Updates

Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Opinie Koen Lauwers, 18 apr 2017 12:46

Grondstoffen: ijzererts en staal onderuit

0 0 Leestijd ongeveer

De korte handelsweek voorkwam niet dat een aantal opvallende prijsbewegingen werd opgetekend. Zo kelderde de ijzerertsprijs vorige week naar het laagste niveau sinds begin november. De prijsdaling van vorige week woensdag was met 8,5% zelfs de grootste op dagbasis in meer dan een jaar.

De recente prijsevolutie bij ijzererts kan worden omschreven als de kroniek van een (lang) aangekondigde daling. Een ton ijzererts werd vorig jaar 80% duurder en sinds de start van 2017 kwam er nog eens ruim een kwart bij. Eind februari werd met een prijs van $95 voor het termijncontract van erts met een ijzergehalte van 62% het hoogste peil in bijna 3 jaar bereikt.

Met een prijshausse die vorig jaar herhaaldelijk als overdreven werd omschreven, was ijzererts het klassieke voorbeeld van een stierenmarkt die de spreekwoordelijke ‘muur van zorgen’ moest beklimmen. Beurshuizen als Barclays en Goldman Sachs en producenten als BHP Billiton en Fortescue Metals formuleerden bedenkingen bij de omvang van de prijsstijging. Maar samen met hen werden ook veel investeerders op het verkeerde been gezet. Begin maart kwamen de ijzerertsprijzen dan toch onder druk en deze correctie zet zich de voorbije weken door, met als voorlopig dieptepunt een prijs van $68, bijna 30% onder de top van eind februari.

De correctie bij ijzererts liet ook haar sporen na op de aandelenmarkten. Daarbij zijn de mijnbouwgroepen waar ijzererts bepalend is voor een groot deel van de bedrijfswinst, het grootste slachtoffer. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Vale (65% van de bedrijfswinst), Rio Tinto (60%) en BHP Billiton (42%). Analisten en producenten maken zich met name zorgen over de aanhoudende groei van het aanbod (Australië, Brazilië) gekoppeld aan de hoge ijzerertsvoorraden in China. Die zijn opgelopen naar meer dan 130 miljoen ton, wat het hoogste cijfer is sinds 2004. Goldman Sachs rekent op een verdere prijsdaling richting 60$. Barclays zit op dezelfde lijn met een verwachte ijzerertsprijs van $70 en $50 voor respectievelijk het tweede kwartaal en de tweede jaarhelft. Capital Economics ziet de ijzererts eind dit jaar zelfs terugvallen naar $45. Toch zijn er ook optimistische geluiden. Volgens Morgan Stanley is de prijsdaling maar een kort leven beschoren en zal de ijzerertsprijs stabiliseren in een vork van $70-90.

Het lot van ijzererts hangt nauw samen met dat van staal. De staalindustrie is de voornaamste afzetmarkt van ijzererts en China neemt meer dan de helft van de globale productie voor zijn rekening. Net als bij ijzererts liggen de staalvoorraden op het hoogste peil in 2 jaar. Staal werd vorig jaar 70% duurder en zowel in Europa als in de Verenigde Staten blijven de prijzen hoge toppen scheren. Dit is niet het geval in China, waar de correctie zich in februari heeft ingezet. Objectief beschouwd is er zeker nog geen reden tot paniek. China importeerde in het eerste kwartaal 271 miljoen ton ijzererts, 12% meer dan een jaar eerder en een nieuw record. Tegelijk klom de staalproductie met 4,6% naar 201,1 miljoen ton. De maatregelen van de Chinese overheid om de overcapaciteit aan banden te leggen, werpen dus voorlopig nog geen vruchten af. Ook de staalproducenten kregen de voorbije weken de rekening geproduceerd. Arcelor Mittal verloor sinds begin maart bijna 20%. Bij Aperam bleef de schade beperkt tot bijna 10%.

 

Lees ook: Het grootste probleem van de toekomst


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.