Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Opinie Yvette Baks, 5 feb 2017 09:04

Column: zonder doel, is het doelloos

0 0 Leestijd ongeveer

Naast een grote groep doorgewinterde particuliere investeerders telt Nederland ook een groeiende groep beginnende beleggers. Zoals Yvette Baks, werkzaam in de financiële dienstverlening en daarnaast freelance presentatrice en journaliste. Sinds september 2015 schrijft Yvette voor VoorMorgen.Nu een tweewekelijkse column over haar ervaringen met geld en beleggen. Vanaf juni 2016 zijn deze columns ook te lezen op beleggersbelangen.nl.

Voor mij is het vanzelfsprekend dat je belegt met een doel. Ik beleg bijvoorbeeld voor IMG_3404_2mijn pensioen omdat ik niet tot in de lengte van dagen wil werken.

Veel mensen bepalen niet eerst het doel en gaan dan pas beleggen

Natuurlijk belegt iedereen met een doel namelijk rendement maken, maar blijkbaar zit er wel degelijk een verschil in ‘gewoon’ beleggen en beleggen met een specifiek doel. Op DFT TV, het online financiële tv-kanaal van de Telegraaf,  pakken ze kort leuke onderwerpen over beleggen beet. Zo ook doelbeleggen.

Tijdens een kort interview wordt uitgelegd wat doelbeleggen inhoudt. Vanwege de lage rente op spaarrekeningen en zelfs de angst dat de rente doorslaat naar de negatieve kant, is er steeds meer interesse in doelbeleggen. Als het ware zet je een potje met geld vast voor een heel specifiek doel. Een beetje sparen 2.0. Voor €10 per maand kun je namelijk al meedoen met doelbeleggen. Een uitgelezen kans voor de startende belegger. Doordat het zo laagdrempelig is, is dit wellicht een mooie eerste stap op richting het echte werk op de beurs. Natuurlijk is doelbeleggen ook een vorm van beleggen mét alle risico’s van dien. Maar als zelfs je geld op een spaarrekening minder waard wordt, wat is het nemen van dat risico dan nog écht voor een risico? Een beetje het ‘nee heb je, ja kun je krijgen’- verhaal komt nu bij me op in gedachte.

Ik duik wat verder in deze vorm van beleggen. Als ik op een aantal sites lees waarom je zou moeten doelbeleggen, kom ik achter iets wat ik nog niet wist. Veel mensen bepalen niet eerst het doel en gaan dan pas beleggen. Blijkbaar gaat men eerst beleggen en dan aan de hand van de hoeveelheid behaalde rendement een doel bepalen. Als ik zonder doel zou beleggen geef ik ieder behaald rendement direct uit. Nieuw jurkje hier, weekendje weg daar en doe mij ook maar die paar sneakers, want ik heb er niet al twintig. Voor mij een totaal omgekeerde wereld dus. Misschien heeft dat ook  te maken met mijn doelgerichtheid. Vroeger wilde ik al niet met mijn ouders gewoon een rondje fietsen. De zekerheid moest mij geboden worden dat we dan wel een ijsje gingen halen of ergens op een terrasje wat gingen drinken. Kortom; een doel. Voor mij misschien heel logisch, voor anderen wellicht een extra houvast.

Wilt u meer uit uw beleggingen halen?

Neem nu een abonnement op Beleggers Belangen Digitaal en krijg onbeperkt toegang tot onze beleggingsadviezen en artikelen. U betaalt slechts € 5,95 voor 6 weken. Het abonnement stopt automatisch.

 

Lees ook: Column: Drie, twee, één…start!