Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Opinie Ivan Snurer, 18 dec 2016 11:00

Snurer blikt vooruit: 2017 in grafieken

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen

De outlooks voor 2017 zijn uit. Als belegger ben je altijd benieuwd naar de verwachtingen van analisten en banken voor het nieuwe beursjaar. Omdat het vaak lijvige rapporten zijn en opdat u een en ander beter in perspectief kunt plaatsen, compileerden en comprimeerden wij hun voorspellingen voor de financiële markten in negen grafieken.

Elke zichzelf respecterende bank laat rond de jaarwisseling zijn macro-economen en marktanalisten diep in hun glazen kijken. Het aanbreken van een nieuw beursjaar noopt zelfs de meest rationele economen en beursstrategen tot het doen van voorspellingen. Vooral de uitspraken over de ontwikkeling van financiële markten trekken de aandacht van beleggers. De wetenschap dat de toekomst niet te voorspellen valt, weerhoudt ons niet van de wens het onkenbare te kennen. Want op de beurs is onzekerheid de enige zekerheid.

De markten in vogelvlucht

Vorig jaar gingen analisten ervan uit dat de S&P500 dit jaar met 7,4% zou stijgen, maar op dit moment (peildatum: 13 december 2016), noteert de richtinggevende index van Wall Street 11,1% hoger dan ultimo 2015. Door de bank genomen voorspellen analisten voor 2017 een eindstand van 2329 punten. Dat komt neer op een plus van 2,5% en is een direct gevolg van de Trump-rally. Niettemin liggen op dit moment de schattingen uiteen tussen de 2200 en 2425 punten.

qis-2016-12-14-1snappie

Wanneer we naar de EuroStoxx50 kijken, zien we dat analisten in 2016 met hun voorspellingen er totaal naast zaten. In plaats van 13% winst, staat er voor de Europese hoofdindex een min op het koersenbord. Dat had zelfs de meest pessimistische analist niet verwacht; die ging immers ervan uit dat de EuroStoxx50 eind dit jaar een slotstand van 3424 punten zou noteren, een stijging van 4,8%. De bandbreedte voor dit jaar schommelt tussen de 3100 en de 3450 punten. Het gemiddelde koersdoel ligt bij 3280 punten. Dat is 1,3 % hoger dan nu.

qis-2016-12-14-2stokkies

Na de aandelenmarkten is het de beurt aan de grondstoffen. Ondanks de recente correctie is de prijs van het gele edelmetaal dit jaar harder gestegen dan verwacht. Voor het nieuwe jaar rekenen analisten op eenzelfde stijging als in 2016. De prijs van goud steeg dit jaar tot dusver met 10%.

qis-2016-12-14-3goud

Naar verwachting van analisten zal de prijs van het zwarte goud eind 2017 rond de $53 schommelen. Dat was ook de gemiddelde schatting van eind vorig jaar voor dit jaar, wat impliceerde dat de olieprijs in de loop van 2016 met 45% zou moeten stijgen. In 2017 zal dat hooguit 11% zijn, maar nogmaals de consensus gaat min of meer uit van een status quo en die zat er in 2016 niet ver naast.

qis-2016-12-14-4brent

Aangezien men voor de meeste grondstoffen dollars op tafel moet leggen, is het aan te bevelen om een blik te werpen op de wisselkoers van de euro. Vorig jaar liet de consensus doorschemeren dat de Europese eenheidsmunt ten opzichte van de greenback 2,3% in waarde zou dalen. De euro doet nu vis à vis de dollar 1,06. Daarmee was die voorspelling niet alleen spot-on, het gemiddelde koersdoel van analisten geeft aan dat de euro eind volgend jaar nog steeds 106 dollarcent waard is.

qis-2016-12-14-5euro

Ten langen leste is de lange rente in de Verenigde Staten conform verwachting gestegen. Hierbij zij echter opgemerkt dat de Amerikaanse tienjaarsrente pas sinds medio dit jaar in de lift zit en nu 2,61% bedraagt. Dat niveau komt overeen met de consensusverwachting voor 2017.

qis-2016-12-14-6treas

Ook in Europa stromen de rentevoeten de laatste tijd omhoog, maar het parcours wijkt behoorlijk af van de gemiddelde verwachting van vorig jaar. Geen enkele analist ging eind 2015 ervan uit dat de tienjaarsrente onder het nulpunt zou zakken. Per saldo is de lange rente dit jaar met 42,8% gedaald, terwijl een stijging van 55,8% voorspeld was. Eind 2017 zou de Europese tienjaarsrente blijkens de consensus 0,61% moeten doen. Dat is bijna 70% hoger dan nu.

qis-2016-12-14-7bunds

Tot slot de rente op de geldmarkten. Deze worden rechtstreeks beïnvloed door het monetaire beleid van centrale banken. Na een jaar pauze verhoogde de Federal Reserve op 14 december 2016 de basisrente met een kwart procent. Nochtans waren analisten eind vorig jaar ervan overtuigd dat de het orgaan van Amerikaanse centrale banken in de loop van 2016 de rente mondjesmaat zou optrekken tot boven de één procent. Volgens analisten is uitstel een afstel. De Federal Reserve zal in de loop van 2017 de rente verhogen tot boven de 1%.

qis-2016-12-14-8fed

Wat betreft de Europese herfinancieringsrente kunnen we kort zijn. Omdat de Europese Centrale Bank langer doorgaat met het opkopen van obligaties, verwachten analisten niet dat de refi-rente op korte termijn verhoogd zal worden. En hoewel vorig jaar nog een enkeling dacht dat de herfinancieringsrente negatief zou kunnen worden, gaat iedereen er nu van uit dat de rente nog een poos op 0% blijft staan.

qis-2016-12-14-9ecb

An sich is beleggen alleen iets voor mensen die de beurs begrijpen en een trefzekere voorbeschouwing op de financiële markten kan daarbij helpen. De praktijk leert echter ook dat zelfs de meest geavanceerde economische modellen moeten buigen voor het onvoorspelbare. Maar het is evenmin zo dat als je weinig kennis hebt, dat je per definitie slechtere beleggingsresultaten zult behalen dan goed geïnformeerde beleggers. Institutionele partijen die langer dan tien jaar consequent betere resultaten boeken dan de markt als zijn geheel zijn er eigenlijk niet. Maar niet getreurd, met de drie d’s van beleggen, te weten: discipline, diversificatie en dividend komt u een heel end.

Lees ook: Wat heeft 2017 voor de toppers en floppers van 2016 in petto?


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!