Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Advies Michiel Pekelharing, 3 mei 2017 11:01

Merck is prima in balans

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

Merck slaagt er goed in om het effect van generieke concurrentie bij sommige middelen te compenseren door een groei in andere segmenten.

Bij farmaciebedrijf Merck zijn de inkomsten in het eerste kwartaal met 1% toegenomen naar $9,4 mrd. Zonder het nadelige effect van de sterke dollar was die groei op 3% uitgekomen. Achter de ogenschijnlijk vrij vlakke omzetontwikkeling gaan op medicijn-niveau behoorlijke verschuivingen schuil. De omzet van immuno-oncologiemiddel Keytruda nam zoals verwacht behoorlijk toe (+134% naar $584 mln). In het hepatitis C-segment won Merck snel terrein op marktleider Gilead Sciences, want dankzij een agressieve prijsstrategie schoten de inkomsten van Zepatier omhoog van $50 mln naar $378 mln. Aan de andere kant nam de omzet in het segment cholesterolremmers (Zetia/Vytorin -35% naar $575 mln) en bij reumamiddel Remicade (-34% naar $229 mln) behoorlijk af als gevolg van generieke concurrentie.

Daarnaast viel op dat de omzetgroei in de afdeling diergeneesmiddelen opschakelde van 4% in 2016 tot 13% ($939 mln) in de eerste drie maanden van dit jaar. Onderaan de streep daalde de vergelijkbare winst met 2% naar $2,4 mrd, wat neerkomt op $0,88 per aandeel. Merck scherpte de verwachtingen voor heel 2017 licht bij. In plaats van een omzet van $38,6 tot $40,1 mrd stevent het concern af op een bedrag van $39,1 tot $40,3 mrd. De bandbreedte voor de winst per aandeel werd bijgesteld van $3,72 tot $3,87 naar $3,76 tot $3,88. Op basis van het midden van die range komt de verwachte k/w op 16,2.

Wantrouwen
Met het oog op de voorspelbare resultaatontwikkeling en het groeipotentieel van Keytruda is dat een alleszins redelijke waardering, die deels ook het wantrouwen in het management van Merck weerspiegelt. De vrees dat het concern zich vertilt aan een grote overname is met het oog op het recente trackrecord en de strategische koers van het huidige bestuur echter behoorlijk overtrokken. Bovendien komen er in de loop van dit jaar verschillende onderzoeksresultaten naar buiten waarbij analisten veelal rekening houden met een negatieve uitkomst, zodat de lat voor Merck in dit opzicht laag ligt. De kwartaalcijfers geven dan ook geen aanleiding om het koopadvies bij te stellen.

 

Lees ook: Wisselend beeld ExxonMobil


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!