Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 16 dec 2016 10:44

Wat heeft 2017 voor de toppers en floppers van 2016 in petto?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

ArcelorMittal, Ordina, BE Semiconductors, AMG en Fagron zijn de winnaars van dit jaar. De aandelen zijn genomen uit de AEX Alltradable-index, maar ja, hardlopers zijn doodlopers. De verliezers zijn OCI, Heijmans, TomTom, Binck en Flow Traders. Worden zij winnaars van volgend jaar?

De AEX-index won dit jaar tot dusver 6,5%, maar er zijn grote individuele uitschieters. De aandelen van ArcelorMittal stegen dit jaar 155%. In het kielzog van de staalreus volgen Ordina, BE Semiconductor Industries, AMG en Fagron wier beurskoersen in 2016 plussen laten optekenen tussen de 53 en 73%.

Daartegenover staan de koersprestaties van OCI, Heijmans, TomTom, Binck Bank en Flow Traders. Om uiteenlopende redenen leverden de betrokken aandelen door de bank genomen 34% aan waarde in.

Maar wat mag je van hen nog verwachten? Hoe zit dat met die aandelen in 2017? Zijn hardlopers doodlopers? Worden de verliezers de winnaars van volgend jaar? Een gek kan meer vragen stellen dan tien wijzen kunnen beantwoorden.

Nee, het zijn zeker geen domme vragen; het zijn vragen die passen bij de tijd van het jaar. Er kan in de loop van 2017 veel gebeuren, maar uit historische simulatie met Nederlandse aandelen op basis van de AEX Alltradables (AEXAT), de verzamelindex van hoofdfondsen, Midkappers en smallcaps, komt naar voren dat het in de voorbije tien jaar met de beurslievelingen het jaar daarop slecht afliep. Door de bank genomen lieten zij op jaarbasis een veer van -6,4%.

Oké, de verliezers worden toch winnaars!? Daarvoor moeten we vooral goed kijken naar de koersontwikkeling van de aandelen die dit jaar goed afgestraft zijn. An sich zijn deze aandelen niet voor niets zo hard gedaald, maar als we kijken naar de voorbije tien jaar, dan zien we dat zij over het algemeen in de twaalf maanden daarop blijven dalen en wel met 26,6%.

qis-2016-12-13-grafiek

Het is dus een misvatting te denken dat we met een return-reversal-strategie bovengemiddelde rendementen kunnen behalen, maar wat vinden fundamentele analisten van deze fondsen? Door de bank genomen, zien zij deze aandelen wel zitten en als het even mee zit dan noteren zij over twaalf maanden ruim 16% hoger dan nu.

qis-2016-12-13-flippers

En wat denken zij van de winnaars van dit jaar? Het motto Buying on strength, selling on weakness wordt in de praktijk door veel technische analisten toegepast. De fundamentele analisten zijn nog steeds te spreken over deze aandelen, maar de lat van het gemiddelde koersdoel ligt lager. Het opwaartse koerspotentieel ligt met 9,6% een stuk lager ondanks het feit dat de onderliggende beleggingsopinies zoals uit de consensus blijkt positiever zijn.

qis-2016-12-13-toppers

Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat hoe meer risico een belegger loopt, hoe meer hij beloond wordt. Niettemin leert de praktijk dat beleggers het meeste baat hebben bij aandelen waarvan de koersen de afgelopen jaar matig gepresteerd hebben en beleggingsanalisten lage (groei)verwachtingen hebben voor de toekomst. Beleggers extrapoleren eenmaal de prestaties uit het verleden. Met andere woorden wat slecht was zal voorlopig wel slecht blijven en vice versa.

Lees ook: Beter beleggen in januari


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.