lage rendementen waren op de lange termijn wanneer de beurzen heel hoog gewaardeerd waren.’ De reacties van de aanhangers van Armstrong waren niet mis. Zij varieerden van: ‘te lang in de zon gezeten’ of ‘grootheidswaanzin omdat je af en toe een webinar mag geven’ tot ‘die vent met die grote mond die altijd moet afdruipen met zijn staart tussen zijn benen’. Wanneer reacties niet inhoudelijk zijn, maar op de persoon dan weet ik dat ik een punt heb. De meest interessante reactie was: “Waardering’ is iets van voor 2007. Iets wat dus al lang niet meer van toepassing is. En als u dit niet inziet, mag u er eigenlijk mee ophouden.’

Dit doet me denken aan de enige twee keren in de financiële geschiedenis dat Amerikaanse aandelen net zo duur waren als in 2017. Dit was in 1929 toen de wereldberoemde econoom Irving Fisher een paar dagen voor de crash zei dat waardering niet meer van toepassing was omdat aandelen een permanent hoog plateau hadden bereikt. Vervolgens ging de Amerikaanse beurs in drie jaar tijd met 85% onderuit. In 1999 schreef journalist Glasman dat de Dow Jones voor 2004 op 36.000 punten zou staan omdat er belangrijkere drijfveren waren dan de waardering. Dertien jaar later was de Dow Jones nooit verder gekomen dan 21.500 punten. Waarderingen gelden al honderden jaren op de aandelenmarkt. Dat dit volgens sommigen niet meer zo is, betekent alleen maar dat de bullmarkt in Amerikaanse aandelen aan zijn einde is gekomen.

Lees ook: Column: Er staat wat te gebeuren


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.