Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 19 mei 2017 11:40

Euronext houdt stand

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Ondanks een afnemende handelsactiviteit slaagde beursonderneming Euronext erin om de omzet in het eerste kwartaal goed op peil te houden.

Euronext heeft last van de relatieve rust op de Europese beurzen. Het bedrijf maakte vrijdagochtend 19 mei bekend dat het handelsvolume voor aandelen en vergelijkbare producten (€7,0 mrd per dag) in het eerste kwartaal 16% onder het niveau van een jaar eerder lag. Het marktaandeel lag met 61,4% iets hoger dan de 61,0% uit dezelfde periode van 2016. Het concern slaagde er knap in om de omzet op peil te houden op €126,6 mln. Dat was voornamelijk te danken aan een omzetgroei van 33% naar €18,8 mln uit nieuwe beursintroducties en het plaatsen van leningen. In totaal haalden bedrijven €95 mrd (+29%) op via de platformen van Euronext met de uitgifte van aandelen en obligaties. De inkomsten uit de divisie die zich richt op de verkoop van marktdata en indices vielen met 2% terug naar €25,7 mln, waar de clearing-afdeling een omzetdaling van 9% naar €11,8 mln liet zien.

Kostenstijging
Terwijl de concernomzet stabiel bleef, liepen de operationele kosten op van €54,7 naar €56,1 mln. Die kleine stijging komt na een periode waarin het bedrijf er goed in slaagde om het kostenniveau terug te dringen. De toename wordt veroorzaakt door hogere IT-uitgaven voor het strategische plan ‘Agility for Growth’, dat onder meer gericht is op de creatie van een nieuw handelsplatform. De ebitda (winst voor rente, belasting en afschrijvingen) daalde met 2% naar €70,5 mln. Onderaan de streep viel de winst als gevolg van hogere financieringslasten en enkele eenmalige posten met 9% terug naar €43,9 mln (€0,63 per aandeel). Bij de kwartaalresultaten maakte Euronext ook bekend dat het ernaar blijft streven om 50% van de winst uit te keren, waarbij voortaan een minimumdividend geldt van €1,42 per aandeel. In het huidige marktklimaat zijn er weinig opties om inkomsten en winst op te schroeven.
De relatief hoge waardering (k/w 16) is deels terug te leiden naar de hoop dat het bedrijf een rol speelt in de consolidatieslag binnen de beurssector. Voorlopig is er in dat opzicht weinig beweging en de resultaten vormen geen aanleiding het verkoopadvies bij te stellen.

Lees ook:  Euronext klaar voor nieuwe weg omhoog


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!