Updates

Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vodafone

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Engie

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Probiodrug

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
kopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 18 mei 2017 11:52

Winstsprong bij NN Group

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

NN Group heeft het laatste kwartaal voor het inlijven van Delta Lloyd goed afgesloten. Het verzekeringsconcern profiteert van kostenbesparingen en verbeterende marktomstandigheden.

NN Group kende volgens topman Lard Friese een memorabel begin van 2017. De onderneming rondde de overname van branchegenoot Delta Lloyd af en het operationeel resultaat schoot met een derde omhoog naar €406 mln. Het verzekeringsconcern plukte de vruchten van kostenbesparingen en van een hogere marge bij de levensverzekeringsactiviteiten in Nederland (+25% naar €220 mln) en Japan (+27% naar €85 mln). Binnen dit segment tekende zich ook in de Europese landen buiten de thuismarkt een verbetering af (+24% naar €42 mln).

De (externe) instroom bij de divisie Vermogensbeheer kwam uit op €2,1 mrd en bij deze afdeling verbeterde het operationeel resultaat met 15% naar €33 mln. Onderaan de streep steeg de nettowinst van NN Group – deels als gevolg van enkele eenmalige meevallers – met 61% naar €435 mln. In deze cijfers zijn de resultaten van Delta Lloyd nog niet meegenomen. De beursnotering van dat bedrijf wordt pas beëindigd na afronding van de juridische fusie tussen de bedrijven. Naar verwachting gebeurt dat uiterlijk begin augustus, waarna op 17 augustus voor het eerst de gezamenlijke (halfjaar)resultaten naar buiten gebracht worden.

De cijfers vormen een flinke verbetering ten opzichte van de zwakke groei in de voorgaande drie maanden en de daling in het eerste deel van 2016. Het operationele rendement op eigen vermogen steeg ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar van 8,6 naar 9,9%. De onderneming streeft ernaar om die ratio op de middellange termijn op te schroeven, maar voorlopig komt het niveau van 10,8% uit 2015 nog niet in zicht.

De beurskoers van NN Group is sinds halverwege vorig jaar met bijna 30% opgeveerd en de waardering (k/w 11,3) ligt beduidend hoger dan bij branchegenoten ASR en Aegon. Bij laatstgenoemde bedrijven ontbreekt bovendien het integratierisico dat bij NN Group speelt door de overname van Delta Lloyd. Met het oog op de volatiliteit van de resultaten en het beperkte groeipotentieel in de marktsegmenten waarbinnen het concern opereert, vormen de goede cijfers een te zwakke basis om het verkoopadvies opwaarts bij te stellen.

 

NN Group krijgt ander gezicht
Het karakter van NN Group gaat door de overname van Delta Lloyd in sommige opzichten behoorlijk veranderen. De onderneming leunt straks minder zwaar op de levensverzekeringsdivisie. De omvang van de bank- en vermogensbeheeractiviteiten neemt flink toe en in geografisch opzicht krijgt NN Group er na Nederland en Japan in de vorm van België een derde belangrijke markt bij. In financieel opzicht valt straks de lagere Solvency II ratio op. Tijdens de afgelopen drie maanden daalde deze ratio voornamelijk door hogere credit spreads op Franse staatsobligaties van 241 naar 238%. Na het inlijven van Delta Lloyd ligt de ratio in de buurt van 180%. Desondanks blikt het concern vooruit op een verhoging van het dividend (2016: €1,55 per aandeel) met dubbele cijfers in 2018.

Lees ook: Kwartaalcijfers ABN Amro lijken mooier dan ze zijn


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles
  • En aandacht voor beleggen in onstuimige tijden