Koersexplosie RoodMicrotec leidt tot felle discussie - BeleggersBelangen.nl

Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
image description
Opinie Vincent van Roon, 27 jun 2017 11:49

Koersexplosie RoodMicrotec leidt tot felle discussie

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen

Op internet woedt een felle discussie over het aandeel RoodMicrotec. Dat steeg deze maand al met 50% en optimistische beleggers zeggen dat er nog veel meer in het vat zit. Volgens hen is ‘the sky the limit’, na opbeurend nieuws eerder deze maand. Maar veel forumleden zien de toekomst van RoodMicrotec een stuk minder zonnig in. Wie heeft er gelijk?

RoodMicrotec, toeleverancier van halfgeleiders en geavanceerde chips, belooft al jaren glorieuze tijden voor beleggers. Het bedrijf heeft tot dusver nog niet geprofiteerd van de positieve ontwikkelingen in de branche, waar sectorgenoten ASML, Besi en ASMI dat juist wel doen. Het is de laatste jaren daarom geen pretje geweest voor beleggers in RoodMicrotec. Toch lijkt er nu echt een omslag te komen en breken er betere tijden aan, denken leden van de ‘RoodMicrotec-fanclub’.

Het aandeel is flink gestegen nadat RoodMicrotec begin juni twee grote projecten aankondigde, in de healthcare-sector en de automobielsector. Het nieuws komt niet geheel onverwachts, want de aftrap hing al langer in de lucht. Maar de looptijd van het healthcare-project is langer dan verwacht en vooral deze positieve verassing zorgde voor veel kopers van het aandeel. De jaarlijkse omzet die waarschijnlijk met deze projecten wordt behaald ligt tussen de €4,2 mln en €6,8 mln. Healthcare is veruit het grootste project van deze twee.

Automobiel-project: gestart in juni 2017, volledig operationeel begin 2018. Project loopt tot 2025.

Healthcare-project: gestart in juni 2017. Project loopt tot 2032.

Mijlpaal
De omzet van RoodMicrotec is al jaren stabiel. Beleggers tasten echter in het duister of de nieuwe opdrachten bestaande opdrachten niet (deels) zullen overlappen. Dus de vraag blijft of de nieuwe omzet daadwerkelijk bovenop de bestaande omzet komt.

Het management van RoodMicrotec heeft laten weten winst te verwachten in het vierde kwartaal van dit jaar. Doordat de opstart van de projecten tijd nodig heeft, zal pas volgend jaar het volledige effect op de bedrijfscijfers te zien zijn.

Jaar Omzet (in mln €) resultaat
2012 11,9 -0,28
2013 11,1 -0,28
2014 9,9 -1,7
2015  10,2 -1,5
2016 10,4 -1,6

Reinhard Pusch, COO bij RoodMicrotec: “De start van de productiefase van deze belangrijke projecten is een aanzienlijke mijlpaal voor de  verdere implementatie van onze core SCM-strategie, mede omdat ze vanaf nu een groot deel van onze omzet zullen genereren.”

‘Dat mensen hier nog instappen!’
Zoals gezegd zijn de meningen over de toekomst van RoodMicrotec sterk verdeeld. Is het na de koersstijging van 50% tijd om winst te nemen, of juist om aandelen bij te kopen? Op internetfora is er een hevige discussie over losgebarsten.

De pessimisten wijzen op het slechte trackrecord van RoodMicrotec. Het bedrijf heeft volgens hen al vele jaren mooie woorden gebracht, maar daar is het bij gebleven. Ook bij de nieuwe projecten denken zij dat het bij mooie woorden zal blijven. Deze forumleden wijzen erop dat RoodMicrotec nog steeds jaarlijks verlies lijdt. Mocht er tóch winst ontstaan door de toevoeging van deze projecten, dan moet het geld over steeds meer aandelen worden verdeeld. Jaarlijks geeft RoodMicrotec namelijk miljoenen nieuwe aandelen uit.

Jaartal Aantal uitstaande aandelen (in mln)
2012 35,7
2013 38,6
2014 43,5
2015  54,4
2016 63,4

Ook wijzen kritische beleggers op een recent advies van NIBC. De analisten van deze bank zijn voorzichtig, want zij vinden dat de aandelenkoers erg vooruitloopt op de ontwikkelingen. NIBC geeft een verkoopadvies met koersdoel €0,18.

Onderstaand een aantal reacties van kritische beleggers op het forum van IEX:

“Eerst zien, en vooral eens kijken of er geen nieuwe financierings-ronde aan gaat komen. Immers, men blijft tot nu toe gewoon aandelen bijdrukken, en verwatert dus nog steeds het aandeel. Ander ding, bestaande & lopende handel, blijft dat bestaan? Want ook daar heb ik m’n twijfels over.”

“Typisch RoodMicrotec: geweldig nieuws brengen in de hoop dat iedereen het einde van het bericht over het hoofd ziet. Dit keer gaat de productiefase weer niet zo snel als verwacht. Volgens mij maken deze twee orders onderdeel uit van de in 2015 aangekondigde langetermijn-projecten. Overigens zijn er nadien geen langetermijn-orders van deze omvang bijgekomen. Wil RoodMicrotec echt alles op de rit krijgen dan moet de pijplijn gevuld blijven met dit soort grote langetermijn-projecten en dus moet er minstens een per jaar bijkomen. Overigens blijft het geheel onduidelijk wat voor marges er op deze projecten wordt gemaakt. Misschien moet er wel geld bij?” 

“De timing van het PB was ook wel weer een klassieker, precies op de dag van de AVA”.

“Dat mensen hier nog instappen!!, steeds bij de cijfers krijg je even een opleving van een paar cent en dan stort de boel weer lekker in richting de 0,20 en 0,21. Kijk eens naar de grafiek.”

“Ik zou zeggen 35ct en voorlopig heeft deze rally gewoon wederom alle kenmerken van een shuffle, profiterend van de hoop op verbluffende cijfers. Eerste signalen gaan alweer op ROOD ;-)”

‘Rood is de nieuwe Action’
De optimisten zien het uiteraard een stuk zonniger in. Zij zien de komende jaren enorme potentie voor het bedrijf en geven koersdoelen die een veelvoud zijn van de huidige aandelenkoers. De positieve beleggers denken dat de nieuwe projecten RoodMicrotec winstgevend zullen maken en daar hoort een flink hogere koers bij. Het bedrijf heeft op dit moment immers een beurswaarde van ‘maar’ €19 mln. Een aantal reacties uit het optimistische kamp:

“€0,50 richting einde jaar. Breakeven derde kwartaal en winst in het vierde. En dat voor een bedrijf van slechts negentien miljoen euro. De sky wordt de limit!”

“Rood heeft zich definitief op de kaart gezet van winstgevende bedrijven, daar de orderportefeuille met langlopende contracten zich uitbreiden. Verwacht dat we meer op dat vlak te horen krijgen wat voor Rood een groeispurt betekent qua omzet en koers !! Beetje positief mogen we nu best zijn.”

“Vol vertrouwen…Belangrijk vind ik dat bekendheid Rood in Europa gestaag toeneemt. Orderportefeuille toeneemt, denk dat dit jaar nog ordervolume (nieuwe klanten) extra zal toenemen !! Omslagpunt bereiken waar winst gemaakt gaat worden. Wacht dit jaar rustig af en heb er alle vertrouwen in !! Koers zal er op voorruit lopen…”

“Rood is niet meer het Rood van vroeger. Het bedrijf met een kwakkelend bestaan. Het bedrijf dat jaarlijks verlies maakte en het bedrijf dat alleen aan testen van chips deed. Het bedrijf is nu geheel anders worden. Rood is niet het oud bollige blokker die keer op keer verlies draait. Maar Rood is de nieuwe Action. Die winst weet te maken en steeds verder gaat uitbreiden.”

Een van de beleggers komt met opmerkelijk nieuws. Er zou iets spelen tussen RoodMicrotec en Bosch:
“Toeval of komen zaken samen: Bosch bouwt fabriek in Dresden.
Citaat: Het Duitse Bosch heeft aangekondigd dat het in Dresden een 300mm-fabriek bouwt voor een bedrag van 1,1 miljard euro. Daar wil het chips produceren die toegepast worden in voertuigen en internet-of-things-apparaten. Rood heeft een vestiging in Dresden!

Nieuwe grootaandeelhouder
Twee weken geleden heeft RoodMicrotec er een nieuwe grootaandeelhouder bijgekregen. Dirk Lindenbergh heeft een belang van 5% genomen. Op internet zochten beleggers naar zijn CV, en dat leidde tot een verrassende constatering:

“2009 – 2015 Commissaris, Be Semiconductor Industries (BESI)

Dirk Lindenbergh is recent uitgestapt bij Docdata (DD) na jaren lid RvC te zijn geweest.
Kijk via AFM naar zijn DD uitstapmomenten en m.n. de “shuffle van het laatste uur” bij Tioc (de overgebleven beurshuls van Docdata).”

“Blijkbaar een gevoel voor timing deze mijnheer van stand. Op zich interessant dat hij vanuit zijn BESI tijd, juist bij Rood Microtec een positie inneemt. Een volgende commissariaat in wording met de vinger aan de strijkstok van Dirk “Goldfinger” Lindenbergh?”

“Ben op de hoogte van de haat/liefde verhouding met Rood van Geert Schaaij. Hij was er helemaal klaar mee en ik ook. Nu echter dhr. Lindenberg is ingestapt ben ik het toch weer gaan volgen. Gezien zijn track record bij Tie, Besi, Docdata en Forfarmers ben ik toch weer ingestapt. Hij is iemand die zich er sterk mee bezighoudt en de directie zal scherp houden.”

Halfjaarcijfers
De optimisten en pessimisten houden elkaar op internet redelijk in evenwicht. Op de beurs domineren de optimisten, gezien de enorme stijging van het aandeel de laatste weken. Er is veel speculatie over hoe de twee nieuwe projecten het bedrijf zullen beïnvloeden. Zijn deze projecten het begin van iets heel moois of herhaalt de geschiedenis zich en blijft het bedrijf ook de komende jaren kwakkelen? Op 6 juli komt RoodMicrotec met zijn eerste halfjaar-omzetcijfers naar buiten. Op 24 augustus worden de volledige resultaten van het eerste halfjaar bekendgemaakt. Het advies van Beleggers Belangen kunt u lezen via deze link.

 

Lees ook: Shorters geloven niet in iPhone 8


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles