Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Lezersvragen Michiel Pekelharing, 26 jan 2017 15:34

Lezersvraag: Waarom is de koers van Worthington sinds eind november zo snel gedaald?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Worthington Industries (WOR) is een Amerikaanse fabrikant van allerlei industriële prodcuten zoals gascylinders. Het aandeel werd in week 44 aangeraden in de rubriek Superstock omdat het bedrijf profiteert van een cyclisch herstel in verschillende eindmarkten en omdat de winsten steeds meer gedeeld worden met de aandeelhouders. Worthington schoot in de drie weken na publicatie (31 oktober) met 30% omhoog, maar die winst is sindsdien volledig verdampt.

Een belangrijke oorzaak van de terugval is omslag van het sentiment in de staalsector. Na de verkiezingszege van Donald Trump op 8 november schoten de koersen van veel staalconcern nog omhoog omdat beleggers anticipeerden op nieuwe invoerheffingen die de bedrijven beschermden tegen goedkope import uit China en Rusland. Na die opleving is de aandacht geleidelijk verschoven naar de structurele overcapaciteit op de wereldmarkt. Daar komt bij dat de resultaten van Worthington over het tweede kwartaal van boekjaar 2017 wat tegenvielen. De omzet steeg met 4% naar $727,8 mln en de winst verdubbelde naar $46,6 mln. Die toename werd volledig veroorzaakt door een hogere staalprijs en doordat de reorganisatie ver onder het niveau van een jaar eerder lagen.

Onderliggend kampte Worthington met een achterblijvende vraag naar drukcylinders (-3% naar $194,7 mln) omdat de investeringen in de olie- en aardgassector zich minder snel herstellen dan verwacht. Ook de afzet van cabines voor trucs en zware apparatuur stond onder druk (-22% naar $22,5 mln). Sterke groei bij de activiteiten die zich richten op staalverwerking en de consumentenmarkt waren onvoldoende om die tegenvallers te compenseren. Drie factoren maken het wel degelijk de moeite waard om het aandeel voorlopig vast te houden. Allereerst is de prijs van verschillende staalproducten de afgelopen maanden met 10 tot 20% opgeveerd tot het hoogste niveau sinds eind 2014. Daar komt bij dat ook de olie- en aardgasprijs zijn opgelopen zodat ook de vraag naar drukcylinders kan herstellen.

Ten slotte heeft Worthington een aantrekkelijke waardering (k/w van 14,8) en een sterke balans met een schuldenlast van iets meer dan $500 mln (circa 1,4 maal de ebitda). De free cashflow ligt bovendien structureel hoger dan de winst, zodat Worthington volop mogelijkheden heeft om de dividenduitkering te verhogen of meer eigen aandelen in te kopen.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!