Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Opinie Hein Praats, 28 apr 2017 11:20

Wall Street klaar voor correctie

0 0 Leestijd ongeveer

De psychologische barrière van 20.000 in de Dow Jones werd geslecht als een warm mes dat door de boter snijdt. Maar ondanks een solide Amerikaanse arbeidsmarkt liggen er inflatoire problemen op de loer. De lonen in de Verenigde Staten stijgen dan wel gestaag, de inflatie groeit harder waardoor de reële inkomens dalen. Hogere uitgaven voor woningbouw en gezondheidszorg beperken de financiële ruimte op consumentenniveau nog meer. Bovendien staan winstmarges van bedrijven in de Verenigde Staten al een tijdje onder druk en vertraagt de groei van de Amerikaanse economie inmiddels ruim een decennium.

Amerikaanse aandelen worden op de huidige prijzenniveaus langzamerhand te duur. En dat is iets wat lange tijd niet het geval was in deze nu al acht jaar durende hausse. Mocht die hosannastemming ten einde lopen, dan zullen onverwachte politieke ontwikkelingen daar geen debet aan zijn; veel eerder de afvlakking van de wereldhandel.

Beleidsveranderingen van Trump of verkiezingen in Europa hebben weinig invloed gehad op de aandelenmarkten; die reageerden vooral op goede economische groeicijfers. Zowel in de VS, alsook in de eurozone, China en Japan waren er de afgelopen maanden positieve economische verrassingen, maar zijn er nu signalen dat de gesynchroniseerde groei in de wereld afneemt.

Voor dé economische verrassing tot nu toe dit jaar, de eurozone, lijkt de groei het hardst af te vlakken. Dit komt onder meer omdat Europese exporteurs zo afhankelijk zijn van China. En juist daar lijkt de rek er een beetje uit te zijn.

Chinese motor begint te haperen

China was de voornaamste mondiale aandrijver van economische groei sinds midden vorig jaar, maar begint tekenen van verval te tonen. Dit wordt vooral zichtbaar door het afnemende tempo van groei in kredietverleningen en een verkrapping van de geldverruimingspolitiek van de Chinese autoriteiten.

Daar bovenop heeft de regering in Peking recent ook nog eens de mogelijkheden ingeperkt om leningen af te sluiten voor de aankoop van auto’s en woningen. En dat terwijl krediet tot voor kort juist de drijvende factor was voor economische groei binnen China. En daarmee voor opgaande invloed zorgde op bijvoorbeeld de wereldwijde grondstoffenprijzen. Daar lijkt nu dus ook de rem op te komen.

Europa en de Verenigde Staten lopen eveneens vast

De eurozone geeft ook waarschuwingssignalen af, waar – net als in China – de kredietgroei afneemt. Bovendien verliest in Europa inflatie zijn opwaartse momentum en zijn Europese exporteurs te zwaar blootgesteld aan vertragende groei in China.

Een sterke arbeidsmarkt ten spijt, lijken ook in de Verenigde Staten de problemen zich op te stapelen. Zowel Amerikaanse consumenten als bedrijven worden geconfronteerd met stijgende kosten. En goede winstmarges van Amerikaanse ondernemingen waren misschien wel de belangrijkste kracht achter de opgaande trend in Amerikaanse aandelen de afgelopen jaren.

Maar met druk op winstmarges verdwijnen ook gezonde kasstromen die deze economische hausse zo hebben aangedreven. Om winst ook later in een conjunctuurcyclus te laten groeien, moeten marges juist worden opgevoerd door kostenbesparing óf een stijgende inflatie. Op dit moment lijkt er voor beide geen overtuigend bewijs; bezuinigingen en omzetgroei blijven achter.

Geen crisis, wel correctie in de lucht

Om nu meteen te concluderen dat er een recessie aanstaande is, gaat te ver. De financiële markt staat waarschijnlijk nog een cocktail aan belastingverlagingen en infrastructurele investeringen uit Washington te wachten. Maar tegen een fundamentele achtergrond van neerwaartse winst- en omzetdruk staan de huidige Amerikaanse aandelenkoersen wel erg hoog geprijsd.

Hoewel aandelen relatief gezien vaak goedkoop waren gedurende de afgelopen acht jaar, is dat nu niet meer het geval. De vrije kasstromen van ondernemingen uit de S&P 500-index zijn gedaald tot 2,6%, waar in de afgelopen jaren vaak sprake was van 5 of 6% kasstroomrendement. Ook de koers-winstverhoudingen lijken veel te hoog; we zitten gemiddeld tegen de 30 aan; een niveau dat in de afgelopen honderd jaar slechts twee keer eerder te zien was.

Maar de markt lijkt de waarschuwingssignalen te negeren en tevreden te zijn dat ondernemingen hun verkoopprijzen sneller verhogen dan dat zij hun kosten verlagen. En dat op die manier de winstmarges mooi op peil blijven. Beleggers lijken in de Verenigde Staten alleen maar oog te hebben voor stabiele rentetarieven, hoop op belastingverlagingen en geen greintje angst voor handelsbelemmeringen. De bomen lijken alleen maar hoger te kunnen groeien.

Maar acht jaar in de cyclus van hoogconjunctuur zijn de dagen van goedkope waarderingen afgelopen. De huidige hoge koers-winstverhoudingen van aandelen zijn een teken aan de wand, waar elk stapje hoger naar de top meer risico met zich meebrengt.

Lees ook: AllianzGI waarschuwt voor einde rally op Wall Street


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor deze aandelen? U kunt zich als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


 

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!