Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Advies Freek Tewes , 7 feb 2017 10:04

Deutsche Bank wordt hard geraakt

0 0 Leestijd ongeveer

Deutsche Bank heeft een beroerd jaar achter de rug en de ellende lijkt nog allerminst over. Naast een reeks aan boetes die de bank nog boven het hoofd hangt, zitten de marktomstandigheden ook nog niet mee. Daarbij hebben de kostenmaatregelen tot dusver geen effect.

Deutsche bank maakte donderdag 2 februari een groter verlies bekend dan verwacht. De Duitse bank zit al een tijd in het verdomhoekje en daar lijkt voorlopig nog geen eind aan te komen. Natuurlijk zakken aandelen wel eens te ver weg, waarna een herstelbeweging optreedt. Zo ook in het geval van Deutsche Bank. Het is naar onze mening echter geenszins een fundamentele belegging die aan te raden is.

Opnieuw tegenvallende cijfers
Deutsche Bank leed in het vierde kwartaal een verlies van €1,9 mrd, waar de markt op €1,6 mrd had gerekend. De netto-opbrengsten leken gestegen met 6%, maar hierin zit een boekwinst van €800 mln van de verkoop van het belang in Hua Xia Bank. Hiervoor gecorrigeerd, resteert een daling van 5%. De reserveringen voor oninbare lenigen – die bij de meeste banken al een tijdje aan het dalen zijn – namen bij Deutsche Bank met 29% toe. Dat kwam vooral door de hogere reserveringen voor kredietverliezen op de maritieme portefeuille van Corporate & Investment Banking. De divisie Global Markets zag de handel in obligaties met 11% toenemen, maar de handel in aandelen ging met 23% onderuit. Daarbij valt de toename van 11% in het niet bij concurrenten waar de obligatiehandel veelal meer dan verdubbelde. Dat komt vooral doordat Deutsche Bank de omvang van zijn Investment Bank in de VS heeft verkleind, waardoor het minder producten kan aanbieden en minder klanten bedient en daardoor marktaandeel heeft verloren. Volgens onderzoeksbureau Coalition stond Deutsche Bank in 2013 wereldwijd derde op het gebied van FICC trading (handel in vastrentende producten, valuta’s en grondstoffen) en is het in 2016 afgezakt naar de zesde plaats. Ook voor deze divisie gingen de reserveringen omhoog. Over geheel 2016 werd voor bijna tweemaal zoveel gereserveerd als in 2015, met name door de exposure richting metaal & mijnbouw en richting commercieel vastgoed. Corporate & Investment Banking draaide nog het best. De winst voor belasting liep maar met een paar procent terug. Bij Asset Management (vermogensbeheer) was het een heel ander verhaal. De winst voor belasting ging van €173 mln in het vierde kwartaal van 2015 naar een verlies van €753 mln in 2016.
Megaboetes is het verschiet
Deutsche Bank is betrokken bij een reeks van affaires die de bank al veel geld hebben gekost – €2,4 mrd in 2016 – en nog zwaar op de winstgevendheid zullen drukken. Een paar dagen voor de cijferpresentatie had de bank een schikking getroffen met Amerikaanse en Britse autoriteiten voor een witwasaffaire van zijn Russische afdeling voor een bedrag van $630 mln. De $204 mln daarvan die de Britten oplegden, was de hoogste boete die zij ooit hadden uitgedeeld voor het witwassen van geld. Corrupte handelaren van Deutsche Bank zouden tussen 2011 en 2015 in Rusland voor $10 mrd aan schijntransacties hebben uitgevoerd om geld uit dat land weg te sluizen. Deze zaak is nog steeds niet afgedaan. Zo is het Amerikaanse ministerie van Justitie niet betrokken geweest bij de schikking en onderzoekt het de zaak nog steeds. Wij denken dat het goed mogelijk is dat dit Deutsche Bank nog meer gaat kosten. De schikking komt slechts weken nadat Deutsche Bank een recordboete van $7,2 mrd van de Amerikaanse autoriteiten heeft opgelegd gekregen voor de verkoop van rommelhypotheken in 2008. Naast het open einde van de witwasaffaire, lopen er nog twee grote zaken. De eerste is het onderzoek naar wisselkoersmanipulatie. De tweede betreft de afhandeling door Deutsche Bank van dollartransacties in landen waar Amerika een embargo op heeft.

Kostenmaatregelen ontoereikend
De opeenstapeling van boetes leidde tot speculatie dat de bank wel eens een nieuwe kapitaalinjectie nodig zou kunnen hebben. Deutsche Bank werd vorig jaar door het IMF bestempeld als de meest risicovolle wereldwijd opererende grootbank. Christine Lagarde, hoofd van het IMF, zette openlijk vraagtekens bij het business model van de bank. In het vierde kwartaal wist Deutsche Bank de kosten met 9% omlaag te brengen en de CET 1 ratio te verbeteren tot 11,9% vergeleken met 11,1% aan het eind van het vorige kwartaal. Dat lijkt afdoende, maar de boetes die Deutsche Bank boven het hoofd hangen, kunnen de balans nog flink raken. Alleen al in het vierde kwartaal verhoogde Deutsche bank het bedrag dat opzij wordt gezet voor juridische zaken van €5,9 mrd tot €7,6 mrd. Vanaf oktober 2015 is een efficiency-offensief gestart wat zou moeten leiden tot sterk lagere kosten. Er zouden 9000 banen moeten verdwijnen (9% van het totaal) en 200 kantoren. Nu, ruim een jaar later, is het aantal fte´s slechts met 1% gereduceerd. Bij de kwartaalcijfers zegde Deutsche Bank beleggers toe dat het de kostenbasis van €24,7 mrd in 2016 naar €22 mrd in 2018 gaat verlagen. Het is de vraag of een verdere personeelsreductie haalbaar is. Van de 9000 voltijdsbanen die moeten verdwijnen, zijn er 4000 gesitueerd in Duitsland waar het arbeidsrecht het moeilijk en duur maakt om personeel te ontslaan. Bovendien zou een verder personeelsreductie ook tot lagere inkomsten kunnen leiden, omdat veel van de resterende werknemers omzetgenererend zijn. Wij voorzien een lastig jaar voor Deutsche Bank en zien daarom geen reden ons verkoopadvies te wijzigen.

Santander is nog niet de bank van weleer
De vierdekwartaalcijfers die Santander een week voor Deutsche Bank bekendmaakte, waren wat beter dan verwacht. Over 2016 drukt de val van het Britse pond en de Mexicaanse peso flink op het resultaat, wat slechts 4% hoger uitkwam. Positief was het feit dat de winst in Brazilië voor het vierde kwartaal op rij hoger uitkwam, hoewel in het vierde kwartaal de winst 9% lager lag op kwartaalbasis. De netto rente-inkomsten daalden in 2016 met 3,4% door druk op de marges. De CET 1 ratio van 10,6% houdt niet over en ook de kosten lopen nog teveel op. Het rendement op eigen vermogen (ROE) is slechts 7. Een k/w van 11,6 is teveel van het goede. Wij handhaven ons verkoopadvies.

 

Lees ook: Philip Morris presteert goed


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ