Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 15 jun 2017 16:00

Tip dividend: Zweedse nieuwkomer met potentie

0 0 Leestijd ongeveer

Deze aantrekkelijk gewaardeerde Zweedse smallcap ging pas eind 2015 naar de beurs en keerde dit jaar zijn allereerste dividend uit. Met een aantrekkelijke waardering en veel groeipotentie, zeker ook ten aanzien van het dividend, is deze nichespeler ondanks een hoogste koers ooit nog koopwaardig.

Dometic Group (beurswaarde €2,2 mrd) is wereldwijd actief als producent en leverancier van (mobiele) toepassingen voor recreatieve voer- en vaartuigen, zoals campers, boten en caravans. Dometic maakt onder meer zonneschermen, koelkasten, ovens, ramen, kookplaten, koelboxen, vaatwassers, stofzuigers, oplaadsystemen, afzuigkappen, kluizen, ventilatiesystemen en spoelbakken. In totaal is het bedrijf in zo’n 100 landen actief met de merknamen Dometic, Weaco, Marine Air, Cruisair, Condaria, Sealand en Mobicool.

Dometic is marktleider met nicheproducten die vaak niet interessant genoeg zijn voor de bekende grote producenten van huishoudelijke apparatuur. Bovendien is de toetredingsbarriere voor nieuwe spelers groot vanwege de hoge kwaliteitseisen die fabrikanten van campers etc. stellen aan de vaak voor het desbetreffende voertuig op maat gemaakte producten van Dometic, dat bovendien 40% van zijn omzet realiseert via ‘aftermarket’ (vervangings) verkopen.

De Verenigde Staten was vorig jaar, niet geheel verrassend gezien de enorme RV (recreational vehicles) markt, goed voor ruim 46% van de omzet (SEK5,7 mrd), aangevuld met 18% uit Duitsland, ruim 9% uit Australië en 4% uit het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Thuisland Zweden was vorig jaar goed voor slechts 1,9% van de totale omzet van SEK12,4 mrd.

Dometic GroupOmzet 2016
KoersSEK71,35Verenigde Staten44,7%
BeursOMX/ZwedenDuitsland18,0%
ISINSE0007691613Australië9,2%
BeurswaardeSEK21,6 mrdVerenigde Koninkrijk4,2%
SectorIndustrialsFrankrijk4,1%
k/w 2017 (t)15,3Italië2,9%
DividendSEK 1,85Zweden1,8%
Yield2,6%Nederland1,8%
Ex-dividend10-4-2017Canada1,8%

Over het eerste kwartaal van 2017 realiseerde Dometic een 15% hogere omzet van SEK3,4 mrd, waarvan 11% organisch, met groei in alle regio’s. Ook hield Dometic vast aan de eerder afgegeven outlook voor het hele jaar. Analisten rekenen voor dit jaar op een omzet van SEK13,6 mrd (+9,7%) en een winst per aandeel van SEK4,65, wat zich bij de huidige koers van SEK71,35 vertaalt in een zeer acceptabele k/w van 15,3.

SCHULDAFBOUW EN EERSTE DIVIDEND
De sterke (vrije) kasstroom werd de afgelopen jaren gebruikt om de schuldpositie flink terug te brengen (de nettoschuld eind 2016 bedroeg SEK3,2 mrd met een net debt/ebitda ratio van 1,9).

Mede hierdoor kon er dit jaar voor het eerst een dividend van SEK1,85 per aandeel uitgekeerd worden, goed voor een huidig dividendrendement van 2,6%. Minstens zo belangrijk is dat Dometic nog veel ruimte heeft voor aanvullende dividendgroei de komende jaren. Ik reken voor de komende jaren op een dubbelcijferige dividendgroei voor Dometic, dat actief blijft op het overnamefront met kleine acquisities en de resterende cash zal gebruiken voor een verdere schuldreductie.

Het aandeel Dometic is dit jaar goed voor een koerswinst van 6,7%. Het eerste dividend van SEK1,85 werd in april reeds uitgekeerd en aandeelhouders zullen tot 2018 moeten wachten voor de volgende betaling. De huidige koers van SEK71,35 ligt vlak bij de hoogste koers ooit van SEK73,85, die eerder deze week werd bereikt. Dat zegt echter niet heel veel aangezien Dometic pas op 25 november 2015 naar de beurs ging (slotkoers eerste handelsdag was SEK55,40).

Gezien de aantrekkelijke waardering, goede vooruitzichten en sterke financiële positie is het aandeel Dometic dan ook nog steeds koopwaardig voor de lange termijn.

Tekst: Menno van Hoven, 15 juni 2017 (de auteur heeft een positie in Dometic Group)

Lees ook: Tip dividend: Onterechte afstraffing voor uitblinker


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!