Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Opinie Jeroen Boogaard, 10 mei 2017 10:54

Meeliften met succesvolle familiebedrijven

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

Familiebedrijven doen het op de beurs beter dan andere bedrijven. Ze groeien harder, zijn winstgevender en behalen een hoger rendement op het vermogen. Wij presenteren tien aantrekkelijke familiebedrijven.

Onderzoeken wijzen uit dat bedrijven waarin de oprichtersfamilie nog een groot belang heeft op de lange termijn beter presteren op de beurs dan bedrijven met een verspreid aandelenbezit. Zo bleek uit een rapport van UBS uit 2015 dat een groep van 250 kleinere en middelgrote familiebedrijven over een periode van tien jaar een totaalrendement boekte van 345%, tegenover 72% voor midcaps en 83% voor smallcaps wereldwijd. Deze enorme outperformance kwam tot stand bij een lagere volatiliteit. De familieconcerns behaalden een duidelijk hoger rendement op het eigen vermogen en lieten bovendien een superieure winstgroei per aandeel zien, terwijl ze juist behoudender waren gefinancierd. Hetzelfde beeld komt naar voren uit de ontwikkeling van een index van Credit Suisse van 900 bedrijven waarin de familie minstens 20% van de aandelen houdt. Vanaf 2006 tot eind april 2015 heeft deze index gemiddeld 4,5% per jaar meer opgeleverd dan de MSCI All Countries World Index. Aandelen van familiebedrijven waarbij de oprichter nog actief is als ceo of als voorzitter van de raad van commissarissen (RvC) presteerden met afstand het beste.

Als verklaring voor het succes wijzen onderzoekers meestal op de langetermijnvisie van familiebedrijven, waarbij het behoud van het familiekapitaal voorop staat. In tegenstelling tot ‘gewone’ beursgenoteerde bedrijven laten zij zich daardoor minder leiden door de eerstvolgende kwartaalcijfers, maar gaan ze investeringen die pas op de lange termijn renderen niet uit de weg. Verder is het management vaak behoudender, wat bijvoorbeeld tot uiting komt in een lagere leverage en een efficiënter gebruik van het R&D-budget. Ook groeien ze volgens Credit Suisse vaak autonoom in plaats van door acquisities, wat eveneens minder risico’s oplevert. Daarnaast richten de familiebedrijven zich meestal op een beperkt aantal kernactiviteiten waarin ze uitblinken en liggen de belangen van het management en de minderheidsaandeelhouders meer in lijn met elkaar. Nadelen van familiebedrijven zijn de slechtere verhandelbaarheid bij vooral kleinere fondsen en de soms gebrekkige corporate governance.

Vorige selectie
Tegen deze achtergrond selecteerden wij vier jaar geleden (in Beleggers Belangen van 17 mei 2013) tien aantrekkelijke familiebedrijven. Dat deden we op basis van het business model, de operationele prestaties, de groeivooruitzichten en de waardering. Ook uit de rendementen van dit mandje blijkt dat beleggen in familiebedrijven met een langere beleggingshorizon van pakweg drie tot vijf jaar bijzonder lonend kan zijn. Met slotkoersen van 14 mei 2013 lieten de tien geselecteerde fondsen op basis van lokale valuta de volgende koersstijgingen zien: Henkel (+62%), BMW (+19%), Adidas (+116%), Nike (+67%), Reckitt Benckiser (+52%), Roche (+9%), Danaher (+77%), Samsung (+52%), Campbell Soup (+19%) en Fresenius (+139%). De koersstijging van gemiddeld 61% steekt gunstig af bij de 34% voor de MSCI World over dezelfde periode. De drie concrete kooptips (Adidas, Fresenius en BMW) stegen gemiddeld in koers met 91%. Dat is ruim drie maal zo hard als de Stoxx Europe 600 index (+27%). We stellen een nieuw lijstje samen. Dit keer geen Blue Chips, maar tien voor het grote publiek wat minder bekende familiebedrijven.

 1. B&M European Value Retail
  Met 533 winkels is B&M de leidende non-food discounter in het Verenigd Koninkrijk. Deze markt is echter nog erg versnipperd en de onderneming ziet op termijn mogelijkheden om uit te breiden naar 850 winkels. Daarnaast timmert ze stevig aan de weg in Duitsland, waar drie jaar geleden de discounter Jawoll werd gekocht. Deze keten heeft nu nog slechts 56 vestigingen maar B&M wil dit snel uitbreiden. Gezien het succes van de formules en het cash genererende vermogen van het bedrijf zien we mogelijkheden voor een verdere Europese expansie, al dan niet via overnames. Bestuursvoorzitter Simon Arora houdt samen met zijn familie nog een belang van 28%. Bij een k/w van 20,4 voor het lopende boekjaar is het aandeel gegeven de stevige winstgroei nog niet te duur.
 2. Sabaf
  Het Italiaanse Sabaf produceert branders, kranen en thermostaten voor gasfornuizen en is met een marktaandeel van meer dan 40% de grootste speler op dit gebied in Europa. Wereldwijd heeft Sabaf 10% van de markt in handen, maar ziet het nog veel groeimogelijkheden in onder meer China en Brazilië. Na vrij zwakke resultaten door slechte marktomstandigheden in het Midden-Oosten en Afrika kan de winst dit jaar weer aantrekken. Sabaf voorziet een omzetgroei van 7% en hogere winstmarges. Oprichter en grootaandeelhouders Giuseppe Saleri (30,7%) is als voorzitter van de RvC nog nauw betrokken bij zijn bedrijf. Bij een verwachte k/w van 14,6 voor 2018 is deze smallcap speculatief interessant.
 3. Molson Coors
  De Amerikaanse bierbrouwer Molson Coors nam medio vorig jaar het 58%-belang in MillerCoors over van SABMiller en werd daarmee volledig eigenaar van deze joint venture. Daarmee doet het bedrijf volop mee in de consolidatie van de mondiale bierindustrie en stootte het in één klap door naar de nummer drie positie. De combinatie kende dit jaar door een lastige vergelijkingsbasis en hogere investeringen een zwakke start. Kostenbesparingen zullen de winstgroei echter gaan aanjagen. Het aandeel noteert tegen een bescheiden k/w van 14 voor 2018.
 4. Wendel
  De Franse investeringsmaatschappij Wendel, waarin de gelijknamige familie nog een belang heeft van 34,7%, hanteert een lange beleggingshorizon en heeft een goede neus voor investeringen. Vorig jaar steeg de intrinsieke waarde per aandeel met 26% naar €162. Hoewel de discount de afgelopen jaren is teruggelopen, bedraagt deze ten opzichte van de huidige koers nog 19%. Komt de korting boven de 20% uit dan zal Wendel eigen aandelen inkopen. Vorig jaar werd een deel van het belang in Saint-Gobain te gelde gemaakt, waarmee er voldoende middelen zijn vrijgekomen om te investeren in met name niet-beursgenoteerde bedrijven. Dit moet tot een dubbelcijferig aandeelhoudersrendement leiden, inclusief herbelegging van het dividend.
 5. Forbo Holdings
  Forbo is wereldwijd marktleider in linoleumvloeren met een marktaandeel van naar schatting 65%. Daarnaast is het met een marktaandeel van 20% de tweede speler in transportbanden voor onder meer distributiecentra, de levensmiddelenindustrie en vliegvelden. Het Zwitserse bedrijf heeft flink geïnvesteerd in productiecapaciteit en het distributienetwerk en plukt daar nu de vruchten van. Forbo is geen groeiverhaal, maar genereert veel cash dat weer deels wordt teruggesluisd naar de aandeelhouders via de inkoop van eigen aandelen. Dit stuwt de winst per aandeel omhoog. Oprichter Michael Pieper heeft nog 30% van het aandelenkapitaal in handen en is bovendien voorzitter van de RvC.
 6. Tyson Foods
  Het Amerikaanse Tyson Foods is de grootste producent van kip, rundvlees en varkensvlees in de Verenigde Staten en de nummer twee in de wereld. De onderneming wil zich meer gaan richten op de beter renderende bereide vleesmaaltijden en andere kant-en-klaar maaltijden. Dit zal op termijn de winstmarges en de stabiliteit van de inkomsten ten goede komen. Onlangs is wederom een grote stap gezet met de overname van sandwichproducent AdvancePierre voor $4,2 mrd. Tyson Foods boekt een solide cashflow en zorgt goed voor zijn aandeelhouders met een groeiend dividend en aandeleninkoopprogramma’s. Bij een k/w van 12,5 is het aandeel niet te duur.
 7. Ebro Foods
  Ebro Foods, in Nederland bekend van Lassie Toverrijst, is de grootste rijstproducent in de wereld. Daarnaast is het Spaanse bedrijf de nummer twee in pasta’s. De onderneming is voornamelijk actief in Europa en de Verenigde Staten en groeit hier zowel op eigen kracht als door overnames. De focus ligt daarbij op gezonde voedingsproducten met een hoge toegevoegde waarde, inspelend op de trend naar biologisch voedsel. Het bedrijf heeft een sterke balans, behaalt hoge winstmarges en genereert een solide cashflow. Zodoende zijn er voldoende middelen om te investeren in de eigen merken en overnames. Bij een k/w van 16,5 voor 2018 is de waardering aanvaardbaar.
 8. Bonduelle Group
  Bonduelle, voor 25% in handen van de gelijknamige familie, is wereldwijd de grootste producent van blik- en diepvriesgroenten. Europa is goed voor tweederde van de omzet en hier stagneren de resultaten al geruime tijd. Internationaal zit de omzet echter in de lift en is de winstgevendheid twee keer zo groot. Vandaar dat het bedrijf zijn internationale expansie doorzet. Met de overname begin dit jaar van Ready Pac Foods, een leidende Amerikaanse producent van kant-en-klaar salades, deed het bedrijf goede zaken. Hierdoor wordt Noord-Amerika in een klap de grootste afzetmarkt en neemt de concernomzet met bijna 40% toe. Het omzetaandeel van versgroenten stijgt tot ruim 40%. Bonduelle krijgt zodoende een beter groeiprofiel, wat bij een k/w van 13 voor 2018 nog onvoldoende in de koers wordt weerspiegeld.
 9. Acciona
  De Spaanse holding Acciona is actief met de bouw en het beheer van infrastructuur en de productie van duurzame energie. Dit zijn wereldwijd aantrekkelijke groeimarkten. Daarbij richt de onderneming zich vooral op windparken in een beperkt aantal grote markten, waaronder Noord-Amerika, India en Australië. Het bedrijf gaat gebukt onder een hoge schuld, maar wil de leverage snel omlaag brengen en heeft zich bovendien gunstig weten te herfinancieren. Dit zal de rentelasten dit jaar verlagen. De pijplijn aan nieuwe infra- en energieprojecten is goed gevuld en biedt zicht op verdere groei in de komende jaren. De waardering is met een k/w van 16,1 voor 2018 redelijk.
 10. Zumtobel Group
  Zumtobel is Europees marktleider op het gebied van professionele verlichtingssystemen voor gebouwen. Bij een beperkte omzetgroei is de operationele winstmarge in vijf jaar tijd ongeveer verdubbeld dankzij kostenbesparingen en de introductie van nieuwe (LED-) producten met een hogere marge. De huidige ebit-marge van circa 5% biedt echter nog opwaarts potentieel en dit is met een k/w van 15,2 voor 2018 nog niet volledig in de koers verwerkt.

Samenvattend
Veel familiebedrijven noteren tegen een premie in deze toch al vrij dure aandelenmarkt. Koopjes hebben we dan ook niet gevonden. Niettemin moet deze bonte selectie van familiebedrijven in staat zijn om op de middellange termijn een outperformance te boeken. Op korte termijn kiezen we voor een defensieve insteek en zien we vooral koopkansen voor Tyson Foods, Molson Coors en Bonduelle Group.

Lees ook: Winkels en e-commerce gaan nog prima samen


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!