Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Opinie Menno van Hoven, 6 jul 2017 11:15

Dividendportefeuille: gunstig herbeleggen

0 0 Leestijd ongeveer

De lagere beurskoersen en vooral ook de sterkere euro van afgelopen week misten ook hun uitwerking niet. Het rendement voor 2017 zakte terug naar +7,1%. Wel zijn de lagere koersen van de afgelopen weken gunstig in verband met herbeleggen. Voor de dividendportefeuille gebeurt dat vier keer per jaar aan het einde van elk kwartaal. Hoe lager de beurskoers, hoe meer nieuwe aandelen er worden aangeschaft van het dividend en hoe groter het eindkapitaal op langere termijn.

Op weekbasis waren het vooral de uitblinkers van dit jaar die een stap terug deden. Grootste daler was het Duitse Bayer, dat op weekbasis ruim 7% verloor na een outlookverlaging. Ook CoreSite, LVMH, Coloplast, Unilever en Marriott, allemaal goed voor minimaal 20% koerswinst in 2017 deden een flinke stap terug.

In positieve zin viel eerder deze week het mooie koersherstel voor Simon Property op, dat van een dieptepunt van $150 vorige maand ruim 10% hoger sloot op $165. Echter was die opleving van korte duur want gisteren (woensdag) leverde het aandeel weer 4% in op $158,23, samen met veel sectorgenoten en retailaandelen. Een duidelijk aanwijsbare reden was er niet voor deze nieuwe teruggang. Het blijft vooral een sectorverhaal, waarbij er steevast felle koersreacties zijn op ontwikkelingen binnen de sector. Voor Simon Property verandert er weinig, het aandeel blijft een sterke dividendbetaler en wordt gewoon aangehouden voor de dividendportefeuille. Zie ook de lezersvraag over Simon Property van 12 mei.

Een andere scherpe daler vandaag (donderdag 6 juni) is Sodexo, dat na een omzetwaarschuwing 5% inlevert op €108 en daarmee de eerder dit jaar zorgvuldig opgebouwde koerswinst weer heeft ingeleverd. Dat is vervelend maar verandert verder niets aan het prima verhaal omtrent dit aandeel voor de lange termijn. Sodexo kende een zwakker dan verwacht (fiscaal) derde kwartaal met een organische omzetgroei van 1,5% (consensus 2,5%). Hierdoor ziet de cateraar zichzelf gedwongen om ook de outlook voor heel 2017 (het fiscale vierde kwartaal van het gebroken boekjaar is inmiddels ingegaan) te verlagen met een omzetgroei van 1,5 tot 2% in plaats van de eerder voorziene 2,5%. De koersdaling vandaag levert een mooi instapmoment op voor beleggers die nog geen positie hadden in Sodexo. Wie het aandeel al heeft, kan het met een gerust hart aanhouden. Sodexo, dat traditiegetrouw het eerste Europese aandeel in de dividendportefeuille is die in het nieuwe jaar uitkeert, verhoogde het dividend de laatste vijf jaar gemiddeld met ruim 10%. Begin februari verwacht ik dat Sodexo ex-dividend gaat voor een dividend van €2,60 (dit jaar werd er €2,40 uitgekeerd). Het spreekt voor zich dat een lagere beurskoers ook hier alleen maar gunstig is indien het aandeel voor de (zeer) lange termijn wordt aangehouden.

GUNSTIGER HERBELEGGEN DOOR LAGERE KOERSEN
Het klinkt misschien raar, maar de lagere koersen zijn zoals hierboven aangegeven, enkel maar gunstig voor langetermijnbeleggers. Door de lagere beurskoersen kunnen er bij herbeleggen meer nieuwe aandelen worden aangeschaft, wat op langere termijn natuurlijk een groter totaalrendement oplevert. Dat geldt voor individuele aandelen als Sodexo, maar ook voor de dividendportefeuille als geheel.

Tegen de slotkoersen van 30 juni werd in totaal €2446 herbelegd voor de dividendportefeuille, waarmee het tweede kwartaal het belangrijkste van het jaar is. De tweede jaarhelft wordt dan ook hoofdzakelijk gedreven door de Amerikaanse dividendinkomsten, waarbij ik voor veel aandelen nog op een dividendverhoging reken.

Qua herbeleggen was er een primeur voor Assa Abloy en Thermador, twee aandelen die pas in 2017 werden aangeschaft en waarvoor ik voor het eerst nieuwe aandelen kon kopen uit het ontvangen dividend. Hierdoor maakte het totaalrendement voor beide aandelen weer een sprongetje. Het Zweedse Assa Abloy is nu goed voor een rendement van 14,9% sinds de aankoop op 2 februari, terwijl het Franse Thermador Groupe na de aankoop op 8 maart inmiddels goed is voor een totaalrendement van 12,9%. Het huidige dividendrendement van de dividendportefeuille is door de koersdalingen weer opgelopen tot 2,5%.

Lees ook: Weer een zak vol dividend


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!