Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 27 feb 2017 16:09

Column: Een mooi jaar voor goud

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Elk land meet de inflatie op zijn eigen manier. Eurostat, belast met het opmaken van Europese statistiek, publiceert elke maand de Harmonised Indices of Consumer Prices (HICP). Via deze methode zijn inflatiecijfers in Europa te vergelijken. In november stegen de prijzen in de eurozone op jaarbasis met 0,5%. In december accelereerde dit tot 1,1%, en in januari was de trend met 1,8% niet meer te stoppen.
Het doel van de Europese Centrale Bank om de Europese inflatie net onder de 2% te houden, is daarmee bereikt. De ECB drukt echter nog vol het gaspedaal in. De herfinancieringsrente staat immers nog op 0,0% en de depositorente voor Europese banken die geld willen stallen bij de ECB bedraagt -0,4%. De Europese Centrale Bank koopt daarnaast nog elke maand voor €80 mrd aan obligaties, al zal dat vanaf april tot december €60 mrd per maand zijn. Of de ECB de schuldenlast wil verlagen door de inflatie verder te laten oplopen of dat zij vreest voor de uitkomst van Europese verkiezingen zijn maar details. Het gaat om de maatregelen.

Daarnaast begint de economische groei op stoom te komen. De voorspeller van economische groei, de inkopersindex van de industrie PMI, staat op de hoogste stand van de afgelopen 70 maanden. De PMI-servicesindex noteert op de hoogste stand van de afgelopen 69 maanden. Het opvallende is dat de rentes niet oplopen. De Duitse vijfjaarsrente bereikte afgelopen vrijdag met -0,95% zelfs een nieuwe alltime low! De zeepbel in Europese staatsobligaties blijft maar aanzwellen. De Duitse inflatie staat op 1,9%. Dit betekent dat de Duitse belegger in tweejarige Duitse staatobligaties 2,85% per jaar aan koopkracht verliest.

De geschiedenis heeft geleerd dat het beste in goud belegd kan worden wanneer de rentes negatief zijn. Want als sparen en obligaties in koopkrachtermen verliesgevend zijn, gaan mensen op zoek naar alternatieven om hun vermogen in stand te houden. Het is daarom ook niet opvallend dat de goudprijs uitgedrukt in euro’s dit jaar alweer 6,9% is gestegen.

De ECB geeft vol gas, de inflatie trekt aan en de Europese economische groei doet het steeds beter. Ik denk dan ook dat er weer een mooi jaar voor goud voor de deur staat.

Lees ook: De markten draaien door


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!