image description

Goud

Als eeuwige waardevaste vluchthaven heeft goud al sinds jaar en dag een plekje in de portefeuille van iedere serieuze belegger.

De laatste jaren was de glans er wel een beetje af, gezien de constante prijsdaling van het edelmetaal. Maar goud is in 2016 aan een comeback bezig en ontpopt zich als een van de best renderende beleggingscategorieën van het moment. Hoe is de revival van de goudprijs te verklaren en wat kun je daar als belegger mee?

Updates

Aandelen Internationaal

BASF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
verkopen
Update

Tesco

Advies
kopen
Update

Unilever

Advies
kopen
Afbeelding bij artikel Goud blinkt niet meer
OpinieHendrik Jan Davids, 16 dec 2016 15:15

Goud blinkt niet meer

Goud blinkt niet meer. Verstokte goldbugs likken hun wonden nu het edelmetaal weer terug is op de niveaus van eind 2015.

0 0
Afbeelding bij artikel Lezersvraag: Wat zijn de vooruitzichten van de mijnbouwers?
OpinieMichiel Pekelharing, 16 dec 2016 11:55

Lezersvraag: Wat zijn de vooruitzichten van de mijnbouwers?

Mijnbouwbedrijven hebben een heel sterk jaar achter de rug op de beurs. Dat is voor een groot deel te danken aan het scherpe prijsherstel van ijzererts en industriële metalen. De ijzerertsprijs is omhoog geschoten van minder dan $40 per ton in december vorig jaar tot meer dan $60 in de afgelopen zomer.

0 0
Afbeelding bij artikel Wanneer en hoe beleg ik in goud?
OpinieMichiel Pekelharing, 4 nov 2016 09:27

Wanneer en hoe beleg ik in goud?

Goud heeft zich sinds 2000 ontpopt tot een van de succesvolste beleggingen. Tussen eind 1999 en de zomer van 2011 schoot de prijs met 600% omhoog. Daarna volgde een forse terugval, maar sinds de start van dit jaar is het edelmetaal bezig aan een nieuwe opmars.

0 0
Afbeelding bij artikel Lezersvraag: Zijn er ETF’s met meerdere edelmetalen?
OpinieHildo Laman, 30 sep 2016 11:29

Lezersvraag: Zijn er ETF’s met meerdere edelmetalen?

De ETF’s (formeel ETC’s) voor goud, zilver en andere metalen zijn bij de meesten wel bekend. Er zijn ook producten verkrijgbaar waar een combinatie van edelmetalen in zit. Bij ETF Securities bijvoorbeeld is de ETFS Physical Precious Metals Basket Shares (ISIN: US26922W109, ticker: GLTR) beschikbaar, een fysieke ETF. Hierin zitten goud, zilver, platina en palladium.

0 0
Afbeelding bij artikel Edelmetalen als veilige haven
OpinieMichiel Pekelharing, 31 aug 2016 13:03

Edelmetalen als veilige haven

Grondstofmarkten hangen deze weken aan de lippen van de leden van de Federal Reserve. Voorzitter Janet Yellen nam vorige week vrijdag al een voorschot op een renteverhoging voor het eind van het jaar.

0 0
Afbeelding bij artikel Column: de goudprijs kan alleen maar omhoog
OpinieKarel Mercx, 19 jul 2016 15:32

Column: de goudprijs kan alleen maar omhoog

De Chief Investment Officer van de Rabobank Han Dieperink zei deze week dat hij verwacht dat de goudprijs met 70% gaat dalen. Dit soort percentages is namelijk standaard wanneer een zeepbel barst. De goudprijs zou een zeepbel zijn omdat het sentiment veel te positief is. Kijk maar eens naar het aantal longposities in de goud-futures.

0 0
Afbeelding bij artikel Lezersvraag: Wat is de beste ETF op fysiek goud?
OpinieMichiel Pekelharing, 15 jul 2016 10:20

Lezersvraag: Wat is de beste ETF op fysiek goud?

Zaken die een altijd een rol moeten spelen bij de selectie van een geschikte ETF zijn kosten, tracking-error, liquiditeit en eventueel tegenparijrisico. De lopende kosten staan in het factsheet dat de productaanbieders elke maand of kwartaal naar buiten brengen.

0 0