image description
Advies Jeroen Boogaard, 16 feb 15:31

Winstmarge Arcadis holt achteruit

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pershing Square

Advies
kopen

De winstgevendheid van Arcadis is in het vierde kwartaal aanmerkelijk verslechterd. Hoewel de marktvooruitzichten verbeteren, zal winstherstel voorlopig op zich laten wachten.

Arcadis heeft een zwak kwartaal achter de rug. Op een netto-omzet van €608 mln (-4%) halveerde het operationele ebita naar €34,7 mln. De voorziening voor dubieuze debiteuren werd met €10 mln aangevuld. Exclusief deze last daalde het operationele ebita met 35% naar €44,7 mln, waarmee de winstmarge sterk is teruggelopen van 10,8% naar 7,4%. Het ebita lag duidelijk onder de marktverwachting van €48,1 mln. Over geheel 2016 kromp de netto-omzet met 5% naar €2,5 mrd en daalde het operationele ebita met 30% naar €175,5 mln. De nettowinst voor bijzondere posten liep terug van €137,1 mln naar €91 mln, ofwel €1,08 per aandeel.

In alle gerapporteerde segmenten staan de winstmarges flink onder druk. Het operationele verlies van €9 mln in Brazilië weegt zwaar op het resultaat, maar Arcadis kampt ook met tegenvallers in Frankrijk en lastige marktomstandigheden in met name Noord-Amerika en het Midden-Oosten. Van herstel is nog geen sprake, getuige de autonome omzetdaling van 3% in het vierde kwartaal. Het orderboek daalde op autonome basis met 6% en biedt werk voor elf maanden. Een meevaller was de solide vrije kasstroom van €102 mln in het afgelopen kwartaal, dankzij een verlaging van het werkkapitaal. Hierdoor bleef de nettoschuld gelijk op €494 mln en blijft de schuldgraad van 2,5 ruim onder de maximale ratio van 3,0 in de bankconvenanten. Als teken van vertrouwen in de financiële positie keert Arcadis een dividend uit van €0,43 per aandeel.

Volgens het bedrijf zijn de marktvooruitzichten aan het verbeteren dankzij de hogere olieprijzen en toenemende infrastructurele bestedingen in veel landen. De Braziliaanse economie heeft bovendien de bodem wel bereikt. Dit jaar zal de winst waarschijnlijk nog verder teruglopen maar in de tweede jaarhelft, wanneer de vergelijkingsbasis een stuk gunstiger is, zou Arcadis weer de weg omhoog moeten kunnen inzetten. Wij willen dit echter eerst terugzien in de cijfers en handhaven bij een k/w van circa 12 ons verkoopadvies.

Lees ook: Waarom heeft u zo lang vastgehouden aan het koopadvies voor Arcadis?


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Beter beleggen, start vandaag nog!


Beleggers Belangen helpt beleggers al 60 jaar met het verkleinen van hun risico’s en het verhogen van hun rendement. Onze beleggingsspecialisten geven u graag waardevolle tips en adviezen. Ook houden zij succesvolle voorbeeldportefeuilles bij. Om onze artikelen te lezen dient u een abonnement af te sluiten. Dit kan al vanaf € 5,95 voor 6 weken. Het abonnement stopt automatisch.