Updates

Aandelen Internationaal

Verizon

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

ATT

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Disney

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Deutsche Post

Advies
verkopen
image description
Advies Jaap Barendregt, 3 jan 2017 11:12

Orange presteert in 2016 fractie beter dan in 2015

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Orange zal over 2016 een fractie beter presteren dan over 2015. Dat houdt niet over, maar is wel een prestatie voor een telecommer. Bij een dividendrendement van ruim 4% en een niet veeleisende k/w van 13,9 handhaven we daarom ons houdadvies.

Topman Stéphane Richard van Orange liet op 8 december weten dat zijn bedrijf wel interesse heeft in betaaltv-zender en productiebedrijf Canal Plus van Vivendi. Orange en Canal Plus zijn deels in dezelfde landen actief (Frankrijk, Polen, sommige Afrikaanse landen). Daarmee haakte Richard als het ware in op de trend in de VS waar de telecomreuzen Verizon en AT&T met overnames ook bezig zijn aanvulling te zoeken op hun kernactiviteit. De belangstelling van Orange lijkt in het bijzonder op de interesse die AT&T toont voor Time Warner. In andere landen is de bundeling van telecom met tv en dan ook tv- of filminhoud (sport, series en films) overigens ook actueel.

Een samenwerking van Orange met Vivendi is ook niet zo’n gek idee. Het Franse mediabedrijf zoekt immers met een deelneming in Telecom Italia en Mediaset ook al in Italië een distributieroute voor haar tv-programma’s en nieuwe ideeën voor de productie van programma’s; waarom dan ook niet in Frankrijk? Vivendi heeft echter laten weten geen gesprek te voeren met Orange. Via de betaaltv-zender is er in het moederland in ieder geval al distributie. Het raadselachtige is echter dat er volgens media in elk geval wel gesprekken tussen Orange en Canal Plus zijn geweest. Maar dat kan ook een beleefdheidsbezoek zijn geweest, met een uitwisseling van gedachten.

Het lijkt er vooralsnog op dat het bij een idee van Richard blijft, zoals een idee in het voorjaar ook leidde tot (meer serieuze) gesprekken van Orange met Bouygues over de overname van diens telecomactiviteiten. Die overname bleek echter te gecompliceerd – met onder meer de verkoop van belangrijke onderdelen aan Franse concurrenten van Orange – en ging niet door. Daarmee blijft Orange voor zijn belangrijke Franse activiteiten aangewezen op autonome groei.

Franse activiteiten
Zoals veel voormalige monopolistische telecombedrijven worstelt Orange, het oude France Telecom, op de thuismarkt met de omzet. Frankrijk beslaat nog steeds circa 45% van de omzet. Na jaren van daling door concurrentie en regelgeving leek in het vierde kwartaal (-0,1%) de eerste groei weer bereikbaar, maar er volgde in 2016 weer een terugval. In het laatste kwartaal, het derde, was de daling met 0,6% echter weer minder dan in het tweede kwartaal (-1,7%), zodat zij voor de eerste negen maanden op -1% uitkwam. De problemen liggen vooral bij Mobiel (-3,8%); Orange wijt de omzetdaling aan lagere voorgeschreven roaming-tarieven (tarieven voor klanten van andere telecommers die van het netwerk van Orange gebruik maken, ook gebruikers uit het buitenland).

Andere landen
In Polen (6% van de omzet) was de kwartaalomzet eveneens andermaal lager (-3,9%). Ook in Slowakije en Moldavië was er sprake van omzetdaling, maar dat compenseerde Roemenië (+3,3%). De andere landen rapporteerden wel groei, Spanje zelfs met 7,8%. Groei was er zowel bij Mobiel als bij Vaste diensten. In 2014 en 2015 kende Orange er nog omzetdaling. Spanje vertegenwoordigt 12% van de omzet. Omdat ook het totaal aan Afrikaanse landen (13% van de omzet) kwartaalgroei rapporteerde (+2,5%), nam de totale omzet in het derde kwartaal met 0,8% toe, tot €10,3 mrd. Het autonome operationeel resultaat (ebitda zonder bijzondere posten en wisselkoerseffecten) steeg met 1,6%, naar €3,6 mrd, vooral door de omzettoename. Voor de eerste negen maanden was dat +0,2%.
Orange ziet voor 2016 een hogere autonome ebitda dan in 2015. Dat is realiseerbaar, maar kan, getuige de derdekwartaalcijfers, niet veel hoger zijn. Het slotdividend zal met €0,40 per aandeel constant blijven. Dat geeft een rendement van 4,2%. Bij een k/w van 13,9 blijft het daarom wel ‘houden’.

Lees ook: Orange nabij steunniveau


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles