Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Freek Tewes, 20 feb 2017 16:55

Cijfers Aegon beter dan gedacht

0 0 Leestijd ongeveer

Aegon heeft 2016 afgesloten met een sterk vierde kwartaal. De marktomstandigheden verbeteren, wat onvoldoende in de waardering tot uitdrukking komt.

Aegon presenteerde vrijdag beter dan verwachte kwartaalcijfers. De onderliggende winst voor belastingen steeg in het vierde kwartaal met 27% op jaarbasis tot €554 mln (consensus 509). Aegon kon profiteren van onder andere een groter dan verwachte daling van de kosten en van minder claims in de VS. De onderliggende winst voor belastingen liep over 2016 in de VS met 3% terug tot $1,38 mrd. Bij de Europese activiteiten steeg deze met 17% tot €655 mln. In Nederland bleef deze op hetzelfde niveau bleef, terwijl in Engeland een winst van €59 mln werd geboekt, waar vorig jaar nog sprake was van een verlies. Aegon keert over 2016 een dividend uit van €0,26. De solvabiliteit van Aegon kwam uit op 159%, drie procentpunt meer dan in het derde kwartaal, maar onder de consensus van 161%.

Solvabiliteit valt tegen
Minpunt was de solvabiliteit van Aegon Nederland, die uitkwam op 141% vergeleken met 154% halverwege het jaar. Aegon Nederland kan hierdoor voorlopig geen geld naar de holding laten stromen, waar aandeelhouders hun dividend van krijgen. Gezien de ruime kaspositie is het dividend niet in gevaar. De Nederlandse Bank stuurt aan op een conservatievere benadering van de fiscale verliescompensatie, wat Aegon in het meest ongunstige geval 8%-punt van de solvabiliteit van Aegon Nederland en 3%-punt op holdingniveau kan kosten. Daarnaast wil de Europese toezichthouder Eiopa een rekenrenteverlaging (de ultimate forward rate) van 0,5%-punt gaan doorvoeren. Dat zou Aegon Nederland 14%-punt en de holding 3%-punt aan solvabiliteit kunnen kosten. Bedacht moet worden dat Aegon nog met het standaardmodel rekent. Een overstap naar een partieel intern model – waar Aegon probeert toestemming voor te krijgen – kan de solvabiliteit aardig wat procentpunten verhogen. Daarbij is de winstontwikkeling beter dan verwacht en verbeteren de vooruitzichten. Bij de huidige k/w van 6,5 vinden wij een koopadvies op zijn plaats.

Lees ook: Dit zijn de eerste reacties op de jaarcijfers van Aegon


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!