Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 22 feb 2017 15:49

Dividendportefeuille: records blijven sneuvelen

0 0 Leestijd ongeveer

De dividendportefeuille doet het ook in 2017 zeer verdienstelijk met een winst van 4,9%. In tegenstelling tot vorig jaar zijn het nu vooral de Europese aandelen die de kar trekken, waaronder Unilever.

De portefeuille bereikte deze week een nieuwe recordstand met een totale waarde van €254.853, ofwel inmiddels bijna 155% meer dan bij de start in september 2011. Vooral de afgelopen week ging het hard. Steun kwam daarbij weer van de dollar die verder aansterkte ten opzichte van de euro, wat met nog altijd ruim 56% belegd in Amerikaanse aandelen hard aantikt.

Unilever blinkt uit

Een andere zeer positieve bijdrage kwam van Unilever, dat omhoog schoot na het nieuws over een toenaderingspoging door Kraft Heinz. Hoewel het bod bij voorbaat eigenlijk al kansloos was, bleef het aandeel Unilever deze week prima liggen nadat Kraft Heinz zich terugtrok. Met een koerswinst van 9% in 2017 is Unilever één van de best presterende aandelen in de dividendportefeuille dit jaar. Het concern is al jaren een zwaargewicht met een weging van 3,5%. In Europa komt alleen LVMH in de buurt met een gewicht van 3,4% na de recente koerssprong. Andere uitblinkers dit jaar zijn Bayer (+9%), Reckitt-Benckiser (+8%), Diageo (+8%) en nieuwe aankoop Assa Abloy (+8%). In de VS blijft CSX (+35%) nog altijd de grote uitblinker, op ruimte afstand gevolgd door Abbott Laboratories (+16%).

Dividendseizoen in Europa

De komende maanden zijn traditiegetrouw zeer belangrijk voor de dividendportefeuille, aangezien het gros van de Europese aandelen ex-dividend gaat (zie kader rechts). Ook in 2017 is een nieuw dividend­record een zekerheidje voor de portefeuille, dankzij de jaarlijkse verhogingen en het consequent herbeleggen.

Ook in 2017 weer meer dividend
Het mooie van de dividendportefeuille is dat er, ongeacht de richting van de beurskoersen, elk jaar een hoger inkomen wordt gerealiseerd. Dat zal in 2017 niet anders zijn. Zo verhoogden per 21 februari inmiddels al 13 van de 17 Europese aandelen hun dividend, met afgelopen dinsdag nog SEB Groupe (+12%) en Bayer (+8%). In de Verenigde Staten, waar een kwartaaldividend de norm is, waren er ook al drie dividendverhogingen (3M, Parker Hannifin en Simon Property). Door al dit dividendgeweld en dankzij het continu herbeleggen, is er nu al sprake van een dividendgroei van ruim 4% ten opzichte van 2016. Bovendien mag later dit jaar nog een hoger dividend verwacht worden van minimaal 20 andere, hoofdzakelijk Amerikaanse, aandelen.

 

Bekijk hier de dividendportefeuille


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!