Updates

Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Advies Michiel Pekelharing, 20 feb 2017 09:43

Omslag Engie kost veel tijd

0 0 Leestijd ongeveer

In tegenstelling tot de branchegenoten Eon en RWE probeert het Franse Engie op eigen kracht de omslag te maken naar een duurzaam bedrijfsmodel. Het geduld van beleggers wordt daarbij behoorlijk op de proef gesteld.

De daling van de energieprijzen en de opstelling van toezichthouders die inzetten op het verlagen van de kooldioxide(Co2)-uitstoot heeft de Europese nutsbedrijven in een heel lastig parket gebracht. Ze werden gedwongen om een nieuwe strategische koers in te zetten op het moment dat de winst sterk daalde. De spagaat was compleet omdat het verlagen van het dividend aanvankelijk geen optie was aangezien de ondernemingen daarmee een belangrijke groep aandeelhouders van zich dreigden te vervreemden.

De Duitse bedrijven Eon en RWE hebben besloten dat de verschillende strategische doelen zich niet langer binnen één bedrijf laten verenigen. Eon heeft in september vorig jaar het grootste deel van Uniper (aardgas- en kolencentrales, handelsdivisie en enkele andere activiteiten) apart naar de beurs gebracht. Met name in Duitsland voert de overheid een beleid waarbij stroom uit duurzame bronnen zoals wind- en zonne-energie voorrang krijgt boven elektriciteit uit fossiele brandstoffen. Een gevolg van dat beleid is dat kolen- en aardgascentrales de vraag razendsnel zien afnemen als de wind opsteekt of de zon doorbreekt. In sommige gevallen moet Uniper klanten zelfs betalen om stroom af te nemen, aangezien het nog duurder zou zijn om grote centrales stil te leggen en later weer op te starten. Door de concurrentie met groene energie staat de omzet van het concern onder druk en het ontbreken van een structureel groeipotentieel wordt weerspiegeld in een lage waardering (k/w 6,9) en een hoog dividendrendement (4,2%).

Ter vergelijking: de koers-winstverhouding van voormalig moederbedrijf Eon is circa 15 en het verwachte dividendrendement is 3,5%. Dit concern bestaat nu uit de activiteiten op het vlak van duurzame energie, het distributienetwerk en de consumentendivisie. Hoewel de groeivooruitzichten een stuk beter zijn dan die voor Uniper, is de onderneming nog niet helemaal verlost van het fossiele verleden. Eon heeft nog een belang van 47% in Uniper. Ook bij RWE is de opsplitsing nog niet volledig afgerond. In oktober kreeg Innogy een eigen beursnotering. In tegenstelling tot Eon heeft RWE ervoor gekozen om juist de activiteiten met goede groeivooruitzichten (duurzame energie, netwerkexploitatie en consumentenafdeling) los te maken van de afdelingen die zich richten op fossiele en kernenergie – en die dus ook de kosten moeten dragen voor de verwerking van het nucleaire afval. RWE heeft echter nog een belang van 90% in Innogy. Voor beleggers pakt de keuze van de Duitse nutsreuzen voorlopig goed uit. Eon is weliswaar met 10% gedaald in de afgelopen twaalf maanden, maar dochterbedrijf Uniper is sinds de eerste beursdag met bijna 30% omhoog geschoten. Bij RWE is het precies andersom. De beurskoers is sinds half februari 2016 met 30% opgeveerd, maar Innogy is sinds de eerste handelsdag met 10% onderuit gegaan.

Tegenvallers
Zelfs de matige koersprestaties van Eon en Innogy steken echter mooi af tegen de daling van meer dan 20% van Engie in de afgelopen twaalf maanden. In tegenstelling tot de Duitse concurrenten kiest het Franse nutsbedrijf ervoor om op eigen kracht de transitie in te zetten van een fossiele stroomfabrikant naar een bedrijf gericht op het opwekken en distribueren van duurzame energie. Begin vorig jaar stelde Engie zichzelf ten doel om in de periode tot 2018 €15 mrd aan activiteiten te verkopen. Samen MET de operationele inkomsten moet er voldoende geld vrijkomen voor €15 mrd aan nieuwe investeringen, €7 mrd aan onderhoudsuitgaven en een geleidelijke afbouw van de nettoschuldpositie van €25,8 mrd eind september (2,4 maal de ebitda). Met name met de verkoop van activa is Engie goed op koers. Onlangs liet het bedrijf weten dat al de helft van het beoogde bedrag is opgehaald. Die progressie werd vorig jaar echter overschaduwd door een serie operationele tegenvallers, variërend van grote vertragingen bij onderhoudswerkzaamheden van kerncentrales tot een daling van de afzetprijzen van de lng-activiteiten. In de eerste negen maanden van 2016 daalde de ebitda met 5% naar €7,7 mrd. De marktontwikkelingen in het laatste kwartaal wijzen er niet op dat het beeld over het vierde kwartaal – dat Engie op 2 maart bekendmaakt – daar erg van zal afwijken.

Dividenrendement
Het voordeel is dat de dividendverlaging dan niet als een donderslag bij heldere hemel komt. De onderneming heeft vorig jaar al aangekondigd dat de uitkering omlaag gaat van €1,00 naar €0,70. Samen met de operationele tegenvallers in 2016 leidde dat vooruitzicht ertoe dat de koers van het aandeel behoorlijk is achtergebleven bij sectorgenoten. Omdat Engie goed vaart maakt met het afstoten van verschillende activa is er financieel voldoende ruimte om het dividend voorlopig op het huidige niveau te handhaven. Het dividend­rendement van 6,9% is momenteel veruit het belangrijkste argument om het aandeel vast te houden. Een structurele omzet- en ebitda-stijging is de komende jaren naar verwachting niet aan de orde, want het invullen van de strategie kost namelijk veel tijd. De winst per aandeel komt over 2016 waarschijnlijk uit op iets minder dan €1 en zal in het nieuwe jaar waarschijnlijk enkele eurocent dalen als gevolg van het afstoten van verschillende activiteiten. Zelfs als het bedrijf de doelen voor 2018 haalt, moet het nog verschillende activiteiten kopen of opstarten om voldoende schaalgrootte te bereiken in de markten waar Engie het oog op heeft laten vallen. Het houdadvies voor Engie geldt dan ook vooral voor beleggers die veel meer waarde hechten aan hoge dividendinkomsten dan aan een aantrekkelijk groeipotentieel.

Lees ook: Engie: verkoopdruk slaat weer toe


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ