Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Opinie Koen Lauwers, 9 mei 2017 16:47

China zet rem op grondstofprijzen

0 0 Leestijd ongeveer

De metaalprijzen kwamen onder druk na tegenvallende cijfers over de economische activiteit in China en het vooruitzicht op renteverhogingen in de Verenigde Staten. De Chinese PMI-index die de activiteit in de verwerkende industrie meet, kwam in april onder de verwachtingen uit door een lagere eindvraag en een tragere toename van de uitvoer.

De groei van het bruto binnenlands product (bbp) lag met 6,9% in het eerste kwartaal nog boven de verwachtingen. Analisten voorspellen dat de Chinese monetaire autoriteiten een striktere monetaire politiek zullen voeren om de kredietverlening aan banden te leggen en de vastgoedmarkt af te laten koelen. De consensusprognose voor 2017 gaat uit van een bbp-groei met 6,7%. Op de monetaire vergadering van vorige week herhaalde de Federal Reserve de intentie om later dit jaar de rente verder te verhogen.

Koper kende de sterkste prijsdaling op dagbasis sinds 2015, waarmee alle in 2017 opgebouwde winsten zijn verdampt. De koperprijs noteert nu op het niveau van eind december. De laatste tijd zijn de kopervoorraden in de geregistreerde opslagplaatsen sterk toegenomen. Een ton nikkel was in tien maanden niet meer zo goedkoop. Ook de ijzerertsprijs dook opnieuw lager door een daling van de activiteit in de Chinese staalindustrie, de belangrijkste afnemer van ijzererts. De voorraden liggen in de buurt van historische recordniveaus en dit en volgend jaar zal de output nog verder toenemen. Naast de grondstoffenprijzen zelf gingen ook de aandelen van mijnbouwers als Rio Tinto, BHP Billiton, Anglo American en Vale vorige week mee onderuit.

Ook de daling van de olieprijs ging onverminderd verder. De prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) daalde vorige week naar het laagste niveau sinds eind november. Daarmee is alle opgebouwde winst sinds de beslissing van de OPEC om de productie te verlagen volledig teniet gedaan.
Met name in de Verenigde Staten blijven de voorraadniveaus erg hoog. Het aantal operationele boorinstallaties in de VS (703) klom voor de zestiende week op rij, ruim het dubbele van twaalf maanden geleden (328) en het hoogste niveau sinds april 2015. De Amerikaanse olieproductie nam vorige maand toe naar 9,3 miljoen vaten per dag. Dit outputniveau werd voor het laatst in augustus 2015 bereikt. Verschillende Amerikaanse exploratie- en productiebedrijven lieten al weten dat ze dit jaar hun investeringen verder zullen optrekken. Gemiddeld wordt vergeleken met 2016 een stijging met de helft verwacht. De markt lijkt er niet meer in te geloven dat de OPEC bij machte is om het evenwicht tussen vraag en aanbod op korte termijn te herstellen. Op vrijdag volgde een bescheiden prijsherstel toen bleek dat naast Saoedi-Arabië ook Rusland voorstander is van het verlengen van de productiebeperking. Daar wordt in principe op donderdag 25 mei over beslist tijdens de OPEC-vergadering in Wenen.

De aanbodzijde is echter maar één kant van het verhaal. Ook door een toename van de consumptie kan sneller een marktevenwicht worden bereikt. De economische indicatoren wijzen echter niet op een toename van de vraagprognoses. Steeds meer maakt de ‘peak oil demand’ theorie opgang. Die stelt dat de consumptie van ruwe olie op relatief korte termijn een piek zal bereiken. Onder meer Shell verwacht dat dit al binnen vijf jaar het geval kan zijn.

 

Lees ook: De aantrekkelijkste aandelen voor op de plank


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.