Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 22 mei 2017 09:37

Flow Traders hoopt op onrustige beurstijden

0 0 Leestijd ongeveer

De tamme marktomstandigheden van de afgelopen maanden spelen Flow Traders parten. De onderneming heeft juist baat bij fluctuerende koersen. Margedruk en regelgeving creëren bovendien onzekerheid.

Flow Traders is actief in de handel in Exchange Traded Products (ETP). Dat is een verzamelnaam voor beursgenoteerde beleggingsinstrumenten, waarvan ETF’s het bekendste voorbeeld zijn. Door het afgeven van bied- en laatprijzen verschaft de onderneming liquiditeit op de markten waar deze producten verhandeld worden. Tijdens de publicatie van de eerstekwartaalcijfers bleek dat het aantal ETP’s waarvan de onderneming market maker is met 20% is toegenomen naar 5000. Flow Traders geeft ook buiten officiële handelsplatformen prijzen af aan financiële partijen. De positie van geautoriseerde marktpartij geeft bovendien het recht om afhankelijk van vraag en aanbod nieuwe ETF’s te creëren of op te heffen.

De handelssystemen van de onderneming zijn volledig geautomatiseerd, zodat het mogelijk is om aan de hand van speciale algoritmes in een fractie van een seconde voor eigen rekening posities in te nemen en weer te sluiten. In de financiële wereld wordt dit omschreven als high frequency trading of flitshandel. De koersbewegingen vormen de handelssignalen voor het systeem, zodat de onderneming in dit opzicht niet afhankelijk is van de richting van de beurs. Het is meer dan 34 maanden geleden dat er voor het laatst een handelsdag met verlies werd afgesloten.

Impact marktklimaat
De groei van de ETP-markt speelt Flow Traders in de kaart, aangezien meer mogelijkheden ontstaan om te verdienen aan transacties gekoppeld aan meer kansen voor het eigen handelssysteem. Passieve beleggingsproducten winnen terrein ten opzichte van actief beheerde fondsen door de lage kosten, veelal transparante structuur en hoge liquiditeit. Organisaties zoals BlackRock, PwC, EY en Boston Consulting Group voorspellen dat de totale waarde van ETP-beleggingen in de periode tot 2020 grofweg verdubbeld tot €6000 mrd.

Op de korte termijn wordt het effect van die groei echter volledig overschaduwd door de impact van het marktklimaat op de resultaten. De inkomsten van Flow Traders worden sterk beïnvloed door het aantal transacties en het verschil tussen bied- en laatprijs. Dat verschil loopt meestal op wanneer de spanning op financiële markten toeneemt, terwijl het aantal transacties vaak eveneens stijgt. Een goed voorbeeld daarvan kwam in het eerste kwartaal van 2016, toen zorgen over de Chinese economie de aandelenmarkten in hun greep hielden. De meeste beursindices vielen tijdelijk met meer dan 10% terug. Het handelsvolume van ETP’s (€6065 mrd) lag in die periode 19% hoger dan een jaar eerder en 14% boven het niveau van de voorgaande drie maanden.

Dat vormt een behoorlijk contrast met de rust op financiële markten aan het begin van dit jaar. Hoewel er sinds eind maart 2016 meer dan €500 mrd naar ETP’s stroomde en het in ETP’s belegd vermogen in de afgelopen twaalf maanden met 33% groeide naar €3610 mrd, lag het handelsvolume in het eerste kwartaal (€4900 mrd) beduidend lager dan een jaar eerder (-19%) of de voorgaande drie maanden (-10%). Flow Traders kon dat effect slechts beperkt compenseren via een toename van het marktaandeel van 2,5% naar 3,6%.

Margedruk
Achter dit soort cijfers gaan echter grote verschillen schuil. Het zwaartepunt van de activiteiten van Flow Traders ligt op de Europese thuismarkt (61% van ETP-handelsvolume), waar door een minder scherpe concurrentie het verschil tussen bied- en laatprijs hoger ligt dan in de Verenigde Staten (36% van ETP-handelsvolume). De omvang van de ETP-markt in Europa neemt echter relatief snel toe. Het ligt voor de hand dat hogere omzetten meer handelspartijen aantrekken, waardoor de marge geleidelijk richting het Amerikaanse niveau daalt. De margedruk voegt zo een dimensie van onzekerheid toe aan de positieve ontwikkeling van een groeiende ETP-markt.

Regelgeving vormt de andere grote bron van onzekerheid. In het voorjaar van 2016 ging het aandeel al eens met 5% omlaag nadat op een platform van financiële nieuwsdienst Bloomberg werd bericht over plannen van de Britse toezichthouder om beperkingen op te leggen aan geautomatiseerde handel met algoritmes. Ook de speculaties over de invoering van een transactietaks zorgden voor tijdelijke koersdruk. De grootste verandering op dit vlak is de invoering van het nieuwe regelpakket Mifid II. Hierdoor worden bepaalde eigenschappen van de flitshandel aan banden gelegd, maar Flow Traders rekent erop dat de voordelen zwaarder wegen dan eventuele bijstellingen aan het handelssysteem.

Het concern schrijft in het jaarverslag 2016 dat Mifid II sterk de nadruk legt op transparantie, onder meer door beleggers een beter beeld te geven van wie de tegenpartij is bij hun transacties. Partijen die zien dat hun bank de orders laat uitvoeren door een liquiditeitsverschaffer, kunnen zich afvragen waarom ze niet rechtstreeks zaken doen met een bedrijf zoals Flow Traders. De onderneming profiteert zo mogelijk van het wegvallen van de tussenpersonen. Hoewel de activiteiten van Flow Traders zich door beleggers lastig laten doorgronden en de resultaten van kwartaal tot kwartaal sterk fluctueren, ligt de waardering behoorlijk hoog. Het aandeel wordt verhandeld voor 14,6 maal de verwachte winst voor het lopende jaar. Dat heeft voor een deel te maken met het verhaal dat de groeiende ETF-markt op de lange termijn een aanjager vormt voor de resultaatontwikkeling.

Voor beleggers is het echter vooral zaak om de waardering in het perspectief te zien van de zeer lage volatiliteit op financiële markten. Vorig jaar kwam de winst per aandeel uit op €1,98 en in 2015 was dat €2,09. Als de rust op de beurzen na verloop van tijd wegebt, zal een dergelijk winstniveau niet te hoog gegrepen zijn. In combinatie met het vertrouwen waarmee Flow Traders uitkijkt naar de invoering van Mifid II kan het aandeel ondanks de lage volatiliteit en de daaruit voortvloeiende teleurstellende eerstekwartaalcijfers voorlopig worden vastgehouden.

Azië als interessante groeiregio
Met de opening van een nieuw kantoor in Hong Kong zet Flow Traders in op groei in Azië. Deze omvang van de ETP-markt (10% wereldtotaal) neemt relatief snel toe. Na een zwak 2016 ligt de lat voor verbetering heel laag: de omzet daalde met 65% naar €25,0 mln en het operationeel resultaat ging met 84% omlaag naar €4,0 mln.
Fluctuerende loonlasten
Flow Traders kwam in juli 2015 naar de beurs tegen een koers van €32. Binnen zes maanden steeg het aandeel tot bijna €50, maar sindsdien is de koers geleidelijk gedaald naar circa €26. Hoewel het bedrijf ernaar streeft 50% van de winst als dividend uit te keren, hebben beleggers nog weinig plezier gehad van het aandeel. Ook voor de werknemers was 2016 een relatief mager jaar. Het aantal medewerkers met een beloning van meer dan €1 mln daalde van 32 naar 19. Dat komt door de zeer hoge variabele (bonus)component. In het eerste kwartaal stegen de vaste personeelskosten met 22% naar €7,7 mln, terwijl de variabele kosten met 42% daalden naar €9,3 mln.

 

Lees ook: Euronext houdt stand


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ