Updates

Aandelen Internationaal

Verizon

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

ATT

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Disney

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Deutsche Post

Advies
verkopen
image description
Advies Jaap Barendregt, 10 jan 2017 12:01

Unilever onder koersdruk

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Verizon

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

ATT

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Disney

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Deutsche Post

Advies
verkopen

Unilever zal (op 26 januari) over heel 2016 qua autonome winst beperkte groeicijfers presenteren (dus los van een eventueel dollareffect dat de winst stimuleert). Unilever presteert daarmee solide en blijft onze favoriet in de sector. Vandaar dat wij ons koopadvies handhaven.

Na september 2016 daalde de aandelenkoers van Unilever van €43 naar €36,50. Het is vooral de hogere rentestand geweest die de (concurrentie)positie van het dividendaandeel in de financiële markten heeft verminderd. Wij onderzoeken of er ook operationele redenen zijn voor de koersdaling.

In de tweede helft van december keerde de rust terug in de rentemarkten met dalende rentess. Het aandeel Unilever begon zich toen ook weer te herstellen, met een koersstijging van €36,50 naar €39. Toch moeten we onderzoeken of de (per saldo) koersdaling mede een gevolg is van een mogelijk toekomstig slechtere operationele gang van zaken. Dat zou namelijk reden kunnen zijn om ons koopadvies aan te passen.

Gang van zaken
In juni 2015 deed topman Paul Polman de langetermijnstrategie van Unilever nader uit de doeken. Gepland werd een geleidelijke verandering van de productmix via de overname van relatief kleine, snelgroeiende bedrijven die persoonlijke verzorgingsproducten maken en verkopen. Minder snel groeiende onderdelen uit andere divisies zouden wellicht verkocht worden. Voorts wilde Polman een hoger innovatietempo bij de bestaande producten zodat Unilever de operationele marges ervan zou kunnen verhogen. Daarnaast werd ingezet op groei in opkomende markten, waar de bevolking toeneemt en de koopkracht stijgt. Feitelijk kwam de strategie van Unilever neer op het stimuleren van de groei van de bestaande omzet, met een grotere nadruk op producten en markten die sneller groeien en op hogere marges. In juni 2015 was de autonome omzetgroei van het bedrijf gedaald tot 2,8%, na een gemiddelde van 5% over 2010-2014.

Inmiddels heeft Unilever een autonome omzetgroei van 4,7% gerealiseerd over de eerste negen maanden van 2016. Helaas maakt het bedrijf geen operationele marge- en winstcijfers bekend in de oneven kwartalen. Uit de omzetcijfers blijkt toch al wel dat met de strategie succes wordt geboekt. Herstel was er feitelijk al in het derde en vierde kwartaal van 2015. En juist dat maakt Unilever wat kwetsbaar. Het derde kwartaal van 2015 kende een autonome omzetgroei van 5,7% en het vierde van 4,9%. Bij zulke cijfers is het moeilijker om de groei te overtreffen. De autonome omzetgroei in het derde kwartaal van dit jaar kwam dan ook uit op 3,2% en het wordt moeilijk om 4% te halen in het vierde kwartaal. Temeer daar het onrustig was op de Indiase markt door een geldzuiveringsoperatie die de koopkracht van de Indiase bevolking vermoedelijk (tijdelijk) heeft verlaagd en er in de ontwikkelde landen sprake was van prijsdruk die de omzet- en winstgroei drukt.
De autonome operationele marge nam, ook al succesvol, toe van 14,5% over de eerste helft van 2015 naar 15% over de eerste helft van 2016 (zie tabel). Nu kan die marge door hogere of lagere marketinguitgaven worden beïnvloed, maar deze bleven hoog als gevolg van de innovatie-inspanningen die ook promotioneel moeten worden ondersteund. Kortom, Unilever zal (op 26 januari) over heel 2016 qua autonome winst beperkte groeicijfers presenteren (dus los van een eventueel dollareffect dat de winst stimuleert). Unilever presteert daarmee solide en blijft onze favoriet in de sector. Vandaar dat wij ons koopadvies handhaven

Zie ook: zijn aandelen als unilever en heineken na de keuze voor trump nu uit

En: derdekwartaalomzetcijfers unilever vallen tegen

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles