Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 22 mrt 2017 10:00

Column: Beleggers in de Verenigde Staten gaan er vol in

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Op de website van de beurs van New York is te vinden hoe beleggers hun aandelen financieren. Dit laat zien of beleggers aandelen kopen met eigen of met geleend geld. Op dit moment hebben Amerikaanse beleggers $513 mrd van hun brokers geleend om aandelen te kopen. Op de top van de markt in 2007 was dit $381 mrd. Op de eerdere top in 2000 ging het om $279 mrd. Er staat in de VS in totaal $305 mrd aan kasgeld op beleggingsrekeningen. Dit betekent dat beleggers als totale groep een netto schuld aan de brokers hebben van $208 mrd, ongeveer een derde meer dan tijdens de technologiezeepbel in 2000.
Brokers willen geen risico lopen. Zij eisen daarom onderpand wanneer mensen willen gaan beleggen met geleend geld. Dit onderpand is afhankelijk van de beweeglijkheid van de onderliggende waarde. De broker redeneert dat als een aandeel weinig beweegt, er een kleine kans is dat het aandeel alsnog veel zal gaan bewegen. De belegger kan dan veel lenen met zijn aandelen als onderpand. Wanneer beleggers aandelen hebben die veel bewegen, is de kans groot dat er grote uitslagen zijn. De belegger kan dan weinig aandelen lenen. De beweeglijkheid van de Amerikaanse beurs is in 2017 extreem laag. De Amerikaanse VIX-index, die de verwachte beweeglijkheid meet van de S&P500, is tien weken op rij onder de 12 gesloten. Dit is maar één keer eerder gebeurd, in 2006 (data vanaf 1990). Dit betekent dat brokers in 2017 weinig onderpand vragen.

De geschiedenis heeft geleerd dat het afbouwen van hoge schulden bij brokers altijd op een pijnlijke manier gebeurt. Wanneer de beweeglijkheid op de beurs toeneemt, verlangen Amerikaanse brokers meer onderpand. De belegger krijgt dan de keuze: stort geld bij of verkoop aandelen. Wanneer beleggers dit niet doen, gaan de brokers in het laatste uur van de handel de aandelen verkopen totdat het onderpand weer toereikend is. Geld bijstorten is voor de meeste beleggers geen optie. Door deze verkopen dalen de koersen en dan moet het onderpand meer worden aangevuld dan het is gedaald. Dalende koersen zorgen namelijk per definitie voor meer beweeglijkheid en dus voor een groter onderpand. Dit is de oorzaak dat koersen soms dagenlang met procenten per dag onderuit gaan, waarbij de grootste dalingen in het laatste uur van de handel plaatsvinden.

Lees ook: Rente en olie bepalen marktbeeld


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!