Updates

Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 13 jun 2017 16:47

Rugwind voor Bank of America

0 0 Leestijd ongeveer

Bank of America heeft de wind in de rug van afnemende regeldruk en een oplopende rente. Beleggers zijn daar al ver op vooruit gelopen en hebben te weinig oog voor de balanskracht.

Een jaar geleden vormde de uitslag van de stresstest voor Amerikaanse banken het startsein voor een koersstijging van Bank of America (BAC) met meer dan 100% in de daaropvolgende acht maanden. Een herhaling van dat scenario komt niet aan de orde als de Federal Reserve later deze maand de resultaten van de jaarlijkse stresstest weer naar buiten brengt. Beleggers maken zich beduidend minder zorgen over de kapitaalpositie dan een jaar geleden (zie kader).

Dat neemt niet weg dat de bank voorlopig op verschillende gebieden de wind in de rug houdt. Het beleid van de Amerikaanse president Trump is er onder meer op gericht om de toezichtdruk voor de financiële sector te verlichten. Een tweede rugwind is de stijgende Amerikaanse rente. De netto-rentemarge kwam in het eerste kwartaal uit op 2,39% (Q1 2016: 2,33%). Bank of America voorspelt dat de netto rente-inkomsten ($11,1 mrd in eerste kwartaal) binnen twaalf maanden met $3,3 mrd toenemen als de volledige yield curve met 100 basispunten stijgt.

De bank plukt dan met name de vruchten van een toename van de korte rente. In het afgelopen jaar is de gemiddelde prognose voor de winst per aandeel in 2017 met een kwart opgeschroefd naar $1,80. Hierdoor is de ruimte voor nieuwe winstmeevallers behoorlijk afgenomen. De waardering (k/w 13,8) wijst erop dat beleggers toch een voorschot hebben genomen op een verdere stijging van de winst. Op korte termijn is er een kans dat de bank dankzij gunstige handelsomstandigheden en goede prestaties van de investment bank blijft verrassen. Bij deze afdeling schoot de winst voor herwaardering activa in het eerste kwartaal met 176% omhoog ten opzichte van een jaar eerder, naar $1,4 mrd.

Het gaat Bank of America op de lange termijn opbreken dat het qua kostenbesparingen het laaghangende fruit al heeft geplukt. In het eerste kwartaal slaagde het concern erin om de kosten gelijk te houden, terwijl de omzet met 7% groeide naar $22,2 mrd. Het wordt steeds lastiger om het verschil in omzet- en kostengroei in de toekomst op peil te houden. Het toenemende gevaar dat de winstgroei achterblijft bij de hoge verwachtingen van beleggers en de relatief lage kapitaalbuffer (zie kader) vormen aanleiding om het verkoopadvies voor Bank of America te handhaven.

Inhaalslag met dividend
Het dividendrendement van Bank of America (1,3%) steekt mager af bij dat van concurrent JPMorgan Chase (2,3%). De stresstest maakt waarschijnlijk de weg vrij om de uitkering wat verder op te schroeven. Aan het eind van het eerste kwartaal kwam de CET1 ratio op 11,0%. De minimumgrens voor 2019 is 10,0%. Dat is een kleine foutmarge in vergelijking met JPMorgan (CET1 van 12,4%), Citigroup (12,5%) en Goldman Sachs (12,5%). Bovendien deelde Bank of America in het eerste kwartaal al 70% van de winst met aandeelhouders via dividend en de inkoop van eigen aandelen. Als het bedrijf de pay-outratio verhoogt, betekent dat een kleinere aandeleninkoop of een trager herstel van de balanskracht. Bij dat laatste zijn beleggers meer gebaat dan bij een hogere uitkering.

 

Lees ook: SAP scoort met cloudsoftware


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!