Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Opinie Hein Praats, 26 jun 2017 07:30

Er zit meer in het vat voor Europese aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Aandelenmarkten in de eurozone beleven tot op heden een prima jaar, waarin Europa in de afgelopen maanden de politieke risico’s zag afnemen na verkiezingen in Nederland en Frankrijk.

Ondanks het heersende populistische sentiment – veelal aangewakkerd door grote vluchtelingenstromen richting Europa – werden die gevoelens geen kracht bijgezet met grote politieke veranderingen. Financiële markten haalden opgelucht adem en Europese aandelen werden en masse weer gekocht. Maar er zit meer in het verschiet.

Politieke druk van de ketel
De MSCI EMU-index – die 85% van de marktkapitalisatie in de Europese Economische en Monetaire Unie vertegenwoordigt – heeft de eerste vijf maanden van 2017 een rendement van 11,9% gerealiseerd. Dit is grotendeels te danken aan verminderde bezorgdheid over anti-Europese partijen die aan de macht konden komen na de verkiezingen in Nederland en Frankrijk eerder dit jaar. Veel beleggers vreesden dat de uitslag van die verkiezingen zelfs zou kunnen leiden tot het opbreken van de eurozone.

Maar die doemscenario’s werden niet bewaarheid en de politieke schade bleef beperkt tot hooguit enkele vervelende nachtmerries. Die al snel werden vervangen door zoete dromen, veel dichter bij de realiteit: Europese aandelen profiteerden volop van de veel gematigder verkiezingsuitslagen. Tot nu toe dan.

Zorgen om overige Europese verkiezingen nemen af
Want in september gaan onze oosterburen naar de stembus. Maar zoals het er in Duitsland nu politiek voorstaat, zullen die verkiezingen niet tot radicale veranderingen leiden. Tijdens verkiezingen eerder dit jaar triomfeerde Merkels CDU als voorproefje al in de grootste deelstaat, Noordrijn-Westfalen.

In Italië lijkt de grootste druk om nieuwe verkiezingen nog dít jaar uit te schrijven van de ketel. De stembusstrijd staat nu gepland voor mei volgend jaar. Daarnaast leed de Italiaanse eurosceptische Vijfsterrenbeweging een grote, gevoelige nederlaag bij de lokale verkiezingen in Italië eerder deze maand.

Het enige smetje zou Oostenrijk kunnen zijn. Daar werd in mei aangekondigd dat in de herfst van dit jaar vervroegde verkiezingen zullen plaatsvinden. Volgens peilingen staat de rechtse FPÖ nipt boven de sociaaldemocratische partij SPÖ. Maar met Trump en de Brexit vorig jaar, hebben we inmiddels geleerd dat peilingen en prognoses lang niet altijd de wijsheid in pacht hebben.

Aandelen in Europa nog steeds goedkoop
Verleggen we de aandacht van het politieke naar het cijfermatige front, dan blijft het – ondanks de recent geboekte koerswinsten – de moeite waard om Europese aandelen te overwegen. Vooral wanneer bepaalde statistieken in ogenschouw worden genomen. De Cyclically-Adjusted Price to Earnings (CAPE) is er zo één: de cyclischgewogen koers-winstverhouding.
De huidige CAPE-ratio voor de eurozone staat op 15,6. Dat ligt aanzienlijk onder het langetermijngemiddelde van 19,9 en veel lager dan die van de Amerikaanse aandelenmarkt (op het moment van dit schrijven rond de 30).

Nu zijn dit soort statistieken niet iets om blind op te varen, vooral niet als voorspeller van een omslagpunt. Amerikaanse aandelen handelen op basis van CAPE al jaren ver boven het historisch gemiddelde van 16,8 en zijn volgens die ratio dus ook al jaren op rij erg duur, maar van een correctie was in diezelfde tijd nooit sprake. In Europa gaat de vraag bovendien niet over een ommedraai, maar juist over een continuering van (goede) prestaties.

Factoren die op een verdere opmars duiden
Naast de nog immer aantrekkelijke prijzen van Europese aandelen, wijzen beleggers vooral op de economische vooruitgang van de regio, dat sinds maart vorig jaar aan momentum heeft gewonnen,  en het vooruitzicht op verbeterde bedrijfsresultaten.

Door het langzame economisch herstel van de financiële crisis bleven Europese bedrijfswinsten de afgelopen jaren aan de zeer magere kant. Ultralage inflatieniveaus maakten het bedrijven moeilijk om prijsverhogingen door te voeren, wat weer voor druk op de resultaten zorgde. Echter, het recente cijferseizoen laat eindelijk een positiever beeld zien met fraaie verbeteringen in Europese bedrijfsresultaten die gedurende 2016 al zichtbaar werden.

Nu de beladen verkiezingen in Europa achter de rug zijn, kunnen beleggers weer overgaan tot de orde van de dag en zich concentreren op financiële cijfers en economische herstel, in plaats van te vrezen voor nationalistische partijen aan de macht en een mogelijke afschaffing van de euro.

De Europese cijfers van de laatste tijd zijn bemoedigend. De omzet- en winstprognoses van analisten worden door een groot aantal bedrijven overtroefd. Recente sterke consumentencijfers worden geflankeerd door goede productiecijfers. Naarmate het vertrouwen in de productie-industrie toeneemt, stijgt de vraag naar hooggekwalificeerd personeel en worden grote kapitaalinvesteringen gemakkelijker gedaan. Resultaten die goed zijn voor de consument en waarmee het economisch herstel wordt verbreed en de stabiliteit daarvan versterkt.

Met afgenomen politieke risico’s, de huidige attractieve aandelenwaarderingen en een versnelling in de winstgroei van bedrijven in Europa, bieden Europese aandelen nog altijd aantrekkelijke kansen voor beleggers.

Lees ook: Onzekerheid zorgt voor toenemende volatiliteit


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als
abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website