image description
Advies Michiel Pekelharing, 16 feb 12:02

DSM ligt goed op koers

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pershing Square

Advies
kopen

Dankzij een mooi vierde kwartaal is DSM nog altijd heel goed op weg naar de doelen die het zichzelf gesteld heeft. Het bedrijf verhoogt het dividend.

DSM heeft een degelijk vierde kwartaal achter de rug met een omzetstijging van 5% (naar €2,0 mrd) en een toename van de aangepaste ebitda van 21% (naar €315 mln). De verbetering tekende zich in een verschillende vorm af bij beide divisies. De omzet van Nutrition groeide dankzij hogere prijzen en valuta-effecten met 5% naar €1,3 mrd. De ebitda groeide met 16% naar €238 mln. Bij Materials was de inkomstenstijging van 6% juist volledig toe te schrijven aan een hoger afzetvolume. Dat is een meevaller, aangezien de afzetstijging in de eerdere kwartalen niet voldoende was om het effect van lagere prijzen te compenseren. Bij deze divisie liep de ebitda met 17% op tot €105 mln. Over heel 2016 nam de concernomzet met 3% toe naar €7,9 mrd en de ebitda steeg met 17% naar €1,3 mrd. Onderaan de streep steeg de vergelijkbare nettowinst met 36% tot €520 mln (€2,90 per aandeel). Behalve op de (ebitda)groei rekent DSM zichzelf af op het rendement op geïnvesteerd vermogen, dat in 2016 steeg van 7,6% naar 10,4%. Daarmee is de onderneming heel goed onderweg naar de doelen voor 2018 die twee jaar geleden naar buiten gebracht werden. Kostenbesparingen vormen een belangrijk onderdeel van die doelen. In totaal moeten de besparingen oplopen tot €250-300 mln, waarvan eind vorig jaar al €110 mln was gerealiseerd.

Vergelijkingsmaatstaf
Topman Feike Sijbesma vertelde in een toelichting op de cijfers dat de operationele verbetering zich in 2017 door kan zetten, alhoewel de lat wel wat hoger ligt met het degelijke 2016 als vergelijkingsmaatstaf. Het vertrouwen in de toekomst werd onderstreept met een verhoging van het dividend van €1,65 naar €1,75 per aandeel. Dit wordt de eerste verhoging sinds 2013. DSM heeft operationeel de wind in de rug en kan de winst in 2017 verder opvoeren. Met een koersstijging van ruim 40% in de afgelopen twaalf maanden hebben beleggers daar al een flink voorschot op genomen en een houdadvies is nu op zijn plaats.

Lees ook: DSM veert op van gemiddeldelijn


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Beter beleggen, start vandaag nog!


Beleggers Belangen helpt beleggers al 60 jaar met het verkleinen van hun risico’s en het verhogen van hun rendement. Onze beleggingsspecialisten geven u graag waardevolle tips en adviezen. Ook houden zij succesvolle voorbeeldportefeuilles bij. Om onze artikelen te lezen dient u een abonnement af te sluiten. Dit kan al vanaf € 5,95 voor 6 weken. Het abonnement stopt automatisch.