Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Advies Hildo Laman, 7 feb 2017 13:47

Value8 blijft geloven in trends voor lange termijn

0 0 Leestijd ongeveer

Value8 heeft flink wat koersverlies geleden door discussie over de boekhouding. We denken echter dat er op dit punt geen echte problemen zijn en achten het aandeel koopwaardig.

Investeringsbedrijf Value8 heeft een lastig jaar achter de rug. Op de website Follow the Money, een platform voor onderzoeksjournalistiek, verscheen in het voorjaar een artikel van een voormalig bankanalist die beweerde dat de boekhouding van Value8 niet zou kloppen (daarover later meer). De koers van het aandeel ging hierdoor fors onderuit, van bijna €10 naar ongeveer €6. De kern van het probleem zat in de waarderingen van de deelnemingen van Value8.

Value8 is een investeringsmaatschappij. Het bedrijf neemt belangen in kleine en middelgrote Nederlandse ondernemingen en heeft daarbij een voorkeur voor een meerderheidsbelang (51% of meer). Value8 wil graag invloed uitoefenen op de bedrijfsvoering, en als het even kan bepaalde bedrijven laten samenwerken of ze samenvoegen zodat er synergievoordelen kunnen worden behaald. Den aan het verlagen van de huurlasten door twee bedrijven op één locatie te vestigen in plaats van twee verschillende.

Inzetten op trends
Value8 speelt met de deelnemingen in zijn portefeuille bewust in op een aantal trends: vergrijzing, de terugtredende overheid, meer aandacht voor de kwaliteit van leven en informatietechnologie. Value8 verwacht dat er groei te halen valt door in te spelen op deze trends, en heeft voor elk ervan dan ook een cluster van bedrijven (deelnemingen).

Voor vergrijzing is dit het cluster Healthcare. Daarin zit bijvoorbeeld de deelneming van 51% in Eetgemak, een bedrijf dat verse maaltijden maakt voor bijvoorbeeld verzorgingstehuizen. Dedicated Financial Services is het cluster dat inspeelt op de terugtrekkende overheid, Hierin zit onder andere het belang in IEX Group. Vanwege de lage rente en de toenemende eigen verantwoordelijkheid voor een oudedagvoorziening zullen meer particulieren gaan beleggen, is het idee, wat gunstig zou zijn voor IEX.

De trend ‘kwaliteit van leven’ vult Value8 in met de sector Food. Eén van de deelnemingen die bij dit cluster horen is Keesmakers, dat kaas maakt waar minder verzadigd vet en zout in zit dan gebruikelijk. Value8 heeft een belang van 38% in Keesmakers. De laatste trend is informatietechnologie, waarvoor Value8 het cluster Tech Group heeft opgericht. Een van de bedrijven hierin is AquaServa (100% belang), dat is gespecialiseerd in waterveiligheid. Denk bijvoorbeeld aan legionellabestrijding.

Beleggen in het midden en kleinbedrijf via Value8
Voor particuliere beleggers is het niet eenvoudig om in Nederlandse middelgrote en kleine bedrijven te beleggen omdat ze niet beursgenoteerd zijn of de liquiditeit gering is. Beleggen in Value8 is een van de manieren waarop dit wel kan. In de portefeuille zitten deelnemingen in relatief kleine bedrijven. Daarom is Value8 wat ons betreft een interessant bedrijf voor beleggers.

Naast deze vier groepen kent de portefeuille nog een aantal andere onderdelen. Zo heeft Value8 31% van de aandelen van het beursgenoteerde Snowworld en 66% van het eveneens genoteerde Source. Daarnaast heeft Value8 ook nog belangen in de zogenoemde lege hulzen: beursgenoteerde ondernemingen zonder operationele activiteiten. Deze kunnen gebruikt worden door bedrijven met operationele activiteiten om een beursnotering te verkrijgen zonder daarvoor de reguliere procedure te doorlopen.

Waardering onder vuur
Value8 is de afgelopen jaren fors gegroeid. Na de eerste helft van 2016 was het eigen vermogen €57,3 mln, zes jaar eerder, aan het einde van de eerste helft van 2010 was dat nog maar €7,5 mln. Het aandeel is in die jaren ook fors opgelopen, van minder dan €5 tot boven €10 in 2015. In 2016 kwam er, zoals gezegd, een einde aan deze opgaande beweging door de berichtgeving op website Follow the Money. Analist Roel Gooskens schreef een groot aantal artikelen ter onderbouwing van zijn stelling dat de boekhouding van Value8 niet de correcte waarde van de onderneming zou weergeven. Het aandeel kelderde daardoor, en staat op dit moment iets onder de €6.

Een belangrijk punt van Gooskens is de waardestijging van de bedrijven die Value8 in portefeuille heeft. Voor de beursgenoteerde deelnemingen is die waardering eenvoudig te maken; neem het belang en vermenigvuldig dat met de meest actuele beurswaarde van het desbetreffende bedrijf. Voor een niet beursgenoteerd bedrijf is dat een stuk lastiger. Value8 heeft een behoorlijk deel van de portefeuille in niet beursgenoteerde deelnemingen.

Wij hebben geen aanleiding om aan te nemen dat de boekhouding van Value8 niet klopt. Over wat de waarde van Value8 zou moeten zijn kan natuurlijk altijd gediscussieerd worden.

Twee manieren
Voor beleggers is het de vraag hoe je Value8 het beste kunt waarderen. Omdat de onderneming in principe bedrijven voor een lange periode wil aanhouden, denken we dat het goed is om het geheel te waarderen als ware het een gewoon bedrijf, of eigenlijk een conglomeraat. Dat zou betekenen dat je onder andere naar de winstgevendheid kijkt, de financiële positie, de groeicijfers en de groeimogelijkheden. Zijn er echter bedrijven die op een bepaald moment (nog) verlies draaien, dan is dat wel een beperkende factor. Het kan zijn dat het nooit wat wordt met een dergelijk bedrijf, maar het kan ook nog goed komen.

Een ander probleem is dat Value8, ondanks het voornemen om bedrijven lang in de portefeuille te houden, regelmatig deelnemingen verkoopt en nieuwe bedrijven toevoegt. Dat maakt het lastig om het totaal te waarderen als ware het een ‘normaal’ bedrijf.

We denken dat er twee manieren moeten worden gebruikt om tot een waardering van Value8: kijk naar de verkoopwaarde van de portefeuille en kijk naar de gang van zaken. Wat betreft de verkoopwaarde van de portefeuille geven de beursgenoteerde deelnemingen een goede leidraad. Daarvan is de waarde voor Value8 eenvoudig uit te rekenen. Op 3 februari was dit deel in totaal €37,3 mln waard. Dat is bijna 70% van de beurswaarde van Value8. Wat de niet-genoteerde deelnemingen waard zijn is een discussiepunt, en dat zal zo blijven tot er een transactie komt waaruit de waarde blijkt. We denken dat het beoordelen van de jaarcijfers van Value8 de beste methode is om te kijken of de totale beurswaarde van Value8 past bij de portefeuille van het investeringsbedrijf. De jaarcijfers over 2016 worden als het goed is eind april bekend gemaakt.

Source en IEX 40%
Een groot deel van de waarde van de beleggingen van Value8 kun je zelf bijhouden door de beurskoersen van de beursgenoteerde deelnemingen te gebruiken. De grootste deelneming is Source Group, waar Value8 een belang van 61,7% in heeft. De beurswaarde van Source op 3 februari was €23,3 mln. Dat betekent dat het belang van Value8 op die dag €14,4 mln waard was. Het belang in IEX Group heeft de op een na grootste waarde voor Value8, €7,2 mln. Deze twee belangen zijn samen goed voor ongeveer 40% van de totale waarde van Value8. Door Source en IEX te volgen kun je een goede indruk krijgen van de ontwikkeling van de portefeuille van Value8.

 

Lees ook: BinckBank gaat lastig 2017 tegemoet


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!