Updates

Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Freek Tewes, 20 mrt 2017 10:55

Allianz heeft meer in zijn mars dan AXA

0 0 Leestijd ongeveer

Bij AXA ging de koers zuidwaarts na bekendmaking van de jaarcijfers. Op die van Allianz werd positief gereageerd. Beide bedrijven streven ongeveer dezelfde winstgroei na in de komende jaren. Allianz zal minder moeite hebben zijn doelstellingen te bereiken dan AXA.

AXA zag in 2016 de nettowinst per aandeel over 2016 met 3% toenemen tot €2,41. De opbrengsten stegen met 2%. Bij de levensverzekeringsactiviteiten groeiden deze met 2% en bij de schadeverzekeringen met 3%. Asset Management zag de opbrengsten met 3% afnemen. De jaarcijfers zaten aan de onderkant van de doelstellingen van AXA. De solvabiliteit (Solvency II ratio) kwam uit op 197% vergeleken met 205% een jaar geleden en het rendement op eigen vermogen (ROE) kwam uit op 13,5% tegen 14,1% een jaar geleden. Bij Life & Savings verbeterde de NBV-marge (marge van de nieuwe omzet) 1,1%-punt tot 39,7%. De waarde van de nieuwe omzet steeg met 5%. Bij Property & Casualty verslechterde de combined ratio 0,5%-punt tot 96,5%. AXA keert €1,16 (+5%) dividend per aandeel uit. De verzekeraar wil de komende tijd de winstgevendheid verhogen door hogere prijzen en kostenbesparingen. Grote acquisities worden hierbij uitgesloten. Het doel is de winst per aandeel over 2016-2020 met 3-7% per jaar te laten groeien.

Allianz zag vorig jaar net als AXA de winst per aandeel met 3% toenemen tot €15,00. De opbrengsten daalden met 2%. Bij de levensverzekeringstak daalden deze met 3% en bij de schadetak waren de opbrengsten stabiel. De cijfers van Allianz kwamen aan de bovenkant van de verwachtingen uit. De solvabiliteit verbeterde sterk, van 200% in 2015 tot 218% afgelopen jaar. De ROE kwam uit op 12,0% tegen 12,5% een jaar eerder. Bij Life & Health verbeterde de NBV marge van 2,2% tot 2,7%. De waarde van de nieuwe omzet steeg met 21,7%. Bij Property-Casualty verbeterde de combined ratio van een al lage 94,6% naar 94,3%. Allianz keert €7,60 (+4%) dividend per aandeel uit. Daarnaast gaat Allianz voor €3 mrd aan eigen aandelen inkopen (ruim 4% van het aandelenkapitaal). De inkoop sluit acquisities niet uit. De verzekeraar wil in 2017 een operationele winst realiseren van €10,3-11,3 mrd. Tot en met 2018 moet de winst per aandeel met minstens 5% groeien.

Hogere groei schadetak
Herverzekeraar Munich RE verwacht dat de markt voor schadeverzekeringen in 2017 met 4% zal groeien, in lijn met de wereldwijde economische groei. Swiss RE verwacht dat de wereldwijde premiegroei van schadeverzekeringen dit jaar 2,2% zal zijn (na een verwachte 2,4% in 2016) en 3,0% in 2018. De opkomende markten zullen de grootste bijdrage leveren met een verwachte groei van 6-7% in 2017 en 2018. De lagere groei in de ontwikkelde markten houdt verband met de verwachting dat de economische verbetering gering zal zijn en de inflatie zal gaan oplopen. Binnen Europa wordt de sterkste groei verwacht in Spanje met 4,1% dit jaar en 4,3% in 2018. Van de Duitse markt wordt het minst verwacht. De groei zal dit en volgend jaar rond de 1% liggen. Een minpunt voor de verzekeringsmarkt is een mogelijke toename van de politieke instabiliteit als gevolg van de Brexit en de verkiezingen in de VS.
Het klimaat van lage rentes blijft ook een uitdaging voor levensverzekeraars, wat volgens Munich RE dit jaar zal leiden tot een bescheiden premiegroei van zo’n 3%. Swiss RE wijst op het neerwaartse risico bij levensverzekeraars door de bescheiden mondiale groeiverwachting, aanhoudende lage rentes, volatiliteit op financiële markten en veranderingen in de regelgeving. In ontwikkelde economieën zal de groei in zowel 2017 als 2018 2,1% bedragen (rond 2% in 2016). De Aziatische opkomende markten vormen een uitzondering. Veel van deze landen zullen naar verwachting hun dubbelcijferige groei voortzetten. Na (een geschatte) 20,1% in 2016 wordt verwacht dat deze markten met 14,9% dit jaar en 10,9% volgend jaar zullen groeien. Munich RE gaat voor de komende tien jaar uit van een gemiddelde jaarlijkse groei van 2,9% van de schadepremies en 3,0% van de levenpremies. Munich RE wijst wel op de grote regionale verschillen. West-Europa, Noord-Amerika en Japan – goed voor 70% van het premie-inkomen wereldwijd – zullen een groei van 2,9% laten zien. Voor Azië (exclusief Japan) wordt een gemiddelde jaarlijkse groei van 7,3% verwacht. De verwachtingen voor de schadetak zijn de komende jaren dus beter, terwijl het levenbedrijf een stabielere factor zal zijn op de lange termijn. Bij Allianz is de verhouding leven/schade 55/45% en bij AXA 65/35%.

Pluspunten Allianz
Op het oog lijken beide verzekeraars aardig aan elkaar gewaagd. Er zijn echter wel degelijk verschillen. Allereerst had Allianz een zeer sterk vierde kwartaal waarin de operationele winst met 9,3% op jaarbasis toenam, de combined ratio verder daalde naar 94,0% en de NBV-marge verder verbeterde, tot 2,9%. Ook bij vermogensbeheer was door de kwartalen heen een verbetering zichtbaar. Allianz heeft ook een efficiënter schadebedrijf. De combined ratio van Allianz is al jarenlang lager dan die van AXA (zie grafiek). Daarnaast heeft Allianz een sterkere balans, wat het meer mogelijkheden geeft op acquisitiegebied en dividendbeleid. De Solvency II ratio van Allianz is ook minder gevoelig voor schommelingen op de aandelenmarkten. Als deze met 30% stijgen/dalen dan verbetert/verslechtert de ratio bij Allianz met 6%-punt/2%-punt. Bij AXA is dat respectievelijk 7%-punt en 8%-punt. Vooral bij dalende aandelenmarkten wordt de solvabiliteit van AXA dus harder geraakt. AXA wordt verhandeld tegen een k/w van 9,5 en Allianz tegen een k/w van 10,7. Wij vinden op grond van de betere operationele gang van zaken en de meer solide balans een premie voor Allianz gerechtvaardigd. Allianz is goed gepositioneerd om de doelstellingen voor 2018 te bereiken. Wij handhaven ons houdadvies op AXA en ons koopadvies op Allianz.

Lees ook: Brexit-onderhandelingen bieden beleggers kansen, aldus AllianzGI

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ