Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Advies Jeroen Boogaard, 17 jan 2017 10:54

Lucht klaart op voor BASF

0 0 Leestijd ongeveer

Na een aantal lastige jaren worden de vooruitzichten voor BASF weer beter. Vooral dankzij het herstel van de olieprijs kunnen de resultaten in 2017 flink aantrekken. Dit is echter al grotendeels in de koers verwerkt, zodat we geen reden zien om het houdadvies te wijzigen.

In lastige markten is de winst per aandeel van BASF de afgelopen jaren teruggelopen. Maar het herstel van de olieprijs, de aantrekkende economie en kostenbesparingen zullen de dalende trend dit jaar doorbreken. Dat is ook hard nodig om de hoge waardering van het aandeel te rechtvaardigen.

BASF weet al geruime tijd de winst per aandeel niet meer te laten groeien. Het grootste chemieconcern in de wereld zal over 2016 − gecorrigeerd voor bijzondere lasten − naar verwachting circa €4,78 per aandeel verdienen, een daling van ruim 4% vergeleken met het jaar daarvoor. Ten opzichte van 2012 komt de winst per aandeel 15% lager uit. Dit terwijl het bedrijf de laatste jaren juist veel meer heeft geïnvesteerd in extra capaciteit.
Door de zwakke wereldeconomie draaiden de fabrieken in de basischemietak van BASF echter tegen een lage bezetting, wat de winstgevendheid onder druk heeft gezet. Daarnaast deed de lagere olieprijs het concern pijn. Op de beurs doet BASF het echter goed: de koers is sinds 2012 met circa 50% gestegen. Met als gevolg dat de koers-winstverhouding op basis van de verwachte winst is opgelopen van 10,5 naar 16,9. Beleggers lopen daarmee duidelijk vooruit op een hervatting van de winstgroei per aandeel. Als er geen gekke dingen in de wereldeconomie gebeuren, moet dit ook lukken. Want volgens BASF heeft de chemie het dieptepunt wel bereikt en bovendien is de olieprijs de laatste maanden fors opgelopen. Via dochter Wintershall is het concern wereldwijd actief met olie- en gaswinning.

Winstverwachting
Vooral in de eerste helft van 2017 is de vergelijkingsbasis zeer gunstig en kan de winst een flinke sprong maken. In de tweede helft van vorig jaar ging BASF al een stuk beter draaien. Met een krimp van 20% naar €14,0 mrd is de omzet in het derde kwartaal weliswaar fors teruggelopen, maar dat kwam grotendeels op het conto van de desinvestering van de handels- en opslagactiviteiten in aardgas aan Gazprom. Op autonome basis daalde de omzet nog slechts met 1%, een duidelijke verbetering vergeleken met het tweede kwartaal (-5%). Het negatieve effect van prijsdalingen vlakte af naar 5%, terwijl de volumegroei aantrok naar 4%. Het bedrijfsresultaat daalde in het derde kwartaal met 5% naar €1,5 mrd, waarmee BASF het een stuk beter deed dan verwacht. Niettemin hield het bedrijf vast aan de verwachting dat het aangepaste bedrijfsresultaat over geheel 2016 licht zal dalen.

Een explosie bij de BASF-fabriek in Ludwigshaven in oktober heeft een negatief effect op het resultaat. De opgaande lijn zal echter worden doorgezet, hetgeen in het vierde kwartaal mogelijk al resulteert in (een lichte) operationele winststijging. Het opwaartse potentieel zit vooral bij de olie- en gasdivisie, nu de prijs voor een vat Brent olie is opgelopen naar circa $56. Dat is 30% hoger dan de gemiddelde prijs in 2016. De fijnchemie-onderdelen Performance Products en Functional Materials & Solutions draaien al goed en kunnen dit jaar profiteren van de aantrekkende industriële productie en bouwmarkten in grote delen van de wereld. Ook Agricultural Solutions boert goed, ondanks de wat zwakkere marktomstandigheden voor gewasbeschermingsmiddelen.

Overcapaciteit
Voor de bulkchemiedivisie, die nog steeds circa eenvijfde van de concernomzet uitmaakt, zijn de vooruitzichten echter minder gunstig. De vraag kan dit jaar wel hoger uitkomen dankzij de betere wereldeconomie, maar de sector blijft voorlopig kampen met overcapaciteit. Daardoor hebben de fabrieken van BASF een lage bezetting en dit weegt op de winstmarges. Over de eerste negen maanden van 2016 daalde het bedrijfsresultaat bij de bulkchemie met 25%.
Reden van de overcapaciteit voor diverse basischemicaliën is de terugval van de economische groei in China en de bouw van nieuwe fabrieken in dat land. Daardoor is China inmiddels een netto-exporteur van veel chemicaliën, terwijl het land voor 2015 nog grotendeels afhankelijk was van de import. Ook BASF heeft nieuwe fabrieken in China gebouwd en die kunnen de volumes dit jaar wel gaan aanjagen. De prijsdruk zal echter nog wel even aanhouden.

Solide
Positief is dat het bedrijf de kapitaalinvesteringen terugbrengt, met €1 mrd (-17%) in 2016. Dit komt de reeds sterke kapitaalpositie ten goede. De doelstelling om het dividend te laten groeien dan wel minstens te handhaven loopt hierdoor ook minder gevaar, ondanks het feit dat de pay-outratio is toegenomen van 40% in 2011 naar 58% in 2015. Over 2016 gaan wij uit van een licht hoger dividend van €2,95 per aandeel. Dit levert bij de huidige koers nog een aardig dividendrendement op van 3,3%. Gezien de gestegen pay-outratio gaan we ervan uit dat het dividend voorlopig wel achter zal blijven bij de winstgroei.
Op basis van de consensus winsttaxatie voor dit jaar van €5,26 per aandeel (+10%) is het aandeel met een koers-winstverhouding van 16,9 stevig aan de prijs. De vooruitzichten voor de lange termijn ogen echter goed. BASF is een financieel solide bedrijf met een zeer brede risicospreiding over producten en afzetmarkten en ziet zichzelf in staat om de omzet en winst harder te laten stijgen dan de wereldwijde chemieproductie. In reactie op de lastige marktomstandigheden zijn de kosten reeds met ruim €2 mrd verlaagd en vanaf 2018 zullen daar nog eens €1 mrd aan besparingen bijkomen. Dat zal de winst ondersteunen.

 

Overnamekansen in de agrochemie
In kort tijdsbestek is de mondiale gewasbeschermingsindustrie drastisch veranderd. ChemChina heeft Syngenta overgenomen en Bayer lijfde Monsanto in. Daarnaast kondigden Dow Chemical en DuPont een fusie aan. BASF vist achter het net. Naar verluidt hadden de Duitsers ook serieuze belangstelling voor DuPont, Syngenta en Monsanto, maar vond bestuursvoorzitter Kurt Bock de prijzen te hoog. Het is de vraag wat BASF nu gaat doen, want de omzet van zijn Agricultural Solutions valt in het niet bij de omvang van de nieuwe combinaties. Een verkoop ligt niet voor de hand, gezien de gunstige marktvooruitzichten. Wellicht moet Dow-DuPont activiteiten afstoten op last van de toezichthouders en kan BASF hier wat kruimels oppikken. 

 

Lees ook: De voorspellingen voor 2017 van Pippa Malmgren


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ