Schijnbeweging op cacaomarkt
De cacaomarkt stevent op een klein overschot af dankzij een onverwachte opleving van de productie in Ivoorkust en Ghana. Zowel de meevallende productie als de lagere prijs heeft echter een tijdelijk karakter.
Het is zeer onwaarschijnlijk dat de toename van de productie de stijging van de consumptie kan bijhouden. De koersdruk op korte termijn is voor het overgrote deel terug te voeren op een tijdelijke opleving van het aanbod. Bijna driekwart van de wereldproductie is afkomstig uit westelijk Afrika. In het oogstjaar 2015/2016 was er nog een tekort van 220.000 ton doordat de Harmattan (een droge, stoffige wind ten zuiden van de Sahara) leidde tot schade aan de cacaobomen. Het effect van die schade op het lopende oogstseizoen is echter kleiner dan veel handelaren hadden verwacht.
Door die meevaller tekent zich in topproducenten Ivoorkust en Ghana voor het eerst in jaren een klein overschot af op de cacaomarkt. Onder de huidige omstandigheden ligt de productie ook in oogstjaar 2017/2018 hoger dan de consumptie. Dat is een heel ander beeld dan aan het begin van 2016, toen een einde aan de serie tekorten nog ver weg leek. Er zijn echter heel veel factoren die het huidige vooruitzicht van een stijgende productie kunnen verstoren.
Het eerste risico is een toename van de politieke onzekerheid in Ivoorkust of Ghana. De landen zijn respectievelijk goed voor ruim 40% en meer dan 20% van de totale productie. Elke ontwikkeling die de toevoer uit deze landen naar de wereldmarkt bedreigt, lokt een flinke prijsreactie uit.
De sterke concentratie van de productie maakt het gewas ook heel gevoelig voor een omslag in de weersomstandigheden en voor de uitbraak van ziektes of ongedierteplagen. Veel lokale boeren hebben nauwelijks toegang tot kunstmest en pesticiden om hun bomen beter tegen deze bedreigingen te beschermen.
Productieverschuiving
Bij de recente prijsdaling speelt naast het vooruitzicht van een productieherstel in het lopende en het volgende oogstjaar ook mee dat de Europese consumptie lijkt te stagneren. Eerder deze week werd bekend dat in het vierde kwartaal binnen dit continent 0,9% minder cacao is verwerkt dan een jaar eerder, terwijl analisten juist hadden gerekend op een toename van 1,5%. De kans is groot dat die daling een gevolg is van een stijgende cacaoverwerking in Afrikaanse landen, die proberen deze industrie zoveel mogelijk binnen de landsgrenzen te houden. Ivoorkust stelde onlangs de uitvoerheffing op cacaobonen bij naar 14,6%.
Die productieverschuiving verhult dat zich in eindmarkten in met name in Azië nog een stevige groei aftekent. Euromonitor voorspelt dat de totale hoeveelheid cacao die nodig is voor de groeiende afzet van chocolade, ijsjes, koekjes en andere lekkernijen in de periode 2015 tot 2020 op bijna 180.000 ton uitkomt. De scherpe daling van de cacaoprijs in 2016 is een mooie kans om tegen een goede prijs in te stappen of bij te kopen, in plaats van dat het een signaal is om een positie in deze grondstof af te bouwen.
Lees ook: Gunstige voortekenen maken uranium weer interessant
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.