Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 7 jun 2017 10:46

Column: De Fed moet lef hebben

0 0 Leestijd ongeveer

Elke maand koopt de Amerikaanse centrale bank, de Fed, voor ruim $16 mrd aan Amerikaanse obligaties. Dit geld komt niet uit de geldpers, maar uit couponbetalingen en leningen die aflopen.

Fed-voorzitter Janet Yellen heeft er in haar toespraken op gehint dat de Fed komend najaar gaat beginnen met het afbouwen van de balans van $4,5 bln. De consensus in de markt is dat de afbouw van de balans gaat zorgen voor een stijgende rente. Julian Brigden, oprichter van onderzoeksbureau Macro Intelligence, waarschuwt echter voor het tegenovergestelde: hij ziet de rente juist dalen. Brigden kijkt hiervoor naar de gevolgen van het QE-programma (Quantitative Easing) van monetaire verruiming. Volgens hem heeft het bijdrukken van geld geleid tot een hogere rente.

De redenering is als volgt. Veel mensen lijken te denken dat er een bepaalde hoeveelheid obligaties is. Als er een grote speler opstaat aan de vraagkant terwijl het aanbod gelijk blijft, moet de prijs stijgen. Een hogere prijs betekent in obligatieland een lagere rente. Wat mensen volgens Brigden over het hoofd zien, is dat QE ervoor heeft gezorgd dat beleggers obligaties verkopen en meer risico nemen door op de aandelenmarkt te beleggen. De dalende obligatiekoersen leiden dan tot stijgende rente, en dat is ook precies wat er in de praktijk is gebeurd: in de grafiek van de Amerikaanse rente is duidelijk te zien dat die steeg tijdens QE1 en QE2.

Dit betekent dat er een duidelijke correlatie bestaat tussen Amerikaanse beurskoersen en de balans van de Fed. Besluit de Fed om te gaan afbouwen, in de herfst van 2017, dan zou dat moeten betekenen dat de rente en de aandelenmarkt gezamenlijk gaan dalen. De Amerikaanse tienjaarsrente is inmiddels gedaald tot het laagste punt van 2017, en de obligatiemarkt begint dit risico in te prijzen. De Amerikaanse aandelenmarkt lijkt zich anders te gedragen, maar dit komt omdat de dollar de laatste weken flink is verzwakt. Sinds begin 2017 is er 7% verlies, wat inhoudt dat er van het jaarrendement van 8,6% van de S&P500 bijna niets overblijft.

Ik hoop dat de Fed het lef heeft om door te gaan met de afbouw van de balans als de koersen echt beginnen te dalen. Ik vrees echter dat de verleiding te groot zal zijn om de balans verder op te pompen naar nieuwe extremen.

 

Lees ook: Hoe China de volgende aandelencrash voorspelt


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.