Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Opinie Vincent van Roon, 23 mei 2017 09:18

Gemoederen over biotechbedrijven lopen hoog op

0 0 Leestijd ongeveer

Onder beleggers op internet woeden op dit moment felle discussies over biotechbedrijven. Aanleiding zijn de fluctuerende koersen van Esperite, MDxHealth, Pharming, Kiadis en Curetis.

De oorzaken van de koersschommelingen lopen uiteen, en over het ene biotechbedrijf zijn de reacties juist erg positief, terwijl sectorgenoten met de grond gelijk worden gemaakt. Hieronder meer over deze vijf veelbesproken aandelen.

Esperite
De communicatie bij Esperite laat weer eens te wensen over. Esperite had tot 19 mei de tijd om zijn jaarrekening over 2016 bekend te maken, maar kwam deze verplichting niet na. In het verleden kreeg topman Frédéric Amar van Esperite vaak het verwijt weinig communicatief te zijn. Daar is inmiddels nog niks aan veranderd. Beleggers beginnen het beu te worden, en zelfs de grootste optimisten verkopen nu hun aandelen. Door de radiostilte is de koers afgelopen week verder afgegleden naar een dieptepunt van €0,40.

Over de redenen achter de radiostilte bij Esperite tasten beleggers in het duister. Wel zei CEO Amar afgelopen weekend dat de publicatie van de jaarrekening is uitgesteld vanwege het faillissement van dochterbedrijf Genoma. Op vrijdag ontkende Amar dit nog. Inmiddels denken beleggers dat de problemen veel groter zijn dan Amar doet voorkomen. Volgens hen is hij tijd aan het rekken om een faillissement van Esperite te voorkomen. De Italiaanse topman krijgt op internet de volle laag en is volgens beleggers aansprakelijk voor de grote verliezen die zij lijden. Amar blijft volhouden dat het aandeel ondergewaardeerd is, zoals hij vorig jaar ook al zei. Beleggers nemen Amar niet meer serieus. Het is nu afwachten wanneer er openheid van zaken komt. De VEB laat inmiddels ook van zich horen en vraagt Esperite om opheldering te geven.

Curetis
Het aandeel Curetis staat al een tijdje onder druk, maar vorige week ging de koersdaling wel erg hard. Verontrustend is dat er geen nieuws is, dus op fora tasten beleggers in het duister over de oorzaken van de kelderende koers.

Het handelsvolume is groter dan normaal, maar van extreme verkopen is geen sprake. Beleggers wijzen erop dat er dus geen grootaandeelhouders uitstappen. Maar wat is er dan wel aan de hand? Toevallig genoeg worden de eerste kwartaalcijfers woensdag 24 mei bekendgemaakt. Weten sommige beleggers wellicht meer? Weet een aantal misschien dat de cijfers gaan tegenvallen? Beleggers houden hun hart vast voor wat nog kan komen. Woensdag weten we meer, tot dan is het afwachten.

MDxHealth
Nadat MDxHealth plots de patenten van het veelbelovende Cologuardmarker had verkocht aan Exact Sciences is het hommeles op internetfora. Wat kan de reden zijn om een van je topproducten te willen verkopen? Is er concurrentie op komst? Voorzag MDxHealth in de toekomst problemen met Cologuard, en heeft het de patenten daarom tegen een appel en een ei verkocht? Een enkeling ziet het minder zorgwekkend in, zoals deze belegger:

“Vermoedelijk woedde er een kleine internetoorlog tussen MDXH en Exact over de royalties. Dan is het beter een oplossing te zoeken en obstakels uit de weg te ruimen. Stel je voor dat er een bieder komt en dit geakkefiet met Exact is nog bezig… Geldtekort is ook een mogelijke oorzaak. Ze kopen hiermee inderdaad tijd om zolang mogelijk aan de weg te blijven bouwen naar die verhoopte break-even en winstgevendheid toe.”

De kwartaalcijfers vielen onlangs ook nog eens erg tegen en dat vinden forumleden eveneens zorgwekkend. De koers van het aandeel zakte na de cijferpublicatie iets weg. ­Net als Amar van Esperite wordt CEO Jan Groen van MDx gebrekkige communicatie verweten. Beleggers zitten met een heleboel vragen en hopen dat er binnenkort duidelijkheid komt.

Kiadis
Onlangs meldde Kiadis dat het een verzoek heeft gedaan aan de Europese toezichthouder EMA om zijn belangrijkste middel ATIR101 op de Europese markt te mogen brengen. Goed nieuws zeggen beleggers, al kan het wel een jaar duren voordat er toestemming is. Tot die tijd is er erg veel onzekerheid, want als de EMA het middel afkeurt komt Kiadis in grote problemen. KBC, actief volger van Kiadis, meldde onlangs dat de kans op toelating erg groot is. De analisten wijzen erop dat de toezichthouder vorig jaar een ander middel op de markt heeft toegelaten dat volgens hen inferieur is aan ATIR101.

Desondanks staat het aandeel onder druk en profiteert het nauwelijks van de mogelijke marktintroductie volgend jaar. Op fora weten beleggers wel hoe dat komt. De kaspositie van Kiadis is erg zorgelijk en als er niets gebeurt, is er aan het einde van het jaar geen geld meer. Er moet dus actie worden ondernomen. Er zijn twee mogelijkheden. Ten eerste kan Kiadis een samenwerkingsverband aangaan met een farmaceut. Kiadis zal dan een flinke som geld ontvangen, maar zal ook een percentage van de verkoopopbrengst van ATIR101 moeten afdragen.

De tweede mogelijkheid is een emissie. De kans daarop is aanzienlijk, denken forumleden. Kiadis heeft tijdens de AVA met zijn aandeelhoudersvergadering afgesproken dat het 20% extra aandelen mag uitgeven. Op de huidige koers zal dat een bedrag zijn van maximaal €25 mln. Dat bedrag is voor dit moment voldoende en een emissie is daarbij de makkelijkste weg die kan worden bewandeld, aldus beleggers. Zij wachten op de emissie alvorens aandelen bij te kopen. Tot die tijd zal het aandeel volgens hen eerder zuidwaarts dan noordwaarts koersen.

Pharming
Over Pharming zijn de forumbijdragen een stuk positiever. Pharming kwam vorige week met opbeurende cijfers. In het eerste kwartaal werd een recordomzet geboekt van €15,5 mln en ook was er een operationele winst van €3,9 mln. In december vorig jaar kocht Pharming de rechten van Ruconest terug van Valeant. Daarvoor sloot het een converteerbare obligatielening af. Vorige week werd bekend dat Pharming deze lening herfinanciert. De mogelijkheid dat de lening wordt omgezet in aandelen is daarmee verdwenen. En dat is een goed teken, vinden beleggers op fora. De nieuwe lening heeft veel betere voorwaarden.

CEO Sijmen de Vries: “Het netto-effect op de balans van de onderneming is aanzienlijk. We hoeven de komende twaalf maanden geen afbetalingen in contanten te doen van bijna €3 mln per maand op de converteerbare obligaties. Maar ook geen afbetalingen van bijna €1 mln per maand, tot oktober volgend jaar, op de lening van afgelopen december. Dit maakt dat we dit geld kunnen investeren in de promotie van Ruconest en de ontwikkeling van onze pijplijn en faciliteiten, waarmee we onze kansen op verdere groei vergroten.“

Een van de beleggers op het internetforum geeft weer wat de verwachting is van analisten:

“Nu maar hopen dat in het 2e kwartaal de omzet opnieuw boven de 15 miljoen zal liggen en dat we verbetering gaan zien aan de nettokant. De basis ligt er, nu doorzetten en uitgroeien.”

 

Koersdoel Datum Verwachte omzet 2017 Adviseur
€1,20 01-03-2017 €51,1 miljoen First Berlin
€1,40  18-05-2017 €68,7 miljoen First Berlin
€1,20 10-03-2017 €53,9 miljoen Roth Capital
€0,94 14-02-2017 €57,9 miljoen Leeuwenhoeck
€0,66 09-03-2017 €47,5 miljoen Stifel Corp.

Huidige verwacht op basis van eerstekwartaalcijfers

€0,31 19-5-2017 €60,8 miljoen (actueel 4x q1)

Pharming verwacht verder te groeien, een goede zaak dus. Toch blijft het aandeel wat achter op deze positieve ontwikkelingen. Volgens forumleden is duidelijk dat veel beleggers het verleden nog niet zijn vergeten. Door de vele emissies ging het geld jarenlang in rook op. Nu is het anders, hoewel dat voor veel beleggers nog niet is voor te stellen. Een naamsverandering zou de koers weleens goed kunnen doen.

 

Lees ook: Gulden is terug van weggeweest


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ