Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 23 jan 2017 11:13

Focus Siemens betaalt zich uit

0 0 Leestijd ongeveer

De focus van Siemens op de energieketen en de strategische keuze om meer de nadruk te leggen op het beheren van bedrijfsprocessen in plaats van het verkopen van producten betaalt zich steeds duidelijker uit. In combinatie met de redelijke waardering en groeiende winst is dat aanleiding om ons houdadvies op te waarderen naar 'kopen'.

Industrieconcern Siemens heeft zich de afgelopen jaren steeds nadrukkelijk gericht op de energieketen met een groeiende focus op digitalisering en automatisering. De komende jaren gaat de onderneming de vruchten daarvan plukken. 

Op woensdag 1 februari maakt Siemens de resultaten bekend over de laatste drie maanden van 2016. Voor het Duitse industrieconcern was dit het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar. De verwachting is dat de winst per aandeel in de buurt ligt van de €1,89 van vorig jaar, terwijl de valutarugwind de afgelopen maanden naar verhouding minder sterk was. De onderneming laat zichzelf voornamelijk afrekenen op een groei van de vergelijkbare omzet en op de zogeheten ROCE (rendement op geïnvesteerd vermogen). Siemens streeft naar een ROCE van 15-20%. In het vorige boekjaar was dat 14,3%.

Voor beleggers die verder vooruit kijken dan alleen de eerstvolgende cijferpublicaties, is de orderinname volgende week een heel belangrijke indicator. Siemens heeft ervoor gekozen om zich volledig te richten op de waardeketen van energie: van het opwekken via de distributie tot energiebesparing. Bijna alle afdelingen passen prima binnen die aanpak. Energiegeneratie wordt gevormd door de divisies Power & Gas en Wind Power & Renewables (totale omzet €22,5 mrd), en Energy Management (€12,0 mrd omzet) richt zich op de stroomdistributie. Energiebesparing is het meest diverse segment met daarin de divisies Building Technologies, Mobility, Digital Factory en Process Industries and Drivers (totale omzet €33,2 mrd). In de nieuwe structuur is tevens plaats voor Financial Services, de afdeling die klanten helpt bij het financieren van de aankopen. Healthcare is een vreemde eend in de bijt binnen de nieuwe strategie. Siemens heeft de divisie – die in boekjaar 2016 een winst boekte van €2,3 op een omzet van €13,5 mrd – omgedoopt in Healthineers. Het concern maakte vorig najaar bekend dat het de afdeling apart naar de beurs wil brengen. Daarmee zou Siemens de energiefocus volgens ‘Vision 2020’ zuiver houden, terwijl Healthineers de ruimte krijgt om alle aandacht te richten op de snelle veranderingen binnen de markt voor gezondheidszorg.

Optimalisatieslag
Een belangrijk punt in de strategie is dat Siemens klanten helpt bij het automatiseren en stroomlijnen van volledige bedrijfsprocessen, terwijl de nadruk oorspronkelijk lag op het leveren van onderdelen of grote machines zoals windmolens en treinen. Het concern kan tegenwoordig een digitale kopie maken van bepaalde producten en processen. Daarmee kunnen klanten met een simulatieprogramma proefdraaien, op basis waarvan Siemens voor de daadwerkelijke productie begint eventueel nog een optimalisatieslag doorvoert. Een groeiend deel van de activiteiten speelt zich zo af in de digitale wereld. Die verschuiving verklaart waarom de onderneming vorig jaar $4,5 mrd betaalde voor het Amerikaanse Mentor Graphics. De software van dit bedrijf helpt chipfabrikanten bij het digitaal ontwikkelen en testen van halfgeleiders voordat deze daadwerkelijk in productie worden genomen. Siemens heeft meer dan 17.500 software-ontwikkelaars in dienst. Het concern heeft een speciaal besturingssysteem ontwikkeld – MindSphere – om de informatie te verzamelen die wordt opgevangen door de talloze sensoren die zijn verwerkt in producten zoals windmolens, gasturbines en productiemachines. Die gegevens maken het makkelijker om bedrijfprocessen te verbeteren of om bij te sturen als er iets verkeerd gaat.

Dankzij MindSphere is Siemens uitstekend gepositioneerd om te profiteren van de opmars van de trend dat steeds meer apparaten een verbinding krijgen met het internet. Die ontwikkeling wordt aangeduid als the Internet of Things (IoT). Denktank McKinsey Global Institute voorspelt dat de mogelijkheden van IoT in 2025 een positieve impact hebben op de wereldeconomie van $11.000 mrd. Vooralsnog wordt de trend in de beleggingswereld voornamelijk in verband gebracht met technologiebedrijven zoals Google en Cisco, aangezien Siemens de energiesector als primaire eindmarkt heeft. Het Duitse bedrijf ziet in de digitalisering van steeds meer bedrijfsprocessen ook slechts een van de drie groeimotoren. In Vision 2020 houdt het concern rekening met een marktgroei van 7-9% bij de activiteiten op het vlak van digitalisering. Bij automatisering is dat 4-6% en voor de volwassen markt voor energie-opwekking is dat slechts 2-3%.

Hoewel de ontwikkelingen in het softwaresegment van Siemens behoorlijk tot de verbeelding spreken, geldt dat dus niet automatisch voor de groei van de concernomzet. Daarbij speelt de onzekerheid bij energiebedrijven door de halvering van de olieprijs sinds juni 2014 uiteraard ook een rol. Als de groei van de orderinname doorzet, zal dat de laatste twijfels over het groeipotentieel van Siemens wegnemen. Dankzij de verschuiving van de verkoop van machines naar de rol van partner bij het opzetten en beheren van bedrijfsprocessen, kan de onderneming met nieuwe opdrachten een meer duurzame band opbouwen met klanten dan in het verleden. In het vorige boekjaar lag de book-to-bill ratio (de verhouding tussen de omzet en de waarde van nieuwe opdrachten) op 1,09. In combinatie met twee opwaartse bijstellingen van de winstprognose was dat een belangrijke factor achter de koersrally van 30% in (kalenderjaar) 2016. De vergelijkbare winst per aandeel is in boekjaar 2016 eveneens met 30% toegenomen. In het lopende boekjaar stevent Siemens af op een winstgroei van ruim 15%. Met het oog op de alleszins redelijke waardering (k/w 14,5) kan de koers in het lopende jaar minstens even snel stijgen.

Liever Siemens dan General Electric
In de beleggingswereld geldt General Electric (GE) als belangrijkste vergelijkingsmaatstaf voor Siemens. De bedrijven zijn met een jaaromzet van €80 mrd tot €100 mrd de grootste industriële conglomeraten ter wereld en volgens zakenbank JPMorgan is er een overlap in de eindmarkten van ongeveer 70%. Net als Siemens zet General Electric vol in op digitalisering, onder meer met besturingssysteem Predix als tegenhanger van Mindsphere. GE heeft op korte termijn als voordeel dat de Amerikaanse economie dankzij de plannen van president Trump sneller groeit dan de Europese. Het bedrijf boekt bijna 50% van de omzet in de Verenigde Staten, terwijl de helft van de inkomsten van Siemens uit Europa komt. Een aanzienlijk lagere waardering (k/w 14,5 vs 20,0) en een snellere ordergroei maken het Duitse bedrijf echter tot een meer aantrekkelijke belegging dan General Electric.

Lees ook: Siemens wacht uitdagend jaar


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ