Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 8 jun 2017 10:13

Amerikaanse aandelen verhogen dividend

0 0 Leestijd ongeveer

De afgelopen weken was er weer veel nieuws op dividendgebied, vooral uit de Verenigde Staten. Naast een handjevol Dividend Aristocrats was er voor de dividendportefeuille een mooie dubbelcijferige dividendverhoging voor twee aandelen.

Lowe’s Companies
Dividend Aristocrat Lowe’s gaat 17% meer dividend uitkeren. Het is voor de doe-het-zelf keten alweer het 56e jaar op rij dat het dividend wordt verhoogd. Bij een beurskoers van $78,70 is het geschatte dividendrendement voor Lowe’s 2,1%. Het aandeel leverde na de laatste kwartaalcijfers flink in maar is in 2017 nog altijd goed voor een koerswinst van 10,7%.

Clorox
Dividend Aristocrat Clorox gaat zijn uitkering met 5% verhogen tot $0,84 per kwartaal. Het is voor de producent van onder meer schoonmaakmiddelen en kattenbakvulling alweer het veertigste jaar op rij dat het dividend wordt verhoogd. Clorox biedt momenteel een dividendrendement van 2,5%. Het aandeel stijgt dit jaar 14,2% bij een huidige koers van $137,05.

PepsiCo
PepsiCo, opgenomen in de dividendportefeuille, verhoogt het dividend met 7%. Het is voor PepsiCo het 45e jaar op rij dat het dividend wordt verhoogd. Het aandeel stijgt dit jaar 12,5% tot $117,70 en is daarmee slechts een fractie verwijderd van de hoogste koers ooit van $118,12 die op 30 mei werd aangetikt. Het geschatte dividendrendement is nu 2,7%. PepsiCo zit sinds de start op 6 september 2011 in de dividendportefeuille en is inmiddels goed voor een totaalrendement van 123%.

Leggett & Platt
De producent van (mechanische) onderdelen voor onder meer bankstellen, bedden en autostoelen verhoogt het dividend met 6%. Het is voor Leggett&Platt, één van de Dividend Aristocrats, inmiddels het 46e jaar op rij dat het dividend wordt verhoogd. Het aandeel stijgt dit jaar 6,4% en is bij de huidige beurskoers van $52 goed voor een geschat dividendrendement van 2,8%.

CoreSite Realty
Data center Real Estate Investment Trust (REIT) CoreSite Realty, sinds 8 maart opgenomen in de dividendportefeuille, verhoogt opnieuw het dividend, ditmaal met 12,5% naar $0,90 per kwartaal. Precies een half jaar geleden werd het dividend nog met ruim 50% verhoogd door CoreSite, dat waarschijnlijk later dit jaar nog een keer het dividend met dubbele cijfers gaat verhogen. Dat is ongekend, zeker voor een aandeel met een dividendrendement van nog steeds 3,4%. Voor de dividendportefeuille is CoreSite binnen drie maanden goed voor een rendement van 22,5%. Het aandeel sloot maandag op $104,84 (+32% in 2017) en noteert daarmee niet ver van de hoogste koers ooit van $107,36 die vorige week (2 juni) werd aangetikt.

Tiffany & Co
De juweliersketen verhoogt het dividend met 11% naar $0,50 per kwartaal. Tiffany kreeg net als het Deense Pandora een flinke tik na de jongste kwartaalcijfers en zakte van een hoogste koers van $97,29 eind maart terug tot $85 enkele weken geleden. Sindsdien volgde herstel en is er bij de huidige koers van $91,60 (+18% in 2017) sprake van een geschat dividendrendement van 2,2%.

Flowers Foods
Flowers Foods, een producent van (voorverpakt) brood en cake, verhoogt het dividend met ruim 6% tot $0,17 per kwartaal. Het aandeel Flowers Foods verliest dit jaar ruim 7% en biedt bij de huidige beurskoers van $18,52 een dividendrendement van 3,7%.

NetApp
Het in dataopslag gespecialiseerde techbedrijf NetApp verhoogt het dividend met iets meer dan 5%. NetApp schroeft het kwartaaldividend op naar $0,20 per aandeel. Dat levert bij de huidige beurskoers van $38,70 een geschat dividendrendement van 2,1% op. Het aandeel herstelde vorig jaar goed van een dramatisch 2015 maar noteert nog altijd ruim onder de hoogste koers ooit die begin 2014 werd neergezet.

LyondellBasell Industries
Chemiereus LyondellBasell, eerder opgenomen in de dividendportefeuille en nog altijd één van de uitblinkers in onze offensieve portefeuille, verhoogt het dividend met 6% tot $0,90 per aandeel. Na een zeer succesvolle periode op de beurs zit het aandeel eigenlijk al vanaf eind 2014 in een neerwaartse trend. Dit jaar daalt Lyondell 7,7% op een koers van $79,14. Hierdoor is het dividendrendement opgelopen tot 4,6%.

Southwest Airlines
De luchtvaartmaatschappij gaat een kwart meer dividend uitkeren. Southwest, genoteerd onder de mooie ticker LUV, verhoogt het kwartaaldividend naar $0,125 per aandeel. Het is daarmee het 163e opeenvolgende kwartaaldividend voor Southwest, dat al ruim veertig jaar onafgebroken dividend uitkeert, wat uniek is binnen de sector. Het aandeel doet het dit jaar goed met een koerswinst van 20% en noteert vlakbij de hoogste koers ooit van $61,24 die minder dan een week geleden nog werd bereikt. Mede door de uitstekende prestatie op de beurs is het dividendrendement slechts 0,8%.

Northrop Grumman
Het defensiebedrijf verhoogt het dividend met 11% tot precies $1 per kwartaal. Het is daarmee alweer het 14e opeenvolgende jaar dat de producent van onder meer raketsystemen en militaire vliegtuigen het dividend verhoogt. Op de beurs doet Northrop Grumman het al jaren uitstekend en werd vorige week nog een hoogste koers ooit van ruim $259 bereikt. Het huidige dividendrendement is 1,6%.

Whole Foods
Whole Foods Market gaat bijna 29% meer dividend uitkeren. De in natuurlijke en organische levensmiddelen gespecialiseerde retailer verhoogt het kwartaaldividend naar $0,18 per aandeel. Whole Foods wint in 2017 bijna 13% op de beurs en is goed voor een dividendrendement van 2,1%.

Tractor Supply Co
De ‘rural lifestyle’ retailer verhoogt het dividend met 12,5%. Tractor Supply Co schroeft het kwartaaldividend op naar $0,27 per aandeel. Eind vorig jaar werd al een aandeleninkoopprogramma van $1 mrd aangekondigd door Tractor Supply, dat in mei nog voorbij kwam in de rubriek lezersvragen. Het aandeel doet het dit jaar slecht met een koersverlies van 27,4%. Bij een beurskoers van $55 is het geschatte dividendrendement 2%.

Marriott International
Marriott, dat in december 2015 werd gekocht voor de dividendportefeuille, gaat 10% meer dividend betalen. Het bedrijf achter onder meer Sheraton, Westin, Courtyard en uiteraard de Marriott hotels verhoogt het kwartaaldividend naar $0,33 per aandeel. In 2017 is Marriott vooralsnog een grote uitblinker met een koerswinst van 27%. Bij de huidige beurskoers van $105 is het dividendrendement 1,3%. Vorige week nog werd een nieuwe hoogste koers ooit van $110,51 aangetikt.

Cracker Barrel
De uitbater van restaurants met bijbehorende giftshops gaat ruim 4% dividend uitkeren en betaalt bovendien een speciaal dividend van $3,50 per aandeel naast het reguliere dividend van $1,20. Cracker Barrel Old Country Store (zie ook de lezersvraag over dit aandeel van november 2016) biedt een dividendrendement van 2,9%. Het aandeel, dat steevast fel reageert op kwartaalcijfers, kende een volatiel koersverloop maar staat bij de huidige koers van $168,30 desondanks toch vlakbij de hoogste koers ooit die in december vorig jaar werd aangetikt.

Time Inc
De uitgever, naast het gelijknamige tijdschrift bekend van titels als Fortune, People en Sports Illustrated, gaat fors minder dividend betalen. Het kwartaaldividend wordt met 79% verlaagd van $0,19 naar $0,04 per aandeel. Time, dat in mei de laagste beurskoers ooit aantikte op $11,65 en dit jaar 25% van zijn marktwaarde (nu nog $1,3 mrd) verloor op de beurs, zit in zwaar weer door de steeds verder teruglopende printomzet. Het dividendrendement is nu nog 1,2%. Time begon in 2014 met een kwartaaldividend van 19 cent en liet de uitkering tot nu toe ongewijzigd.

Lees ook: De hoogste dividendrendementen per 7 juni


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!