Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Jaap Barendregt, 6 jan 2017 16:03

Analisten koersdoelen 2017

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Traditioneel voor het eerste nummer van het jaar gebruiken we de koersdoelen van analisten voor individuele aandelen om er hun gezamenlijke vooruitblik voor de AEX-index uit te destilleren. En een gemiddelde verwachting per individueel aandeel uiteraard.

Analisten geven veelal naast schattingen voor omzet en nettowinst ook een koersdoel voor de komende periode van twaalf maanden af. Met die koersdoelen kan ook een schatting worden gemaakt van de laagste en hoogste waarde die de AEX-index in 2017 kan bereiken. Daartoe combineren we de koersdoelen per aandeel met de weging van dat aandeel in de AEX-index. In 2016 waren ABN Amro, Galapagos en SBM Offshore nieuwe aandelen in de AEX-index. Dit ging ten koste van Delta Lloyd, OCI en TNT Express. We verwachten in 2017 weinig verandering.

Uitkomst van berekening voor AEX

De spreiding van de koersdoelen is voor 2017 groter dan zij was voor 2016. Dat geeft de onzekerheid aan die bij analisten heerst over het komende jaar, het eerste Trumpjaar. De laagste stand van de AEX-index is dezelfde als die voor 2016 (415). Dat houdt in dat de index met 14% kan dalen tegenover de slotstand van 2016 van 483,17. De combinatie van de hoogste koersdoelen zou tot een AEX-indexstand van 594 leiden. Dat is iets hoger dan voor 2016 gold (583). Dit zou een stijging van bijna 23% betekenen tegenover de slotstand van 2016.

We hebben ook alle koersdoelen gemiddeld. Daar komt een indexniveau van 511 uit. Ook dat is slechts minimaal hoger dan de uitkomst van vorig jaar (509) en zou een stijging van de index van bijna 6% betekenen ten opzichte van de AEX van ultimo 2016. In 2016 kwam de stijging van de AEXindex uit op 13,2%.

Individuele aandelen

Het meest onzeker tonen de analisten zich over Altice, ArcelorMittal, ASML, Gemalto, Randstad en RELX waarvan de laagste koersdoelen ten minste 33% lager liggen dan de hoogste. De aanwezigheid van RELX in dit rijtje is opvallend, omdat dit bedrijf uitblinkt in de voorspelbaarheid van de bedrijfscijfers. Bij ABN Amro, Galapagos en NN liggen de laagste en hoogste schatting het dichtst bij elkaar.

ASML heeft in 2016 met 30,5% een mooie koersstijging beleefd, naar €106,65. En hoewel er analisten zijn die in 2017 een nog hogere koers verwachten (naar €120), komt het gemiddelde van hun koersdoelen met €100,78 wel uit onder de slotstand van 2016. Er is onzekerheid of het bedrijf in 2017 al ten volle kan profiteren van de nieuwe EUV-machines die het aan het ontwikkelen is. Ook Aegon, Boskalis en Randstad staat een koersdaling te wachten tegenover de slotstand van 2016, als we naar de gemiddelde schattingen kijken.

De grootste verwachte stijgers zijn Altice, DSM, Galapagos, Heineken, KPN, Unibail en Unilever, met meer dan 10%. Ahold Delhaize is echter uitblinker met meer dan 20%. De beleggers verwachten veel van de fusie die samen met de lopende rentabiliteitsprogramma’s via synergie-effecten veel winststijging moet gaan opleveren. Van deze geselecteerde verwachte topstijgers hebben echter Unibail en Unilever weer geen koopadvies bij de analisten, wat enigszins vreemd is.

Lees ook: Rondetafelgesprek: zetten de Trump-effecten in 2017 door?


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!