Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 12 jan 2017 16:03

Lezersvraag: Wat vindt u van FMC Corporation na de recente koersstijging?

0 0 Leestijd ongeveer

Afgelopen zomer verkocht ik het volatiele Amerikaanse agrochemiebedrijf FMC Corporation voor de dividendportefeuille uiteindelijk met een fors verlies op een koers van $44,40. De laatste maanden van 2016 herstelde het aandeel net als veel sectorgenoten sterk tot inmiddels $58,73. Het afgelopen half jaar is er veel veranderd en vooral de laatste twee maanden zijn veel analisten een stuk positiever over de cyclische agribusinesssector. FMC kwam op 2 november met sterke kwartaalcijfers, waarna de koers binnen enkele handelsdagen opveerde van $46 naar $54. Sindsdien liep het aandeel geleidelijk verder op, geholpen door het positieve beursklimaat. STERKE CIJFERS FMC rapporteerde een wpa van $0,59 tegen een verlies van $0,02 een jaar eerder. Vooral de belangrijke agrarische tak (3% lagere omzet van $559 mln, maar 52% hogere nettowinst van $90 mln) blonk uit dankzij Latijns-Amerika, dat eerder juist voor koersdruk zorgde. Met nog één kwartaal te gaan scherpte FMC de eerder afgegeven (aangepaste) wpa-bandbreedte voor 2016 aan tot $2,76-2,86 wat duidelijk werd gewaardeerd door beleggers. Een combinatie van lage waarderingen en verbeterde vooruitzichten (voor de agribusinesssector) resulteerde sinds begin november in een stroom van adviesverhogingen en net als bij FMC in een mooi koersherstel voor bekende namen als Deere, AGCO (Dividend E-magazine augustus 2014) en Lindsay (Dividend E-magazine januari 2014) die allemaal rond hun hoogste koersen ooit noteren. ANALISTEN Toch durven nog maar weinig analisten het aan de ‘bodem’ van de cyclus te voorspellen, die volgens velen wel dichtbij is. Credit Suisse verhoogde begin november het advies voor FMC naar outperform en kwam daarmee terug op de eerdere voorspelling dat 2016 nog een zeer lastig jaar zou zijn. De analisten blijven voorzichtig voor 2017 maar zijn onder de indruk van de laatste kwartaalcijfers van FMC, die bewijzen dat ook zonder een breed marktherstel solide resultaten gerealiseerd kunnen worden. Daarbij ziet CS dit jaar verdere verbetering voor Brazilië (Latijns-Amerika was in 2015 goed voor 30% van de omzet van FMC), in 2018 gevolgd door Europa (waar FMC na de overname van Cheminova bijna 20% van zijn omzet realiseert). Ook Goldman Sachs verhoogde het advies halverwege december naar 'buy' (koersdoel $70). Voor 2017 rekenen analisten gemiddeld op een omzet van $3,48 mrd, ofwel een groei van 4,5% ten opzichte van de taxatie van 2016 (op 6 februari komt FMC met zijn vierdekwartaalcijfers). Een getaxeerde wpa van $3,30 resulteert in een k/w van 18 voor volgend jaar (de huidige k/w is 25). Dat is pittig en veel goed nieuws lijkt dan ook al verwerkt in de huidige koers, zeker gezien de nog altijd grote onzekerheid binnen de sector. DIVIDEND Net als veel sectorgenoten verhoogde ook FMC zijn dividend de laatste jaren niet: sinds begin 2015 wordt $0,165 per kwartaal uitgekeerd, wat een huidig dividendrendement van 1,1% oplevert. De verwachting is overigens wel dat FMC begin volgend jaar na ruim 2 jaar weer een dividendverhoging zal aankondigen, wat zeer goed mogelijk is gezien de sterke balans en cashflow. Het financieel zeer solide FMC blijft een prima belegging voor de lange termijn, die, zoals ik eerder ook al schreef toen ik het aandeel verkocht voor de dividendportefeuille, prima aangehouden kan worden. Reken wel op een blijvend volatiel koersverloop, met scherpe koersreacties na kwartaalcijfers. Dat zal 6 februari a.s. niet anders zijn.
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.

Afgelopen zomer verkocht ik het volatiele Amerikaanse agrochemiebedrijf FMC Corporation voor de dividendportefeuille uiteindelijk met een fors verlies op een koers van $44,40. De laatste maanden van 2016 herstelde het aandeel net als veel sectorgenoten sterk tot inmiddels $58,73.

Het afgelopen half jaar is er veel veranderd en vooral de laatste twee maanden zijn veel analisten een stuk positiever over de cyclische agribusinesssector. FMC kwam op 2 november met sterke kwartaalcijfers, waarna de koers binnen enkele handelsdagen opveerde van $46 naar $54. Sindsdien liep het aandeel geleidelijk verder op, geholpen door het positieve beursklimaat.

STERKE CIJFERS
FMC rapporteerde een wpa van $0,59 tegen een verlies van $0,02 een jaar eerder. Vooral de belangrijke agrarische tak (3% lagere omzet van $559 mln, maar 52% hogere nettowinst van $90 mln) blonk uit dankzij Latijns-Amerika, dat eerder juist voor koersdruk zorgde. Met nog één kwartaal te gaan scherpte FMC de eerder afgegeven (aangepaste) wpa-bandbreedte voor 2016 aan tot $2,76-2,86 wat duidelijk werd gewaardeerd door beleggers. Een combinatie van lage waarderingen en verbeterde vooruitzichten (voor de agribusinesssector) resulteerde sinds begin november in een stroom van adviesverhogingen en net als bij FMC in een mooi koersherstel voor bekende namen als Deere, AGCO (Dividend E-magazine augustus 2014) en Lindsay (Dividend E-magazine januari 2014) die allemaal rond hun hoogste koersen ooit noteren.

ANALISTEN
Toch durven nog maar weinig analisten het aan de ‘bodem’ van de cyclus te voorspellen, die volgens velen wel dichtbij is. Credit Suisse verhoogde begin november het advies voor FMC naar outperform en kwam daarmee terug op de eerdere voorspelling dat 2016 nog een zeer lastig jaar zou zijn. De analisten blijven voorzichtig voor 2017 maar zijn onder de indruk van de laatste kwartaalcijfers van FMC, die bewijzen dat ook zonder een breed marktherstel solide resultaten gerealiseerd kunnen worden. Daarbij ziet CS dit jaar verdere verbetering voor Brazilië (Latijns-Amerika was in 2015 goed voor 30% van de omzet van FMC), in 2018 gevolgd door Europa (waar FMC na de overname van Cheminova bijna 20% van zijn omzet realiseert). Ook Goldman Sachs verhoogde het advies halverwege december naar ‘buy’ (koersdoel $70). Voor 2017 rekenen analisten gemiddeld op een omzet van $3,48 mrd, ofwel een groei van 4,5% ten opzichte van de taxatie van 2016 (op 6 februari komt FMC met zijn vierdekwartaalcijfers). Een getaxeerde wpa van $3,30 resulteert in een k/w van 18 voor volgend jaar (de huidige k/w is 25). Dat is pittig en veel goed nieuws lijkt dan ook al verwerkt in de huidige koers, zeker gezien de nog altijd grote onzekerheid binnen de sector.

DIVIDEND
Net als veel sectorgenoten verhoogde ook FMC zijn dividend de laatste jaren niet: sinds begin 2015 wordt $0,165 per kwartaal uitgekeerd, wat een huidig dividendrendement van 1,1% oplevert. De verwachting is overigens wel dat FMC begin volgend jaar na ruim 2 jaar weer een dividendverhoging zal aankondigen, wat zeer goed mogelijk is gezien de sterke balans en cashflow. Het financieel zeer solide FMC blijft een prima belegging voor de lange termijn, die, zoals ik eerder ook al schreef toen ik het aandeel verkocht voor de dividendportefeuille, prima aangehouden kan worden. Reken wel op een blijvend volatiel koersverloop, met scherpe koersreacties na kwartaalcijfers. Dat zal 6 februari a.s. niet anders zijn.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!