Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Hildo Laman, 4 jan 2017 09:57

Valutabeleggers volgen vooral centrale banken

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Wat er ook zal gebeuren in de valutawereld in 2017, de Amerikaanse Fed zal een belangrijke rol spelen.

Ook in 2017 zullen centrale banken weer een hoofdrol gaan spelen voor valutabeleggers. Het pad dat Mario Draghi, Janet Yellen, Haruhiko Kuroda en de andere centrale bankiers kiezen, zal voor een groot deel de richting van de meest verhandelde valutaparen bepalen.

Ook in 2017 zullen centrale banken weer een hoofdrol gaan spelen voor valutabeleggers. Andere factoren zullen ook een rol spellen; er zijn bijvoorbeeld voldoende verkiezingen die voor reuring kunnen zorgen. Maar het zullen de onverwachte gebeurtenissen zijn die voor de grootste koersuitslagen op de financiële markten gaan zorgen. Beleggers moeten altijd rekening houden met verrassingen, ook al kun je er niet op inspelen.

EUR/USD

Voor het meest verhandelde valutapaar zal het rentebeleid van de Fed, de centrale bank van de Verenigde Staten, een belangrijke factor zijn. Na de renteverhoging in december is het nu de vraag of de Fed het tempo van verhogingen (een maal per jaar) zal opvoeren of niet. Als het tempo omhoog gaat, zal de EUR/USD voor het eerst in lange tijd richting 1,00 kunnen gaan en er zelfs onder kunnen duiken. De ECB zal waarschijnlijk geen grote veranderingen doorvoeren in de monetaire politiek. We verwachten dan ook niet dat de ECB in het eerste half jaar een grote rol zal spelen bij de EUR/USD. Als de inflatie in de VS oploopt in 2017, zoals de Fed verwacht, dan kan er in het eerste halfjaar al een renteverhoging in de VS komen. Daarom is het goed mogelijk dat EUR/USD al in de eerste maanden van het jaar naar 1,00 gaat. Op 18 januari worden Amerikaanse inflatiecijfers bekend gemaakt, die zouden wel eens belangrijk kunnen worden voor het paar.

USD/JPY

De situatie van de USD/JPY is te vergelijken met die van de EUR/USD; de VS heeft een hogere rente dan Japan, waardoor de dollar sterker zou moeten zijn dan de Japanse yen. In de laatste maanden van 2016 verloor de yen veel tegenover de dollar. We hebben dat hele jaar gezegd dat we graag een longpositie wilden innemen in de USD/JPY op 95, maar dit niveau hebben we nooit gezien. Helaas staat het paar nu fors hoger. Omdat we nog altijd een negatieve mening hebben over de yen maar daar geen positie meer in hebben, is de stijging van de USD/JPY voor ons jammer. Als we een longpositie innemen hebben we natuurlijk het liefst een zo laag mogelijke koers. Het is afwachten of en tot er een interessant koopmoment langskomt.

GBP/USD

Voor het Britse pond wordt het midden januari al spannend als er een uitspraak komt in de rechtszaak die gaat over de rol van de regering en het parlement in de Brexit. Als de rechtbank oordeelt dat het parlement mag stemmen over de Brexit, dan zal GBP/USD daar waarschijnlijk positief op reageren. Dat kan namelijk zorgen voor een verwaterde versie en/of uitstel van een uittreding. Omdat de overheersende mening is dat de pond zal zakken, kan een bericht dat positief is voor de pond een flinke koersreactie uitlokken omdat veel handelaren dan verkeerd zitten.

USD/NOK

De dollar is tegenover veel munten flink sterker geworden, maar tegenover de Noorse kroon slechts zeer beperkt, wat nadelig is voor onze positie in de USD/NOK. De reden is het oplopen van de olieprijs; de kroon beweegt vaak mee met de bewegingen van de olieprijs omdat Noorwegen veel olie en gas produceert. We vinden het aannemelijk dat de olieprijs een periode zal dalen, waar onze USD/NOK van kan profiteren. Dat zal dan een goed uitstapmoment zijn.

Sombere Sombrero's
De Mexicaanse peso heeft ongeveer 14% verloren tegenover de Amerikaanse dollar na de verkiezing van Donald Trump. Dit verlies heeft de munt nog niet goed kunnen maken. Trump heeft in de verkiezingsstrijd meerdere malen gezegd dat hij de handelsrelatie tussen de VS en Mexico wil veranderen, ten faveure van de VS uiteraard. Verwacht mag worden dat komend jaar duidelijk zal worden wat de plannen van Trump precies zijn. Dat zal bepalend zijn voor de peso dit jaar. Als de plannen minder ingrijpend zijn dan gevreesd werd kan de munt flink opveren. Als de plannen wel een rigoureuze verandering voor Mexico beteken zou de munt nog verder kunnen zakken. Pesohandelaren zijn dus min of meer overgeleverd aan Donald Trump, geen prettige positie.  

 

Lees ook: Nieuwjaarsrally AEX 2017


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!