Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 1 feb 2017 10:05

Aalberts legt basis voor verdere groei

0 0 Leestijd ongeveer

Omdat Aalberts Industries geen kwartaalcijfers meer publiceert, is het wat stil rond het bedrijf. Maar op de achtergrond wordt flink gewerkt aan het versterken van de marktposities en winstgevendheid.

Ceo Wim Pelsma heeft de afgelopen vijf jaar het succesvolle beleid van zijn voorganger Jan Aalberts verder invulling gegeven. Aalberts Industries (AI) is in 1975 opgericht door Jan Aalberts en telt inmiddels bijna 15.000 werknemers verdeeld over 30 landen. Bij Pelsma’s eerste cijferpublicatie, de halfjaarcijfers over 2012, werd de grens van €1 mrd omzet overschreden. De halfjaaromzet over 2016 bedroeg €1,27 mrd, al weer een kwart meer. Dit is vooral bewerkstelligd door gerichte overnames alsmede autonome expansie. Grootste regio is nog altijd West- en Noord-Europa waar 57% van de omzet wordt gemaakt. De Noord-Amerikaanse markt wordt steeds belangrijker en is goed voor 23% van de omzet. De goede gang van zaken onder leiding van Pelsma is bij beleggers niet onopgemerkt gebleven.

Profiel
AI is een technologie-onderneming die als doel heeft om leidende nichemarktposities te bouwen, gefocust op een tiental eindmarkten en onderverdeeld in een viertal businesssegmenten: Building Installations (45% van de omzet), Climate Control (15% omzet), Industrial Controls (15%) en Industrial Services (25%). In alle segmenten zoekt de onderneming niches op waar het met een actieve marktbenadering en hoog innovatief vermogen toegevoegde waarde probeert te creëren. Diversificatie is een belangrijk begrip bij AI om te werken aan een houdbaar langetermijngroeimodel. We spreken dan over diversificatie op een breed aantal terreinen waaronder technologie en eindmarkten. Bouw- en constructiebedrijven zijn de grootste eindmarkten met een omzetaandeel van 36% (cijfers ultimo 2015). Overige industriële eindmarkten genereren 16% van de omzet. Automotive is goed voor 11% van de omzet. Het gaat hier vooral om de goed lopende Duitse markt, waar AI een zeer sterke marktpositie heeft. De machinebouw, eveneens vooral sterk Duitsland, genereert 7% omzet. Markten waar het bedrijf vaak sterk mee geassocieerd wordt zoals olie- en gas en de bier- en frisdrankindustrie zijn slechts goed voor respectievelijk 3 en 2% van de concernomzet. De matige ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie raken AI dus wel degelijk, maar beperkt.

Gang van zaken
Over de eerste helft van 2016 steeg de omzet met 2,5%, gelijk verdeeld over autonome groei en de bijdrage van overnames. De autonome groei is gering, maar de strategie gericht op het versterken van de marktposities, innovaties, marketingkracht, interne efficiency en integratie van eerdere overnames zorgde niettemin voor een veel sterkere stijging van het ebita van 12% tot €150,4 mln. Onderaan de streep kon de nettowinst zelfs met 15% omhoog tot €105,0 mln. De winst per aandeel steeg navenant tot €0,95. De operationele cashflow verdubbelde bijna tot €93,2 mln.
Building Installations presteerde goed in Europa, terwijl het in Noord-Amerika profiteerde van de gunstige vastgoedmarkten. Minder uitbundig gaat het in het Amerikaanse industriële segment. Bij Climate Control was sprake van een stevige groei van omzet en resultaat. De integratie van het in 2014 overgenomen Flamco ligt op schema. Industrial Controls liet zoals verwacht een wisselend beeld zien met sterke prestaties in de Automotive en Industrial eindmarkten, terwijl de Olie & Gas eindmarkt moeizaam verliep. Vertraging bij de EUV-technologie van ASML speelde AI ook parten. Industrial Services presteerde over het algemeen goed, al hadden de warmte- en oppervlaktebehandelingsactiviteiten in Europa een trage start door minder activiteit in de machinebouwindustrie en in de overige industriële eindmarkten. Het in 2014 overgenomen Impreglon leverde zoals verwacht een hogere winstbijdrage dan een jaar eerder.

Signalen positief
Door het ontbreken van kwartaalcijfers moeten we het voorlopig nog doen met de halfjaarcijfers over 2016. Overigens gaf het bedrijf nooit cijfermatige kwartaalupdates. Op 28 februari 2017 publiceert AI de jaarcijfers 2016. Tussentijdse rapportages van concurrenten waren over het algemeen positief met name van het Duitse Geberit. Aangenomen mag derhalve worden dat Aalberts goed is blijven doordraaien. Een concrete outlook heeft Pelsma bij het halfjaarbericht van 28 juli 2016 traditioneel niet afgegeven. Hij volstond met de uitspraak dat AI de strategie consistent verder zal uitvoeren en progressie te verwachten gedurende de rest van het jaar. Dat klinkt in ieder geval positief en lijkt de marge- en rendementsdoelstelling te ondersteunen. Het is duidelijk dat Pelsma niet voor de kortetermijnwinsten gaat, maar de onderneming telkens sterker wil maken wat de winstontwikkeling op de lange termijn natuurlijk ondersteunt.
Over 2016 gaan wij uit van een winst per aandeel van €1,96, 14% meer dan de €1,72 over 2015. Bij een stabiele pay-outratio van 30% geeft dat een dividend van €0,59 wat op de huidige koers van €32,70 een dividendrendement biedt van 1,8%. Het dividend is wat schraal, maar AI gebruikt het geld liever voor gerichte overnames. Voor dit jaar zit er wat ons betreft wederom een mooie winstgroei in het vat. Wij taxeren een winst per aandeel van €2,23 (+13,8%). Makkelijk zal het evenwel niet worden gezien de al stevige stappen die gezet zijn. De geplande verkoop van minder rendabele activiteiten (€200-250 mln omzet) is dan ook zeker benodigd. AI is goed bezig en mag als langetermijngroeiaandeel worden gezien. De actuele koers-winstverhouding van 14,7 vinden wij vanwege de sterke marktposities die het bedrijf inneemt dan ook niet overdreven. Hoewel we weinig ruimte meer zien voor margeverbetering blijft het advies ‘kopen’. AI zal profiteren van de toenemende industriële bedrijvigheid.

AI communiceert zeer helder over financiële doelstellingen
Aalberts Industries streeft naar een solvabiliteit van meer dan 40%, een nettoschuld/ebitda lager dan 2,5, een ebita-marge boven de 12% en een return on investment (ROI) boven de 16%. Over het eerste halfjaar 2016 steeg de ebita-marge met een vol procentpunt tot 11,8%. De solvabiliteit klom van 44,3% naar 45,1% en de ROI van 13,3% naar 14,0%. De schuldratio bleef op 2,1. 

 

Het Pelsma-effect
Op het moment dat Pelsma aantrad eind april 2012 noteerde de beurskoers €14,30. Momenteel gaat het aandeel voor bijna €33 in andere handen over. Tussen half oktober 2014 en eind april 2015 maakt het aandeel een sprong van een niveau van €19 naar ruim €30. Per saldo is er sindsdien ‘nog geen’ 10% bijgekomen en vooral ook dit jaar. De waardering liep in april 2015 op tot circa 18 keer de winst, historisch hoog. Door verdere winstgroei(verwachtingen) is de koers-winstverhouding inmiddels weer teruggevallen tot circa 14,7 op basis van onze winstraming voor 2017. Dat komt meer in de richting van het historische gemiddelde van 12,7.

 

Lees ook: Problemen voor Sligro bij B to C


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ