Updates

Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Advies Michiel Pekelharing, 12 mei 2017 16:16

ArcelorMittal zaait twijfel

0 0 Leestijd ongeveer

De financiële resultaten van ArcelorMittal lagen iets hoger dan verwacht, maar de koers daalt in lijn met Europese branchegenoten door een opvallende voorraadstijging.

De omzet van ArcelorMittal is in het eerste kwartaal met 20% opgelopen naar $16,1 mrd. Die stijging is voor het overgrote deel het gevolg van hogere afzetprijzen, aangezien de 21,1 miljoen ton staal die het concern in de afgelopen drie maanden verscheepte een daling was van 2% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. De ijzerertsproductie bleef grofweg op peil (14,0 miljoen ton), maar ArcelorMittal verkocht een relatief groot deel daarvan tegen marktprijzen in plaats van dat het voor eigen productie werd aangewend: 8,7 miljoen ton (+12%). Het is voornamelijk aan de hogere ijzerertsprijzen te danken dat de financiële resultaten van het concern iets boven de verwachtingen liggen. De ebitda liep met 140% op naar $2,2 mrd en onderaan de streep sloeg een verlies van $416 mln om in een winst van $1,0 mrd ($0,33 per aandeel). Een toename van het werkkapitaal met $2,2 mrd trok de aandacht – onder meer omdat hierdoor de nettoschuldpositie sinds eind 2017 met $1 mrd is opgelopen naar $12,1 mrd.

Marktherstel
Achter het hogere werkkapitaal gaat onder meer een toename van te ontvangen bedragen schuil (van $3,3 naar $4,0 mrd). Daarnaast valt op dat de voorraden zijn toegenomen van $12,9 mrd naar $16,4 mrd. ArcelorMittal lijkt daarmee voor te sorteren op een verder marktherstel. Dat optimisme komt echter nauwelijks terug in de officiële prognose. De onderneming houdt rekening met een stabiele tot licht groeiende vraag naar staal. Dat roept de vraag op of het concern een heel grote slag om de arm houdt met de prognose of dat het gevaar toeneemt dat ArcelorMittal binnenkort een voorraadoverschot heeft in een markt die zich al kenmerkt door overcapaciteit. Beleggers lijken het zekere voor het onzekere te kiezen, aangezien de koers na de cijfers en in lijn met andere Europese staalmakers met ruim 6% onderuit gaat. Op basis van het recente herstel van de staalmarkt lijkt het eerstgenoemde scenario voorlopig het meest waarschijnlijk. Het koopadvies voor ArcelorMittal wordt dan ook herhaald – met de kanttekening dat het risicoprofiel geleidelijk verder oploopt.

Lees ook: Dit zijn de eerste reacties op de kwartaalcijfers van ArcelorMittal


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!