Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Opinie Harriët Verbeek, 25 mrt 2017 03:59

Belegger van de Week: René van de Polder

0 0 Leestijd ongeveer

René van de Polder (39) denkt dat innovatieve technische bedrijven een grote toekomst voor zich hebben. Toch belegt hij het grootste deel van zijn vermogen in indexfondsen.

Waarom bent u met beleggen begonnen?
‘In 2006 wilde ik meer rendement halen dan op mijn spaarrekening. Ik had het idee dat een rendement van 8 tot 9% haalbaar was. Dat liep anders: ik begon – niet gehinderd door enige kennis – met aandelen en nam teveel risico, vooral mijn turbo’s deden het niet goed. Uiteindelijk stond ik aan het eind van de rit in de min.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?
‘Dat moet anders, dacht ik. Daarom ben ik in 2010 begonnen met indexbeleggen. Ik heb mij verdiept in technische analyse en fundamentele analyse, ben het nieuws gaan volgen en heb boeken gelezen over beleggen. Zo heb ik mijn kennis stap voor stap vergroot. Het rendement op mijn beleggingen is nu prima.’

Wat was uw grootste succes?
‘Dat is mijn aankoop van bitcoins in 2011. Er was in die tijd nog geen officiële beurs voor bitcoins en ik wist amper hoe het werkte. Ik kocht 5 stuks á € 14 van een particulier in Frankrijk. De koers ging gigantisch omhoog en in 2013 heb ik mij laten uitbetalen op de koers van €200. Op dat moment wist ik niet dat de koers nog zou oplopen tot €1180 eind 2013. Maar ik moet niet klagen, ik heb 10 tot 12 keer mijn inleg verdiend.’

Wat was uw grootste teleurstelling?
‘Ja, dat was Pharming. Het bedrijf had iedere maand een tekort op de balans en bleef maar aandelen bijpersen. Uiteindelijk heb ik mijn positie verkocht. Pharming is nu zo goedkoop dat het een valstrik is voor beleggers. Maar voor mij geen pennystocks meer.’

Hoeveel tijd besteedt u aan uw beleggingen?
‘Ongeveer 20 minuten per dag bekijk ik de grafieken op internet en volg ik mijn eigen beleggingen. Daarnaast volg ik het nieuws via RTL-Z, Bloomberg en de website Zero Hedge. Die laatste behoort tot de alternatieve nieuwsmedia en is een beetje schreeuwerig, maar wel interessant.’

Wat is uw strategie?
‘Als indexbelegger richt ik mij op de lange termijn. Ik stort iedere maand een vast bedrag op mijn rekening bij Brand New Day en Robein, waar ik beleg in ETF’s in verschillende categorieën: onder andere de MSCI World, aandelen van de 50 grootste bedrijven in de VS en vastgoed. Ik handel niet veel. Daarnaast heb ik een kleine, risicovollere portefeuille met individuele aandelen bij Alex, waar ik via Pro Beleggen zelf programmeercodes kan invoeren. In die portefeuille zitten bedrijven waar ik toekomst in zie: Jetblue Airways, Nvidia, Alphabet en Jinko Solar.’

Wat is uw grootste ergernis?
‘Dat zijn de centrale banken die zich overal mee bemoeien. Ik snap dat ze de rente willen drukken, maar ze moeten stoppen met het opkopen van obligaties voor $60 tot 80 mrd per maand. Dat gaat te ver. Er worden nu zelfs aandelen van bedrijven gekocht. Laat de markt zelf zijn ding doen.’

Welke belegger bewondert u het meest?
‘Dat is Peter Lynch, van zijn boek One up on Wallstreet heb ik geleerd dat je naar de winstgroei moet kijken van een bedrijf over verschillende jaren. Lynch vindt een koers-winstverhouding van 15 normaal. Daarnaast telt mee of bedrijven jaarlijks een dividend uitkeren. Lynch heeft als fondsbeheerder tussen 1977 en 1990 een gemiddeld resultaat behaald van ruim 29%. Dat is twee keer zoveel als de S&P500 in die jaren.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?
‘De koersen kunnen nog verder stijgen, vanwege de lage olieprijs, de lage rente en omdat de winstbelasting voor bedrijven onder Trump waarschijnlijk omlaag gaat. Iedereen denkt dat we in een enorme bubble terecht zijn gekomen, maar dat geloof ik niet. Er is nog genoeg ruimte omhoog.’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?
‘Groei van de omzet en groei van de winst zijn heel belangrijke factoren. Daarnaast moet een bedrijf niet te veel schulden hebben. Zelf geloof ik in innovatieve bedrijven, bijvoorbeeld op het gebied van zonnepanelen. Die markt is laag gewaardeerd. Tesla bijvoorbeeld is ook begonnen met folies en dakpannen met zonnecellen. Dat wordt de toekomst.’

Lees ook: Tien vragen aan… Jan Jansen


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!