Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Advies Freek Tewes, 7 mrt 2017 17:03

Sterk kwartaal luidt ommekeer in bij TKH

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

TKH heeft de resultaten in het vierde kwartaal zodanig zien verbeteren dat er van een ommekeer sprake is. Het bedrijf staat er beter voor dan een jaar geleden en de vooruitzichten voor 2018 zijn nog florissanter.

TKH presenteerde dinsdag sterkere jaarcijfers dan de markt had verwacht. Hoewel omzet en winst – zoals verwacht – lager uitvielen dan in 2015, was de nettojaarwinst met €94,4 mln wel hoger dan de afgegeven verwachting van €88-93 mln. Dat kwam vooral door een sterk vierde kwartaal, wat erop wijst dat de markten ten gunste van TKH zijn gedraaid. In het vierde kwartaal steeg de omzet met 5,1% tot €362,3 mln en de ebita (winst voor rente, belasting en afschrijvingen) met 15,9% tot €46,2 mln. De ROS (operationele marge) kwam in het laatste kwartaal uit op 12,8%, wat beduidend beter is dan de 11,6% van een jaar geleden. Met name de divisie Industrial Solutions kende een sterk kwartaal. De orderinstroom in het bandenbouwsegment bedroeg €89 mln, wat bovengemiddeld is, bij een 8,1% hogere omzet. Het orderboek is goed gevuld en TKH verwacht een hoge bezettingsgraad in de komende kwartalen. Ook de minder presterende divisie Building Solutions zag de omzet in het vierde kwartaal met 4,5% autonoom toenemen.

Door de sterke gang van zaken in het vierde kwartaal is de uitgangspositie voor dit jaar aanzienlijk beter dan die van een jaar geleden. Het concern verwacht dat de markten in 2018 nog verder op stoom zullen raken. De taxaties in de markt zullen voor 2017 en 2018 aanmerkelijk worden verhoogd. TKH keert over 2016 een onveranderd dividend van €1,10 per aandeel uit.

Industrial Solutions piekt
Na een paar mindere kwartalen bij de bandenbouwsystemen was in het vierde kwartaal duidelijk sprake van een ommekeer. In het tweede en derde kwartaal was de orderinstroom respectievelijk €50 en €62 mln, om in het vierde kwartaal te versnellen tot €89 mln. Dat is de grootste orderinstroom in acht kwartalen. Hoewel er nog steeds sprake is van terughoudendheid voor investeringen in China nam het aantal projecten buiten Azië toe alsook de orders van de top 5-bandenbouwers. Hierdoor heeft TKH een goed gevuld orderboek. Het aantal aangekondigde projecten binnen de bandenbouwindustrie ligt op een hoog niveau en TKH verwacht dat de bezettingsgraad daardoor in de komende kwartalen hoog zal zijn. Dat is in lijn met het nieuws van de afgelopen maanden dat de grootste bandenproducenten aanzienlijk meer zijn gaan investeren. Industrial Solutions leverde ook de grootste margebijdrage. In de tweede jaarhelft kwam de ebita-marge uit op maar liefst 15,3% tegen 11,2% over de eerste zes maanden. Een goede kostenbeheersing en meer ‘in-house’-productie lagen hier aan ten grondslag. Die 15,3% is de hoogste marge ooit gehaald in een jaarhelft door een divisie van TKH.

Sterkere winstontwikkeling
Building Solutions is de divisie die de resultaten van TKH onder druk zette in het afgelopen jaar. Toch is ook hier in het vierde kwartaal een verbetering zichtbaar. De ebita-marge in de tweede jaarhelft kwam uit op 11,1%, de hoogste marge in de afgelopen tien jaar. Er werd wel een flink lagere ebita en omzet geboekt dan een jaar geleden, maar de omzet steeg in de tweede jaarhelft met bijna 10% en de ebita met bijna 16% ten opzichte van de eerste jaarhelft. Bij de derde divisie Telecom Solutions zullen de investeringen in glasvezelnetwerken in Europa en China dit jaar verder toenemen, waarbij voor TKH met name Europa van belang is. In december maakte het Belgische Proximus nog bekend dat het de komende tien jaar €3 mrd gaat investeren in het Belgische glasvezelnetwerk. TKH haalde afgelopen jaar 19% van de omzet uit innovaties, wat ruimschoots boven de doelstelling van 15% ligt. Op grond van de goede vooruitzichten voor dit en volgend jaar zijn de aandelen met een k/w van 14 bepaald niet aan de prijs. Wij handhaven dan ook ons koopadvies.

Bekijk ook: Belbel actueel: Jaarcijfers TKH


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!