Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Opinie Michiel Pekelharing, 28 dec 2016 10:46

Achtbaanrit op grondstofmarkten

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen

Op de grondstofmarkten gaan in 2017 de grillen van de olieprijs opnieuw volop de aandacht trekken. Door de grote verschillen in voorraadniveau’s en vraag-aanbodverhouding is het zaak om ook in het nieuwe jaar selectief te werk te gaan op deze markt.

Energiegrondstoffen waren in 2016 de grote winnaars op de grondstofmarkten. De prijs van een vat Brent-olie is met 45% gestegen en de aardgasprijs is zelfs met 55% omhoog geschoten. Die percentages zijn helemaal indrukwekkend in de wetenschap dat beide grondstoffen in de eerste maanden van het nieuwe jaar hard onderuit gingen. De aardgasprijs bijvoorbeeld is in de eerste twee maanden met bijna 30% gedaald.
Voor 2017 tekent zich een nieuwe achtbaanrit af voor olie en aardgas. De richting van de olieprijs wordt in het eerste kwartaal voornamelijk bepaald door de impact die het akkoord van de OPEC over een productiebeperking van 1,2 miljoen vaten per dag op het aanbod heeft. Het is de achttiende maal sinds 1982 dat de organisatie een akkoord bereikt over het verlagen van het olieaanbod. Bij de zeventien voorgaande akkoorden was de werkelijke daling slechts 60% van de afgesproken hoeveelheid. Zelfs als de OPEC-landen deze keer het akkoord naleven, lokt de hogere prijs een reactie uit van Amerikaanse schalieproducenten. Deze partijen hebben de mogelijkheid om met relatief bescheiden investeringen de productie binnen enkele kwartalen behoorlijk te verhogen. Bij wijze van spreken kunnen er snel enkele klapstoelen bij de stoelendans binnen de oliesector worden gezet, zodat van echte schaarste voorlopig geen sprake is.

Schaarste
Ook op het grootste deel van de markt voor agrarische grondstoffen is die schaarste in 2017 ver te zoeken. Bij voedingsgewassen maïs, tarwe en sojabonen zijn de voorraden na enkele goede oogstjaren behoorlijk opgelopen. Pas als er veel neerslag is in het zaai- (april/mei) of oogstseizoen (september) – of grote droogte in de tussenliggende zomermaanden – kan de vrees voor een misoogst de krapte opdrijven. Binnen dit segment zijn de beste vooruitzichten voor cacao. Handelaren rekenen erop dat zich na enkele jaren van tekorten in 2017 weer eens een overschot aftekent als gevolg van een meevallende oogst in Ivoorkust, de topproducent van cacao.
Daarmee nemen de handelaren een flink voorschot op het uitblijven van ongunstige weersomstandigheden. Bovendien wordt in dit scenario rekening gehouden met slechts een bescheiden toename van de vraag. Zowel ongunstige weersomstandigheden als een relatief grote toename van de chocoladeconsumptie als gevolg van snelle economische groei kunnen leiden tot een onverwachte toename van het tekort op de cacaomarkt.

Een aantrekkende economische groei speelt overigens nog het meest in de kaart van industriële metalen. De prijzen van koper, nikkel en zink zijn flink omhoog geschoten na de verkiezingszege van Donald Trump, die via belastingverlagingen en infrastructuurinvesteringen de Amerikaanse economie wil stimuleren. De verwachte verhouding tussen productie en consumptie in 2017 wijst erop dat die opleving zich in het nieuwe jaar zal doorzetten. De relatief lage zinkvoorraden in verhouding tot nikkel en koper maken dit metaal tot een veelbelovende belegging voor het nieuwe jaar. De belangrijkste risicofactor voor dit segment van de grondstofmarkten zijn signalen van economische problemen in China – met afstand de grootste consument van industriële metalen. Terwijl het vooruitzicht van een sneller dan verwachte groei in de Verenigde Staten een rugwind vormt voor zink, koper en nikkel, maakt het een investering in edelmetalen juist minder aantrekkelijk. In een gunstig economisch klimaat kiezen beleggers er vaak voor om posities in veilige havens zoals goud af te bouwen. Bovendien zal de rente gaan oplopen, zodat obligatiebeleggingen en sparen aantrekkelijker worden in vergelijking met een positie in goud en andere edelmetalen. Hoewel het altijd verstandig is om als tegenwicht tegen meer risicovolle activa een klein deel van de portefeuille aan te houden in goud of zilver, springen voor 2017 voornamelijk de goede vooruitzichten voor zink en cacao eruit.

 

Lees ook: Nieuwjaarsrally AEX 2017


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!