Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Opinie Vincent van Roon, 20 dec 2016 10:49

De Nederlandse overnamekandidaten van 2017

0 0 Leestijd ongeveer

Het beursjaar 2016 zit er bijna op. Wat zijn volgens beleggers de meest waarschijnlijke overnamekandidaten voor komend jaar ?

De economie zit stevig in de lift en de rente blijft volgens marktverwachtingen ook volgend jaar erg laag. Het is dan ook aantrekkelijk voor bedrijven om overnames te doen. Dit jaar was er veel belangstelling voor Nederlandse bedrijven en ook komend jaar zal de overnamegolf doorzetten op Beursplein 5. Onderstaand een overzicht van de geruchten in de wandelgangen van Beursplein 5.

KPN
KPN geldt al jaren als overnamekandidaat en vroeg of laat zal het bedrijf worden opgeslokt. De telecommarkt staat voor een consolidatieslag en KPN is te klein om die slag zelfstandig te overleven. Meest logische kaper is een partij die nog geen positie heeft op de Nederlandse markt. Mogelijke geïnteresseerden zijn AT&T, Altice, Orange en Telefonica en Orange. Orange gaf eind vorig jaar al aan interesse te hebben.

Wolters Kluwer
Overname- en fusiegeruchten rond Wolters Kluwer en Reed Elsevier spelen al sinds 1987. Een overnamepoging van Elsevier op Kluwer mislukte destijds en beide uitgevers kozen een andere weg. Elsevier fuseerde met Reed en Kluwer kwam in handen van Wolters Samson. Toch doken er af en toe weer overnamegeruchten op en dat is nu wederom het geval. Voor beide uitgeverijen is het moeilijk te groeien vanwege de toenemende mogelijkheden van internet, waardoor veel informatie online te verkrijgen is. Als de activiteiten worden samengevoegd levert dat veel synergievoordelen op. Wellicht dat een overname er volgend jaar dan wel van gaat komen.

Acomo
Als er één sector is waar de afgelopen tijd veel consolidatie heeft plaatsgevonden is het wel de voedingssector. Zo werd Nutreco overgenomen en zijn Ahold en Delhaize gefuseerd. De komende jaren zullen meer bedrijven uit de sector van het Damrak worden gesnoept. Er zijn veel geruchten rond Wessanen, Lucas Bols en Corbion, terwijl het rond Acomo vrij rustig blijft. Deze thee-, specerijen- en notenhandelaar heeft een unieke positie in de markt en is ook nog eens sterk winstgevend. Bedrijven als Unilever en Nestlé, die beide op zoek zijn naar interessante overnames, zullen deze unieke wereldwijde positie uitstekend kunnen benutten.

Eurocommercial Properties
Vastgoedaanbieder Eurocommercial Properties is door zijn solide karakter een aantrekkelijke prooi voor grote vastgoedaanbieders als Unibail-Rodamco en Klépierre. Door de stabiele inkomsten en lage waardering kan Eurocommercial Properties dienen als een lekker hapje.

Van Lanschot
Vermogensbeheer is een van de meest winstgevende onderdelen van grootbanken. Daarom hebben grootbanken eerder de behoefte dit uit te breiden dan af te vlakken. Dit jaar gingen er geruchten dat Rabobank een overname op Van Lanschot overweegt. Het blijft opvallend rustig, maar daar kan komend jaar weleens verandering in komen.

ABN Amro
Onlangs werd bekend dat het Scandinavische Nordea wil samengaan met ABN Amro. Nordea is echter veel groter dan ABN Amro en een overname is dan ook het meest logische scenario. De Nederlandse overheid heeft nog 77% van de aandelen van ABN Amro in handen en is daarmee de belangrijkste beslisser. Minister Dijsselbloem heeft het aanbod van Nordea afgewezen. Desondanks is een akkoord nog niet van de baan. De overheid wil zoveel mogelijk geld terugzien, nadat ze de bank een aantal jaar geleden had genationaliseerd. Mocht Nordea met een hoog bod komen, dan is het erg verleidelijk om de overige 77% niet naar de beurs te brengen, maar te verkopen aan de Scandinaviërs.

Galapagos
Nadat Abbvie was afgehaakt als partner voor de ontwikkeling van het medicijn Filgotinib vond Galapagos enkele maanden later in Gilead een veel betere partner. De deal die Galapagos sloot met de farmaceut is financieel gezien veel aantrekkelijker. Gilead nam direct ook een 15%-belang in Galapagos, waaruit een enorm vertrouwen blijkt. Gilead heeft een lock-up-periode, waardoor het tot 31 december 2017 zijn belang niet verder mag uitbreiden. Er gaan inmiddels geruchten dat er van deze periode mag worden afgeweken en dat bij goede testresultaten van Filgotinib de farmaceut in 2017 al een overnamebod mag doen. Gilead bulkt van het geld en wil daarom maar al te graag van die mogelijkheid gebruik maken.

Brunel
Beleggers houden er rekening mee dat CEO Jan Arie van Barneveld van Brunel de detacheerder klaarmaakt om te worden overgenomen. Van Barneveld zou aanvankelijk met pensioen gaan, maar heeft dat uitgesteld om de divisie ‘Energy’ weer op orde te brengen. Dat lijkt echter niet de enige reden te zijn. Zo gaf hij aan niet snel overnames te willen doen en het overtollige kasgeld juist uit te willen keren aan aandeelhouders als superdividend. Wat overblijft, is een hapklare brok voor een geïnteresseerde partij. Adecco, Manpower en zelfs het Nederlandse Hal zouden mogelijk geïnteresseerd zijn om de relatief kleine detacheerder op te slokken.

Besi
Afgelopen zomer nam de Japanse techreus Softbank de op een na grootste chipmaker wereldwijd, het Britse ARM, over. Hiermee is een beweging in gang gezet die de komende jaren zal aanhouden. De grote tech-ondernemingen zien een ongekende opkomst van ‘internet of things’. Er zal een slag ontstaan waarbij de grote technologieconcerns alle kleinere bedrijven willen opslokken. Besi is een belangrijke schakel in het proces voor de iPhone en Apple kan volgend jaar een poging wagen om Besi in te lijven.

Heijmans
De beurswaarde van Heijmans is hard gezakt nadat onlangs bekend werd dat twee projecten, waar Heijmans al langer last van heeft, voor enorme financiële problemen zorgen. Andere activiteiten van Heijmans draaien wel naar behoren en met de aantrekkende economie ziet de toekomst er zonnig uit. Beleggers verwachten dat een buitenlandse bouwer het spotgoedkope Heijmans van de beurs af haalt wanneer er een oplossing wordt gevonden voor de probleemprojecten.

Lucas Bols
Nolet Holding heeft zijn belang in Lucas Bols uitgebreid naar 25%, maar ontkent uit te zijn op een overname. Dit doet denken aan het verhaal rond Fugro en Boskalis. De baggeraar breidde zijn belang uit naar 25% en ontkende ook al uit te zijn op een overname. Enkele maanden later gaf Boskalis toch aan Fugro te willen overnemen, maar dat mislukte. Waarschijnlijk wil Nolet Holding de aandelenkoers van de prooi niet te veel doen oplopen, zodat de overnamesom aantrekkelijk genoeg blijft op het moment dat het wil toeslaan.

Kiadis
Kiadis heeft met zijn medicijn ATIR101 een echte blockbuster in handen en de mogelijkheden met dit geneesmiddel worden steeds groter. Beleggers denken dat volgend jaar een grote farmaceut van deze mogelijkheden gebruik wil gaan maken en het bedrijf van de beurs haalt. Onlangs gaf CEO Manfred Rüdiger aan open te staan voor samenwerking. Novartis wordt als grootste jager genoemd. De farmaceut faalt met het ontwikkelen van eenzelfde middel en kan Kiadis voor een relatief klein bedrag inlijven.

Beter Bed
Het Zuid-Afrikaanse Steinhoff veroorzaakte deze zomer opschudding op de beddenmarkt door de overname van het Amerikaanse Mattress Firm Holding. Volgens geruchten zou Steinhoff ook interesse hebben in Beter Bed om op die manier toegang te krijgen tot belangrijke Europese markten. Nu het aandeel Beter Bed, na tegenvallende cijfers, flink is teruggevallen, is het slechts een kwestie van tijd voordat Steinhoff zich zal melden.

Neways Electronics
Leverancier van industriële elektronica Neways is door de megaovername van het Duitse BuS flink op stoom gekomen. De eindmarkten van Neways liggen er goed bij, zoals de halfgeleidersmarkt, automotive en industrieel. Daarmee wordt het bedrijf plots zelf een interessante partij om te worden overgenomen.

DPA
DPA is op zoek naar schaalvoordelen en deed in het nabije verleden een aantal overnames, zoals Conquaestor en Benkis. In 2013 probeerde DPA nog ICT Automatisering over te nemen, maar dat is inmiddels definitief van de baan. DPA, detacheerder van hoogwaardig personeel, opereert in een groeiende markt. Voor een prikkie is de op de beurs laag gewaardeerde detacheerder gemakkelijk op te pikken door een grotere sectorgenoot. Het bestuur van DPA zal hier niet onwelwillend tegenover staan.

PostNL
De Nederlandse overheid hield onlangs de overname van PostNL door het Belgische Bpost tegen. De interesse van Bpost zal ook volgend jaar blijven bestaan. Daarom zal Bpost alle mogelijkheden aangrijpen om wel tot een akkoord te komen. Belangrijk struikelblok is het belang van 51% van de Belgische overheid in Bpost. Het Belgische postbedrijf zal mogelijk proberen de overheid te dwingen het belang af te bouwen. Op 15 maart zijn er in Nederland verkiezingen. Misschien gaat het nieuwe kabinet wel akkoord met een overname.

Lees ook: Hoe verging het de overnamekandidaten van 2016?


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!