Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 5 jul 2017 15:20

Beleggersdruk op Nestlé raakt ook L’Oréal

0 0 Leestijd ongeveer

Het Zwitserse Nestlé staat onder druk van aandeelhouders om tot meer groei te komen. Dat kan het Franse persoonlijke verzorgingsbedrijf L’Oréal raken.

Het hedgefonds Third Point oefent druk op het management van Nestlé uit om de koers te verleggen. Het bedrijf heeft al bekendgemaakt het productenpakket te bekijken op rendement en delen ervan te gaan verkopen. Ook zullen voor vele miljarden Zwitserse franken aan aandelen worden ingekocht. Er valt echter aan nog een maatregel te denken. Nestlé heeft nog een deelneming van 23,2% in L’Oréal. Die vertegenwoordigt momenteel een waarde van €23,5 mrd. Dit bedrag, gevoegd bij de opbrengst van andere activiteiten, zou Nestlé een flinke som opleveren om terug te geven aan aandeelhouders, dan wel te herinvesteren met acquisities in kernactiviteiten.

L’Oréal is in theorie zelf kandidaat om de deelneming voor een deel te kopen, samen met zijn grootaandeelhouder, de familie Bettencourt. Ter financiering zou L’Oréal een eigen deelneming van 9,4% (€10 mrd) in het Franse farmabedrijf Sanofi kunnen verkopen. De kans dat dit gebeurt is om meerdere redenen klein. In de eerste plaats zullen de Zwitsers niet van de deelneming af willen: het koersrendement erop is groter dan dat op het aandeel-Nestlé zelf. Bovendien mag Nestlé het belang pas verkopen als mevrouw Bettencourt enige tijd is overleden. Zij is weliswaar bejaard maar leeft fier door.

Dynamischer
Wij zouden het ook om inhoudelijke redenen logisch vinden als Nestlé vasthoudt aan de aandelen L’Oréal. Het Franse bedrijf komt namelijk dynamischer over dan het Zwitserse. Er wordt al tijden veel geïnvesteerd in e-commerce en digitale presentatie. L’Oréal weet ook goed te profiteren van de behoefte van de klandizie aan meer luxueuze persoonlijke verzorging.

Met de recente verkoop van het slecht presterende The Body Shop ‘herstructureert’ L’Oréal bovendien slim. De opbrengst was €1 mrd. In 2017 werden enkele merken uit het luxesegment juist gekocht.
Met een k/w van 26 is de waardering aan de hoge kant. Wij erkennen dat dit met soliditeit te maken heeft, maar het is voor ons toch een reden om bij ‘houden’ te blijven.

Lees ook: L’Oréal groeit sneller dan de wereldmarkt


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!