Updates

Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vodafone

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Engie

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Probiodrug

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
kopen
image description
Opinie Ivan Snurer, 19 mei 2017 09:25

11 Ongemakkelijke waarheden over beleggen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vodafone

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Engie

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Probiodrug

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
kopen

De beurswereld is vergeven van citaten, gezegden en spreekwoorden die beleggers voor blunders, psychologische valkuilen en de eigen hebzucht moeten behoeden, en die een zo hoog mogelijk rendement opleveren. Er zijn echter ook een aantal storende waarheden over beleggen, die uw bank of vermogensbeheerder u liever niet vertelt.

 1. Buy and hold

Inderdaad met aandelenbeleggingen groeit uw vermogen veel harder dan met sparen mits u een verantwoorde risico-rendementsverhouding in acht neemt. De meeste mensen zijn echter beter af met sparen. De uitdrukking Buy and hold is een metafoor voor bedachtzaam en doordacht beleggen. Het betekent niet kopen en vergeten. Wanneer een aandeel na aankoop niet (langer) beantwoordt aan uw verwachtingen, kunt u het beter verkopen, dan tegen beter weten in aan te houden.

 1. Saai is fraai

Een hip bedrijf is nog geen hip aandeel. Op termijn zijn gevestigde bedrijven uit de levensmiddelenindustrie, producenten van verzorgingsproducten en vastgoedbedrijven vaak een betere belegging dan de aandelen van innovatieve bedrijven uit de biotechnologie, computerindustrie of risicovolle nieuwkomers omdat je nooit weet wie er over tien jaar de hoofdrol zullen opeisen.

 1. Massapsychologie en oerinstincten

De meeste topbeleggers zijn experts in het lezen van de massapsychologie. Hoe rationeel we ook denken te zijn, het menselijke brein is ongeschikt om te beleggen. Ons gedrag wordt gestuurd vanuit ons prehistorisch brein. In crisissituaties zijn de elementaire beleggingsbeslissingen die hieruit volgen funest voor het rendement op de langere termijn.

 1. Het is altijd wat

Aandelen zijn op de beurs zelden of nooit correct gewaardeerd. Of ze zijn stevig aan de prijs of ze zijn goedkoop, waardoor de dynamiek van de volgende beurscrisis of economische recessie nooit zal verlopen net als de vorige. In de komende vijftig jaar zullen we een zevental recessies meemaken en krijgt elke belegger eenmaal per decennium een zeer grote beurscorrectie voor zijn kiezen. Als u niet tegen koersdalingen van 20 tot 30% of meer kunt, dan heeft u niets op de beurs te zoeken.

 1. Koop niet als iedereen koopt

Sla uw slag wanneer anderen bang zijn, is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als het bloed door de straten loopt, moet men inderdaad kopen, maar het vereist een behoorlijke dosis lef en geduld. Anderzijds moet u ook weer niet gaan wachten om aandelen te kopen. Men weet immers van tevoren nooit wanneer de volgende crash of recessie zich voordoet. Ook het advies om mondjesmaat in te stappen, snijdt geen hout. Als u de lotto wint, kunt u beter meteen vol instappen, maar u hoeft ook geen groot bedrag bijeen te sparen om van start te gaan. Er bestaat niet zoiets als een minimumbedrag om aandelen te kopen, let wel op de transactiekosten!

 1. Passief beleggen is actief kiezen

Als u gaat beleggen moet u een keuze maken tussen actief of passief beleggen. Bij de actieve vorm van vermogensbeheer gaat u zelf op zoek naar interessante aandelen. De kunst van het beleggen is om vandaag de winnaars van morgen aan te wijzen. Voor beleggers die daar niet in slagen, bieden beleggings- en indexfondsen uitkomst. Met name trackers voeren een passief beleid. Zij kopiëren de index en de filosofie achter indexbeleggen omdat u de beurs toch niet kunt kloppen, maar ook hier bestaat de kunst eruit om precies te voorspellen welke indices een positief rendement zullen behalen.

 1. Dividend verwent

De opbrengst van aandelen bestaat uit twee componenten: de koersontwikkeling en het dividend. Hoewel het dividendrendement van individuele aandelen kan oplopen tot tweecijferige percentages, gaat het in de regel om kleine bedragen, die evenwel door de jaren heen een aanzienlijke bijdrage in de totale opbrengst kunnen leveren ware het niet dat er belastingen over zijn beschuldigd. Daarnaast wordt gezegd dat het dividend een bodem onder de koers legt. In de praktijk blijkt echter dat dividendaandelen in een beurscrisis net zo lief dalen als andere aandelen, wel maken zij in het herstel dat erop volgt het grote verschil.

 1. Beursintroducties en fusies

In bestuurskamers klinkt het hoe groter, hoe beter, maar hoe groter de overname, hoe groter de kans dat de integratie een flop wordt. In de regel kan worden gesteld dat hoe groter de samenvoeging is, hoe kleiner de overhead wordt en des te groter de fusie turbulenties zal veroorzaken. Slechts een op de vijf van de overgenomen bedrijven blijft op de oude voet doorgaan. De gevolgen van de structurele en organisatorische veranderingen hebben op de onderneming eerder een negatieve invloed dan positief. Slechts een op de drie fusies of overnames wordt een succes, net zoals twee derde van de nieuwe aandelen vijf jaar na de beursgang de markt niet kunnen bijbenen of failliet gegaan zijn. U brandt uw vingers aan de meeste beursintroducties. De aandeelhouders van het eerste verkopen hun aandelen aan u, maar als het bedrijf daadwerkelijk een goudmijn is, waarom krijgen zij dan geen lening van de bank?

 1. Spreiden is lijden

De meeste financiële adviseurs raden u met klem aan om het werkkapitaal te spreiden in een deel obligaties, aandelen, goud en onroerend goed. Dit om het risico te dempen, maar diversificatie brengt veelal een lager rendement met zich mee. Wat de meeste onervaren beleggers niet weten is dat privaatbanken en beleggingsfondsen niet gaan voor het maximale rendement, wel voor het vermogen onder beheer. Zij verdienen geld, terwijl u het risico draagt. In een stijgende en in een dalende beurs, rekenen zij kosten aan, ook als u verlies lijdt.

 1. Het gaat om de beurs of de economie

Als belegger volgt u de berichtgeving op de voet, maar twintig jaar geleden besteedden de media per dag nauwelijks twintig minuten aandacht aan het financieel nieuws, vandaag is dat meer dan twaalf uur. Niet de hoeveelheid nieuws is veranderd, wel de hoeveelheid ruis en onzin. Vertrouw ook nooit iemand blind die met enige regelmaat op televisie verschijnt. De kans dat de voorspellingen zullen uitkomen zijn omgekeerd evenredig met het aantal tv-uitzendingen. Er is geen mens ter wereld die weet wat de markten op korte termijn gaan doen, toch blijven bepaalde personen die er al jaren naast zitten populair omdat zij in een ver verleden een goede voorspelling deden. De meeste nieuwsberichten zijn nutteloos. Het gaat om de aandelen, niet om de beurs of de economie.

 1. Houd het simpel

De paradox van simpel en complex. De mens heeft een ingebouwde voorkeur voor ingewikkelde oplossingen. Zo fronsen professionele beleggers hun wenkbrauwen wanneer simpele beslisregels fraaie winsten opleveren. Denk maar aan The Dogs of the Dow, maar dom is niet altijd stom. Wanneer twee concurrerende oplossingen hetzelfde resultaat bieden, dan geldt ook bij beleggen waarom moeilijk als makkelijk ook kan. Het moeilijke aan beleggen is om het zo simpel mogelijk te houden. Dat beleggers vallen voor jargon en ingewikkelde oplossingen weten ook de aanbieders c.q. verkopers van financiële producten. Met elke laag aan complexiteit wordt het product sexyer, maar vergroot ook de kans dat er iets fout gaat. En dat de voorspellingen of de voorgespiegelde rendementen niet zelden verkeerd uitpakken, deert hen niet, want er is altijd de beruchte externe factor. De eindbeleggers zitten wel met de gebakken peren. An sich is beleggen niet moeilijk, maar daarom nog niet gemakkelijk. Zelden doen meer dan drie variabelen er echt toe, al de rest is ruis. Maar met de drie d’s van discipline, diversificatie en dividend, komt u een heel end.

Lees ook: Beter Beleggen: SAMM’s gulden middenweg


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.